• Empresa
  • El Sabadell veu "devaluada" l'OPA del BBVA: "Continua descarrilada perquè està malament de preu"

El Sabadell veu "devaluada" l'OPA del BBVA: "Continua descarrilada perquè està malament de preu"

El banc català avança que "evidentment" participarà en la consulta del govern espanyol i ratifica el "rebuig social unànime" a l'operació

El conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Beno | EP
El conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Beno | EP
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Madrid
08 de Maig de 2025
Act. 08 de Maig de 2025

El passat 16 de setembre, el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, va assegurar que l'OPA hostil iniciada pel BBVA sobre el banc català havia "descarrilat". Aquest dijous, durant la presentació de resultats del primer trimestre de l'entitat, ha rescatat l'expressió. "Continua descarrilada", ha confirmat des de Madrid, precisament la ciutat en què s'està disputant ara mateix la fase tres de l'operació. L'executiu ha preferit utilitzar aquesta afirmació en lloc de fer un pronòstic concret, a diferència del president, Josep Oliu, qui fa un mes sí que va donar un "85% de probabilitats" que la proposta fracassés.

 

Tanmateix, des d'aquelles declaracions d'Oliu, el passat 23 de març, hi ha hagut novetats importants. La més destacada es va produir el passat dimecres 30 d'abril, quan la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va autoritzar la fusió amb uns remedies temporals que van satisfer les expectatives del BBVA. Però no les del Sabadell. Ara bé, malgrat que les coses hagin canviat, González-Bueno no ha volgut valorar l'informe de la CNMC i s'ha limitat a repetir alguns missatges del passat. "Hi ha un rebuig social unànime", ha proclamat, en unes declaracions molt similars a les que va fer després de la presentació de resultats del passat exercici. 

El dirigent ha considerat que aquesta oposició ha de tenir "indubtablement influència" en la decisió final que adopti el govern de l'Estat. La consulta pública engegada el passat dimarts recollirà les valoracions de les parts afectades: des de particulars (clients o ciutadans) fins a associacions empresarials i sindicats. "Tots els actors principals s'han mostrat inequívocament en contra, no només a Catalunya, perquè creuen que hi ha un impacte en l'interès general per diferents vies", ha indicat el conseller delegat. 

 

González-Bueno: "Encara estem elaborant l'esborrany i després el passarem pel consell, que haurà de decidir si el fa públic o no

Tant Oliu com González-Bueno van assistir a la 40a Reunió del Cercle d'Economia aquesta setmana, però cap dels dos va fer comentaris sobre el famós formulari. Aquest dijous, el conseller delegat ha trencat el seu silenci i ha aclarit que "evidentment" el banc participarà en la consulta, però no ha revelat quines seran les seves respostes. "Encara estem elaborant l'esborrany i després el passarem pel consell, que haurà de decidir si el fa públic o no", ha explicat.

"La moneda de canvi del BBVA ha perdut molt valor"

El que sí que és ben conegut és la negativa del banc a l'OPA. I no només pel rebuig social que tant ha esmentat González-Bueno, sinó pel valor de la proposta del BBVA. "L'operació està malament de preu perquè s'ha quedat sense moneda de canvi", ha exposat. Tot seguit, ha repassat les revaloracions de les diferents entitats des del passat 29 d'abril del 2024, quan es va encetar l'OPA hostil. Des d'aleshores les accions del BBVA han millorat un 23% pel 60% del Sabadell. I, mentre que el banc basc està per sota de la mitjana del mercat europeu i espanyol, el Sabadell supera totes dues referències. "La moneda amb què teòricament pagaran els accionistes del Sabadell ha quedat devaluada i ha perdut molt valor", ha conclòs. 

Sergio Palavecino i César González-Bueno durant la presentació de resultats | Cedida
Sergio Palavecino i César González-Bueno durant la presentació de resultats | Cedida

Cal afegir una altra advertència que el banc ha repetit des de la passada tardor: l'afectació de l'OPA quant al negoci de les pimes i els 4.000 acomiadaments que preveu. En el primer cas, el Sabadell va demanar vendre parcialment aquest segment de negoci en cas que l'operació prosperés. És el que anomenava "condicions estructurals". La CNMC, però, no va atendre la seva petició. Ara, González-Bueno ha descartat que el govern espanyol ho pugui implementar durant la tercera fase. Són dos elements sensibles de l'operació que l'entitat vallesana considera que el BBVA no ha tractat correctament: "Sempre hem dit que hi ha hagut una clara falta de transparència". 

Per tot plegat, l'executiu ha demanat "fer la vista enrere i comprovar si l'operació realment té sentit". Aquest últim comentari podria estar relacionat amb les darreres declaracions del seu homòleg del BBVA, Onur Genç, qui la passada setmana va obrir la porta a retirar l'oferta en cas que les condicions no fossin favorables per l'entitat basca. González-Bueno no ho ha descartat. De fet, durant tota la compareixença ha parlat en condicional del període d'acceptació -pel qual no ha concretat data- i ha demanat que no es parli de "fracàs" en cas que el banc basc retiri l'oferta: "Hi ha hagut vegades que s'ha fet perquè les condicions canvien i és molt sensat. I no passa res", ha subratllat.

El Sabadell recorda que retirar una OPA "ja s'ha fet" i ha suggerit que no seria "cap fracàs" del BBVA

De moment, no hi ha cap indici clar que l'operació s'encamini a aquest escenari. Aquest dijous, els mercats han reaccionat a la publicació de resultats del Sabadell amb alces del 2,5% de l'acció (2,62 euros), mentre que la del BBVA s'ha elevat un 1,3% (12,72 euros). El dirigent li ha restat importància a les fluctuacions més recents i ha assenyalat que "la correlació no és tan alta" quan es compara la progressió dels títols d'ençà de l'inici de l'OPA.

Un desenllaç incert... 'sine die'

No sembla que el desenllaç d'aquest serial sigui a prop. Si més no, el procés ara sí que coneix els terminis de les novetats: la fase tres del govern espanyol no s'allargarà més enllà de finals de juny. Després, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el BBVA determinaran l'inici del període d'acceptació. A hores d'ara, sembla força complicat que tot plegat pugui resoldre's aquest estiu. "Durant els primers 10 dies del bescanvi, si és que n'hi ha, el consell es pronunciarà i decidirà si recomana acceptar o no", ha recordat González-Bueno. Novament, en condicional. Perquè si una cosa hem après amb aquesta OPA és que no hi ha res escrit.