Tusquets: "La Cambra de Barcelona ha de ser el contrapoder de la política"

El president de Trea Capital i Banco Mediolanum a Espanya defensa que no viu de les grans empreses i es veu guanyador "si no hi ha trampes"

El fundador de Trea Capital, Carles Tusquets, es presenta a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona. | Àngel Bravo El fundador de Trea Capital, Carles Tusquets, es presenta a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona. | Àngel Bravo

Carles Tusquets (Barcelona, 1951) és el president de Trea Capital i Banco Mediolanum a Espanya. Recorda sovint que amb 27 anys va ser tresorer del FC Barcelona, amb 32 anys va fundar Fibanc (actual Banco Mediolanum) i amb 38 anys es va convertir en el president més jove del Cercle d'Economia. Lluny encara de la jubilació, Tusquets aspira ara a presidir la Cambra de Comerç de Barcelona. Rep VIA Empresa a la seu de Trea Capital a la Diagonal de Barcelona per parlar del comiat de Miquel Valls, la renúncia per dirigir la Conselleria d'Economia de la Generalitat, el finançament, les infraestructures, el retorn de seus socials de grans empreses a Catalunya, la paritat, el vot electrònic, les 14 cadires de plata o les aliances amb altres candidats... "Se m'acusa d'alimentar-me de grans empreses i em guanyo la vida finançant pimes", defensa. 

El seu lema és Creem futur. Què li sembla el present de la Cambra?

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha tingut una tasca complicada per la quota cameral i el pressupost que era més del doble que l'actual. Tot i això, els resultats econòmics són positius. Després de 17 anys, ara es necessita una renovació clara. Les noves tecnologies, l'empresariat, Barcelona.... Tot ha canviat molt en els últims anys. Des que hi ha Internet i mòbils s'han tancat quasi la meitat de les agències bancàries. El ple necessita gent amb una mentalitat més de futur que de passat.  Fa 20 anys que els altres presidenciables hi són i em diuen que sóc el continuista... 

Per què se'l titlla de continuista? 

Perquè segurament hi ha una part de l'actual status de la Cambra que em donarà suport, suposo. Però, aquestes afirmacions no tenen gaire sentit. Si guanyem i tenim el suport de grans empreses i patronals, veuràs un 75% de cares noves, la meva entre elles.

 

"Se m'acusa d'alimentar-me de grans empreses i em guanyo la vida finançant pimes" 

L'encara president Miquel Valls marxa amb revolta i un últim ple anul·lat.  

He denunciat que em sembla una falta de respecte tant per a la institució com per a Valls. És una absoluta contradicció, reclamen fer publicitat perquè la gent sàpiga que pot votar i alhora, es fa que no hi hagi quòrum suficient per aprovar l'increment de pressupost. En què quedem: volem o no més participació? Fer un boicot al ple, sincerament... Era l'últim d'aquests dos senyors [Enric Crous i Ramon Masià], no hi van anar i m'han confessat que tots dos eren a Barcelona.

Per què vol ser president de la Cambra de Comerç de Barcelona?

Tinc l'experiència no només com a empresari del sector financer, sinó també com a empresari d'hostaleria, energies renovables, alimentació, metal·lúrgica, farmàcia... Em considero multisectorial amb mentalitat financera. He presidit institucions com el Cercle d'Economia i l'EFPA (European Financial Private Association). La formació és un tema cabdal, en tots els sectors, si volem competir internacionalment. La competitivitat no es guanya abaixant salaris sinó creant valor afegit i per guanyar mida es necessita finançament.  Això només es pot fer amb gent preparada, noves tecnologies, serveis i productes més avançats. Se m'acusa d'alimentar-me de grans empreses i em guanyo la vida finançant pimes. Que no se n'oblidi ningú! Els altres no sé què han presidit... 

Carles Tusquets

Fotografia d'Àngel Bravo

Un 75% de cares noves.  ​

Sí, i vull fer una Cambra jove. Per primer cop, la generació dels fills no serà més rica que la dels pares. En lloc d'anar endavant, es va desgraciadament cap endarrere i això dificulta molt que els joves que comencen a treballar en una empresa s'involucrin en la societat civil. Crearé una Cambra Jove que és una rèplica de la gran on es discutiran neguits, necessitats i propostes que després es votaran al ple. És un incentiu que no ha proposat ningú més... 

També va sonar com a conseller d’Economia. Per què no va entrar en política?

Efectivament, se'm va proposar. Vaig estar al grup que assessorava Artur Mas en temes econòmics. Vaig fer la meva contribució amb un estudi que feia una comparativa de diferents països federals perquè Mas i Rajoy solucionessin el finançament de Catalunya. Era una carpeta i no es va obrir mai... Vaig decidir que no hi pintava res en política. No sóc polític, sinó empresari a qui li agrada crear riquesa, atraure talent, impulsar idees i jugar-me els meus diners com ho vaig fer al començament hipotecant el meu pis per crear una petita gestora. No he heretat res. No sóc polític, però la política econòmica es pot influir des de la Cambra i això sí que ho faré. Estar en una Conselleria em restava... Agraeixo la proposta que se'm va fer però no m'hi veig. 

"Vaig assessorar Artur Mas en temes econòmics i se'm va proposar ser conseller d'Economia, però vaig decidir que no hi pintava res en política" 

Què és el més important que ha après durant la seva trajectòria empresarial?

El més important és saber què pots aportar un en un sector. Si vols competir amb els monstres i fas el mateix no guanyaràs mai. L'important és descobrir el servei que un consumidor final necessita i no se li dóna. Fins i tot, les grans estan mutant. És el mateix Seat o Telefónica ara que fa 50 anys? Res a veure. Si et dediques a imitar, no seràs mai empresari. La petita empresa s'ha de fer gran si vol competir a escala internacional. Però, hi ha una manca de finançament tremenda perquè Espanya ha patit la consolidació bancària més gran d'Europa i segurament del món. Abans de Lehman Brothers, hi havia 60 grups bancaris, ara n'hi ha vuit o nou i d'aquí uns anys només en quedaran sis... 

Accedir a finançament no és fàcil. 

La Cambra pot posar a l'abast tots els nous sistemes de finançament que hi ha al mercat amb private equity, préstecs directes... Posar-ho a disposició de l'empresa perquè guanyi mida. Formació, digitalització... Imprescindible tant a Barcelona com al territori. L'altre dia estava en un polígon espectacular de Sant Boi i no ha arribat ni el 5G ni la fibra òptica. Com pot ser? Amb raó, parlem d'infraestructures, del Cinturó del Mediterrani, de problemes de Rodalies però ningú parla de la infraestructura informàtica del territori. 

Carles Tusquets

Fotografia d'Àngel Bravo

Com està posicionada Barcelona?

Barcelona és la ciutat més atractiva d'Europa. Tenim problemes de convivència, seguretat, comerç il·legal, ocupació... I això resta atractiu a la ciutat per atraure noves empreses i talent. Catalunya és un dels llocs d'Europa amb una pressió fiscal més elevada a l'hora de crear una empresa, la competència no és només de regions sinó també de països. Si no tenim una taxa impositiva atractiva, ens costarà molt ser competitius i perdrem part del benefici barceloní en connexió amb Europa, clima, bon viure... La butxaca és clau per al talent i els empresaris.

La Cambra reclama per activa i per passiva una millor gestió i complir amb la inversió en infraestructures. Però, no hi ha manera…

Perquè la Cambra tingui força i es pugui imposar ha de tenir un suport important. Quanta gent sap a què es dedica la Cambra? Molt poca. Quanta gent sap que pot votar a la Cambra? Molt poca. Quanta gent sap com gaudir del servei de la Cambra? Molt poca. El primer que faré quan sigui president és una campanya de comunicació bestial. Si no comuniques, no tens força per imposar les teves idees. Comunica, comunica i comunica. 

"Catalunya és un dels llocs d'Europa amb una pressió fiscal més elevada a l'hora de crear una empresa"

Diferents candidatures ajuden a una millor comunicació?

Espero que sí. 

A favor o en contra del vot electrònic?

A favor de qualsevol mena de votació, sempre que no hi hagi suplantació de personalitat. El sistema ha de ser segur i no poden haver-hi hackers o que el gestor administratiu voti sense consultar a l'empresari que és el seu client. Com més difusió, millor. Però, es poden fer trampes amb el vot electrònic, presencial i per correu. No m'interessa anar a la Cambra sense força ni suport. 

“La participació en les eleccions del 2010 va ser de l’1,8% del cens electoral, del qual el TSJC va considerar nul el 100% del vot emès per correu postal i només un 9,2% va votar de forma presencial”

Jo no hi era. A mi no em preguntis coses del passat, pregunta-ho als qui estan ara i per què no van fer difusió des del ple de la Cambra. 

 

"Estic trucant a tothom del meu epígraf i guanyaré si no em fan trampes amb el vot electrònic, presencial i per correu"

Està a favor d'enviar la targeta censal als 423.146 potencials electors?

No ho sé. Pregunta-ho a la Cambra. Jo ho he preguntat i em diuen que al cens actual de la Cambra falten un 70% de les adreces que és un tema d'Hisenda i de la Generalitat. Diuen que molta gent quan rep un sobre i no sap de què va el llança a la paperera. En canvi, amb la difusió a la premsa és més fàcil que així la gent s'adoni que pot votar. És la seva teoria, no sé si encertada o no. 

“La Cambra ha de ser la veu de la societat civil emprenedora”, reivindica.

Clar. Els autònoms han de ser petites, les petites han de passar a ser mitjanes i les mitjanes han de passar a ser gran. D'una forma transversal i només la veu de la societat civil. La Cambra no pot ser la veu de cap moviment polític. Si sóc president no deixaré que s'instrumentalitzi la Cambra per fer un discurs, sigui el que sigui. Avui manen uns, demà uns altres. Imagina't que PP i Ciutadans governen demà la Generalitat, tampoc els hi deixaré instrumentalitzar la Cambra. Ha d'estar blindada i ser independent de qualsevol moviment polític.  

Carles Tusquets Víctor Costa

Fotografia d'Àngel Bravo 

Aquest és un objectiu compartit de diferents candidatures.

Bé, no es nota gaire... 

No?

Amb l'ANC, Femcat... No es nota gaire, però ho dissimulen molt bé. 

La Cambra va donar a finals d’any la Medalla d’Honor a Àngel Gozalo, responsable de la Guàrdia Civíl a Catalunya, després de l’1 d’Octubre.

Jo no hi era. Pregunta-ho als que hi eren i que van votar-ho. Fixa't si en sé poc de la Cambra que m'acabo d'assabentar ara.

"Les empreses no tornaran fins que no vegin estabilitat política i és un error bestial demonitzar les més grans"

Promourà el retorn de seus socials de les grans empreses a Catalunya?

És desitjable. Condiciona el repartiment dels diners de la Cambra d'Espanya i com més empreses estiguin domiciliades aquí més rebrà la Cambra de Barcelona. És una part important de finançament. Ara bé, una empresa marxa segurament per la inestabilitat política o per por de quedar-se fora d'Europa...  No tornaran fins que no vegin estabilitat política. No podem jugar amb les coses de menjar i allò que ens alimenta és no estar ni mig segon fora d'Europa. Jo faré campanya però si et sóc sincer fins que això no s'aclareixi no crec que el resultat sigui molt positiu. Hi ha algunes que han tornat com Aigües de Barcelona que està a la meva candidatura. 

“Em preocupa perquè he vist una espècie de demonització de les grans empreses en alguns discursos. Se les acusa de no tenir la seu social a Barcelona quan estan invertint i pagant impostos aquí”, assegurava durant la presentació de la seva candidatura.

Per què es demonitza Seat que crea 10.000 llocs de feina directes i 90.000 llocs de feina indirectes en pimes? Per què es demonitza Telefónica que ha invertit molts diners al 22@ i ha creat moltes startups? Per què es demonitza Indra que ha creat un centre a Sant Joan Despí per digitalitzar les pimes? Ho trobo un error bestial demonitzar les grans empreses perquè són motor d'arrossegament de les petites i les mitjanes. Quantes més Seat tinguem millor. 

Durant el debat de VIA Empresa al qual Sílvia Sorribas va assistir en representació seva es va parlar molt de les 14 grans cadires empresarials

Ara estem concentrats en els 40 epígrafs perquè per les 14 tindrem encara un altre mes fins que no es voti el president. A partir del 9 de maig, les aniré a veure perquè em donin suport.

Carles Tusquets Víctor Costa

Fotografia d'Àngel Bravo 

El de Banco Mediolanum ja el té. 

A Banco Mediolanum no cal que hi vagi, efectivament. Vaig convèncer el propietari d'Itàlia perquè apostessin per Barcelona i la Cambra de Comerç. És una empresa que ha crescut molt i es dels pocs bancs que dirigeix des de Barcelona, com CaixaBank i el Banc Sabadell encara que tinguin el domicili social fora. Em presento per Trea Societat de Valors que no s'ha mogut. 

Si no sortís escollit a l’epígraf 11.1 de banca i serveis financers renunciaria a ser president? 

Estic absolutament convençut que guanyaré amb Trea. Ni m'ho plantejo... Estic trucant a tothom del meu epígraf i només rebo suports. A més, Banco Mediolanum ja té decidit qui serà el seu representant. Guanyaré si tot es fa com Déu mana, espero que no em facin trampes... Com la suplantació de la personalitat.

Quina relació té amb els altres dos presidenciables Enric Crous i Ramon Masià?

Fa més de 40 anys que conec l'Enric Crous, tenim bona relació i som culés... A Ramon Masià l'he conegut ara per les eleccions. 

"No sóc de l'ANC ni dona de 50a50, però espero que em donin suport" 

I amb les llistes d'empresaris independentistes i de dones de 50a50?

No sóc de l'ANC ni dona. Espero que les dones de 50a50 i els de l'ANC em donin suport. Sóc el millor presidenciable. Si el que volen és el millor per Catalunya i per l'economia catalana, el millor vot és el meu.

Està obert a aliances?

No, no estic obert a cap aliança abans de les eleccions. No penso canviar cromos per pactar amb no sé qui. Altres ho han fet... Es diu equip Tusquets, no Carles Tusquets i no deixaré ningú tirat. 

Carles Tusquets

Fotografia d'Àngel Bravo

En aquestes eleccions camerals també es parla molt de paritat. 

Ara està de moda parlar de dones. Fa més de 15 anys que sóc patró de dues fundacions que s'hi dediquen. Em remeto a l'hemeroteca: Fundació Tanja que és del Mediterrani i una altra de fibromiàlgia i fatiga crònica que impedeixen a les dones exercir tasques executives dins les empreses. Que ningú em doni lliçons de paritat. No ho dic ara perquè està de moda i hi ha eleccions... 

Ho està promovent dins la seva candidatura?

Efectivament. 50a50 no ha presentat 40 candidates, sinó al voltant de 12... Si elles mateixes que són totes dones i volen promoure-ho no han aconseguit omplir una dotzena de llocs, què m'estàs explicant? Hi ha una dificultat evident: entendre la conciliació familiar, els horaris... Quan jo sigui president de la Cambra ho intentarem canviar, tinc més de 100 dones que em donen suport i volen treballar-hi. 

Quantes dones hi ha a la seva candidatura?

No ho sé, no ho conto. M'imagino que seran més o menys igual que la resta, estem bastant empatats. Quantes dones tinc? Em sembla absurd. Qui tingui i qui pugui i si les dones no poden, arreglem aquest problema des de la Cambra. No em sembla honest intentar fer un dibuix una mica artificial.

"Que ningú em doni lliçons de paritat!"

Com ho arreglem?

No ho sé, però no és fàcil. Per conciliació familiar, horaris, potser s'haurien de fer els plens de la Cambra en un altre horari més compatible... Ho estudiarem. Per això hi seran les dones que ho sabran millor que jo. Jo no ho sé tot a la vida. El president anima a aquells que en saben més que ell a què diguin coses de cada sector. Això és un equip, una altra cosa és una dictadura pura. 

Minut final: per què l’haurien de votar per presidir la Cambra?

Demano a empresaris i autònoms que pensin que l'únic que vol la nostra candidatura és dinamitzar l'economia, ajudar en finançament, digitalització que les petites empreses puguin ser més grans i competitives. No ens pertoca pensar en moviments polítics. La Cambra ha de ser el contrapoder de la política. Senyors polítics que governen avui necessitem que ens facin això perquè som els amos i els hi paguem el sou. L'economia d'aquest país ha de tornar a ressorgir i mentre els altres van en moto, nosaltres anem perdent posicions en bicicleta. 

Més informació
Un debat per servir (i despertar) la Cambra de Barcelona
20 cadires decisives de la Cambra de Barcelona
La Cambra s'acomiada de Miquel Valls amb revolta
Els 40 principals de Crous i Torres: "Si tu no votes, res no canviarà"
Avui et destaquem
El més llegit