De camells a unicorns: per què Barcelona brilla a Europa?

La capital catalana es consolida com una de les ciutats més atractives a Europa on engegar un projecte "per la seva qualitat de vida i la infraestructura tecnològica de què disposa"

Imatge del superordinador MareNostrum 4 al Barcelona Supercomputing Center - CNS | BSC Imatge del superordinador MareNostrum 4 al Barcelona Supercomputing Center - CNS | BSC

Brillar en l’actualitat és cada vegada més complicat. No només perquè ahir la Unió Europea anunciés la prohibició de la purpurina, també perquè els avenços en tecnologia estan comportant l’aparició de nous hubs de startups arreu del món. Aquest fet, però, comporta una competitivitat cada vegada superior on Barcelona destaca a escala europea: pels fundadors de projectes tecnològics, es tracta de la tercera ciutat més atractiva d'Europa, segons l’Startup Heatmap Europe 2023. L’informe apunta que el 17% dels empresaris triaria la capital catalana com a pròxima destinació potencial, encara lluny de Londres i Berlín (ambdues amb un 34%).

“Barcelona és un lloc molt atractiu de cara a l'emprenedor, per la seva qualitat de vida, la seva seguretat jurídica i també per l’ecosistema de l’àmbit digital i de la salut que ja ha constituït i consolidat”, apunta Jordi Aguasca, director de Transformació Tecnològica i Disrupció d'ACCIÓ, qui detalla que aquest fet es deu a l’aposta per uns fons d’inversió locals “que han fet durant molts anys la seva feina, que ha estat bàsicament advocar molt per les rondes inicials”. 

Pels fundadors de projectes tecnològics, Barcelona és la tercera ciutat més atractiva a Europa

Potencial més infraestructura tecnològica igual a Barcelona

Al potencial barceloní se li afegeix tota la infraestructura tecnològica de què disposa, “una de les més interessants a Europa”, segons l’expert, qui explica que “a tot arreu tenim centres tecnològics amb una dimensió considerable”. Així, destaca la presència de 40 centres de recerca, grans infraestructures tecnològiques com ara el MareNostrum o institucions que se situen al top 3 de l’R+D biomèdica. “Barcelona ha d’aspirar a mantenir-se entre els cinc millors hubs d’Europa, i això només ho aconseguirem apostant per una emprenedoria que sigui clarament tecnològica i per un ecosistema d’inversió que tingui aquesta dinàmica”, assenyala Aguasca. “Ser dels tres primers és tot un èxit”.

Més info: Què necessita l'ecosistema empresarial català per innovar encara més?

El director de Transformació Tecnològica i Disrupció d'ACCIÓ destaca que aquest panorama ha atret molta inversió internacional que han permès "assolir grans rondes i tenir casos d’èxit flagrants”. Tant és així que les startups establertes a Barcelona van assolir el 2022 una inversió total d’1,7 bilions d’euros. Però, no és or tot el que lluu. Com no podia ser d’una altra manera, la pandèmia de la covid-19 i la guerra d’Ucraïna han influenciat negativament en l’estat anímic dels agents de l’ecosistema. 

Segons l’Startup Heatmap Europe 2023, el 2022, el 71,3% dels fundadors europeus valoraven positivament el futur de l'ecosistema, una xifra que el 2021, any marcat per un “canvi d’estat d’ànim”, se situava quatre punts percentuals per sobre, després de l’any de l’esclat de la pandèmia, on aquest indicador no arribava al 70%.

Fundadors estrangers i talent català: la combinació dels unicorns

D’entre tots els fundadors, és difícil dissociar aquells que fan una previsió més somiadora d’aquells qui són més realistes. El que sí que s’observa clarament és el canvi de tendència que s’ha produït en els darrers cinc anys entorn de la seva procedència: en el llibre Barcelona Startup, Mar Galtés indica que, segons dades del 2018, un 14% dels fundadors de startups són estrangers, una xifra que ha evolucionat fins al 65% de l'actualitat, segons l’Startup Heatmap Europe 2023

Un 65% dels fundadors de startups a Barcelona són estrangers

En el seu llibre, Galtés destaca que moltes de les startups fundades a Barcelona tenen, com a mínim, un cofundador estranger. Sense anar més lluny, Glovo, Letgo, TravelPerk o eDreams, són exemples d'unicorns nascuts a la ciutat comtal amb més d'una nacionalitat. A més, Adevinta i Wallbox tanquen l'exclusiu grup de sis empreses per valor de més de mil milions d'euros arrelades a Barcelona.

Així i tot, en el conjunt de treballadors, des dels pioners fins als últims candidats a unicorns, els estrangers suposen entorn d’un 23% del total. “Es nota que estem entre els tres primers camps europeus de startups preferits, i també es nota que som el sisè camp que més diners aixequem anualment”, detalla Aguasca. D’aquesta manera, l’ecosistema és impulsat per prop d’un 77% de talent català: “El talent local, cada vegada més està alimentant aquesta cultura emprenedora, un dels trets característics de Catalunya, un país molt industrial”.

Europa o Estats Units?

“El fet de tenir aquest talent industrial fa que, des de fa dos segles, disposem d’un caràcter molt emprenedor, i les startups i projectes vinculats a les noves tecnologies són una actualització de l’emprenedoria històrica que ha tingut Catalunya”, assenyala el director de Transformació Tecnològica i Disrupció d'ACCIÓ. El potencial d’aquesta filosofia s’ha estès fins al punt de deixar el territori americà com un segon plat: l’Startup Heatmap Europe 2023 apunta que un 66% dels fundadors europeus d’empreses emergents apostaria abans per Europa que pels Estats Units.

Més info: Barcelona es consolida com la segona ciutat preferida per fundar startups a Europa

“Tot i que, probablement, molts europeus tirin cap a casa, val a dir que Europa ja no és un continent amateur en termes d’emprenedoria, ja que existeixen ecosistemes molt bons, com ara Londres, París, Estocolm o Lisboa, i cada vegada n’hi ha més”, explica Aguasca, remarcant el paper dels incentius públics que permeten aixecar idees i empreses "tecnològicament molt potents”: “Europa cada vegada és més startup-friendly, en tots els sentits”.

Més informació
Les startups estimen Barcelona
Barcelona se situa com el 5è hub de startups d'Europa
La MWCapital i Barcelona Health Hub connectaran Sant Pau amb les startups de salut
Avui et destaquem
El més llegit