
El president del BBVA, Carlos Torres, ha assegurat que "no es pot retirar" l'OPA hostil que l'entitat biscaïna va llançar fa poc més d'un any sobre el Banc Sabadell. Així ho ha defensat aquest dijous en una entrevista a Rac 1, on ha afegit que la seva és una "oferta en ferm" que els accionistes han de valorar. De fet, és tan ferma que no té previst apujar-la en cap moment del procés. "Es mantindrà intacta fins al final", ha reiterat, malgrat les previsions d'alguns analistes que preveuen un increment d'última hora, tot just abans de l'obertura del període d'acceptació.
Torres no és aliè a aquesta rumorologia, però ha insistit que no canviarà les condicions. "L'oferta és tremendament atractiva i inclou una prima molt rellevant", ha remarcat. Malgrat que fa mesos que aquesta prima presenta unes xifres negatives si s'atén el valor de les accions del BBVA i del Sabadell, el president del banc basc ha matisat que la proposta està "expressada en accions del BBVA", circumstància que, segons els seus càlculs, apuja un 35% el valor de la proposta inicial. "El mercat està posant una certesa molt elevada que aquesta operació sortirà", ha agregat.
És una visió totalment oposada a la que tenen al Sabadell. Fa dues setmanes, el conseller delegat de l'entitat, César González-Bueno, va titllar de "devaluada" l'oferta de l'entitat biscaïna perquè estava "malament de preu". Des del banc vallesà ho atribueixen al creixement dels títols des del llançament de l'OPA. Inicialment, el canvi proposat era de 0,70 euros en efectiu més un títol del BBVA per cada 5,3456 accions del Sabadell. Torres, però, ha qüestionat els motius darrere de l'increment del preu del títol de l'entitat catalana. "Gran part de la revaloració del Sabadell té a veure amb l'oferta que hem posat sobre la taula", ha opinat.
Un cop més, Torres ha defensat les bondats de l'operació. Preguntat pel "rebuig social" que des del Sabadell consideren que hi existeix, el president del BBVA ha assegurat que comprèn "l'interès" de les associacions empresarials catalanes, però ha lamentat que hagi portat a "interpretacions errònies" sobre els impactes de l'OPA. "Segur que ho podríem haver explicat millor, però els fets són els que són. Aquesta operació es construeix sobre la fortalesa dels dos bancs", ha insistit. Alhora, ha esmentat "l'element emocional" que hi ha a Catalunya amb el Sabadell com un factor de pes que ha condicionat la reacció de la societat.
Torres ha concedit que hi haurà reducció de plantilla, però amb una intensitat molt menor a les previsions dels sindicats
Pel que fa als treballadors, Torres ha criticat que les xifres d'UGT i CCOO sobre els acomiadaments estan "absolutament fora de la realitat". Els sindicats han calculat que entre 7.000 i 10.000 persones perdrien el seu lloc de feina, però el dirigent ha recalcat que els dos bancs participants ja van emprendre les seves reestructuracions fa dos anys. "La majoria de les sinergies estan associades a la tecnologia i despeses generals", ha conclòs. Així, Torres ha concedit que hi haurà reducció de plantilla, però amb una intensitat molt menor a les previsions dels sindicats.
A l'espera de la decisió del ministre d'Economia, Comerç i Empresa del govern espanyol, Carlos Cuerpo, el president del BBVA ha apuntat que desconeix si s'elevarà o no l'OPA al Consell de Ministres. Ara bé, sí que ha revelat que té contacte "pròxim" amb l'executiu i ha aclarit que abans de llançar l'oferta, ara fa un any, li va comunicar prèviament al govern de l'Estat. Malgrat l'oposició pública que han mostrat tant Cuerpo com Pedro Sánchez, Torres ha expressat que confia "plenament" en el criteri de la Moncloa a l'hora de resoldre l'operació.