
120 milions el 2024 i una inversió acumulada de 1.000 milions en els darrers vuit anys. Aquestes són dues de les xifres que el director general del Grup Bon Preu, Joan Font, ha exposat durant la sessió Reptes i oportunitats de futur pel teixit empresarial organitzada per la Cambra de Comerç de Sabadell. En ella, Font ha presentat el model empresarial i de valors de la companyia catalana, que ja se situa dins del top 10 en vendes entre les empreses del sector als Vallesos.
Durant la seva intervenció, Font ha reivindicat l'aposta per un model comercial que es basi en la diferenciació i l'escolta activa del consumidor: “Competir només per preu és un error. Ens hem volgut allunyar del model de discounters i apostar per la qualitat, el servei i el producte fresc”. Una estratègia en què la proximitat i el producte de quilòmetre zero són eixos estratègics, així com la millora contínua del servei: “La rendibilitat i el compromís social no són incompatibles. Si el ciutadà ens diu que llençar menjar és un pecat, trobarem la manera d’aprofitar-lo”.
En aquesta línia, el director general del Grup Bon Preu ha marcat distàncies amb el model dels hipermercats tradicionals, els quals considera que "tenen els dies comptats": "Nosaltres apostem per supermercats eficients, d’uns 1.500 m², que ofereixen una millor selecció de productes en menys espai”. Aquesta classe d'establiments, que Font assegura que prioritzen la proximitat, la qualitat i el coneixement del client, suposen el 50% de la facturació de la companyia.
Aquesta visió no invalida l'aposta pels supermercats Esclat, que són de dimensions més grans. En aquest sentit, Font defensa que no busquen seguir "el model dels altres discounters", sinó que ofereixen "una proposta diferenciada amb més varietat de productes i serveis, més enllà de l’alimentació”.
De la falta de professionals als negocis paral·lels
Una de les qüestions que Font ha assenyalat com un dels reptes que afronta Bon Preu i les entitats del sector alimentari és la dificultat creixent per trobar professionals qualificats en àmbits com la carnisseria o la peixateria. “El volum comercial no ho és tot; els resultats els aconsegueixen gràcies al talent de les persones que se senten implicades i reconegudes”, ha remarcat.
Uns resultats que també deuen part de les bones xifres a l'aposta per la digitalització i el coneixement profund dels clients que fa l'entitat. Bon Preu compta actualment amb més d'1,4 milions de persones que tenen targeta de client, amb les quals ha confeccionat una base de dades que permet a l'empresa conèixer hàbits, perfils i preferències de compra: “Tenim la capacitat de saber quins clients ens han deixat de comprar i per què. Això ens permet aplicar intel·ligència i estratègia per optimitzar inversions i promocions”.
Amb tot, l'alimentari no és l'únic negoci del Grup Bon Preu, que complementa la seva activitat principal amb altres serveis. Un dels més veterans són les benzineres, que fa ja 25 anys que s'exploten; mentre que el negoci paral·lel més recent és la xarxa elèctrica pròpia, que ja té més de 60.000 llars connectades. “Ara no genera beneficis, però serà un servei clau de futur on tenim la voluntat d’oferir franges horàries a cost zero. L’objectiu és que els nostres clients d’alimentació també confiïn en nosaltres per l’electricitat”, ha conclòs Font.