Els 40 principals de Crous i Torres: "Si tu no votes, res no canviarà"

L'exdirectiu de Damm i el president de Numintec fan pública la seva llista de candidats amb noms destacats

Candidatura Crous i Torres Candidatura Crous i Torres

De la suma Dels Nostres Les empreses al capdavant! arriba ara Si tu no votes, res no canviarà. De la inspiració del Si tu no vas, ells tornen de José Zaragoza neix el nou lema de la candidatura conjunta de l'exdirectiu de Damm Enric Crous i el president de Numintec José Maria Torres per presidir la Cambra de Comerç de Barcelona. "Quanta més gent voti, més legitimitat estarà el guanyador", ha assegurat Crous des del CCCB poc abans de presentar el seu equip format per 40 candidats i candidates que participaran als comicis que es faran per vot electrònic de forma remota entre el 2 i el 7 de maig i presencial, el 8 de maig. Hi ha 425.000 autònoms i empreses cridats a les urnes. 

Més info: La gota malaia de Crous i Torres a la Cambra

Des de bon començament, Crous ha aclarit una de les grans incògnites de la seva campanya: Amb quina empresa i per quin epígraf es presentarà?. Ras i curt: "Sóc accionista d'Interprofit i em presentaré per la millor agència de comunicació de Catalunya a l'epígraf de publicitat, relacions públiques, neteja i seguretat". Misteri resolt. "La nostra candidatura no és presidencialista ni copresidencialista, estem parlant d'un moviment", s'ha afegit. Un moviment de 40 principals amb noms destacats de l'empresariat català que no s'ha acabat de tancar fins a primera hora del matí d'aquest dimecres. 

A primera vista i més enllà de Crous i Torres, també formen part de la seva candidatura: Oriol Guixà (La Farga), Sofia Lluch (Lluch Essence), Joan Planes (Fluidra), Mercè Pujol (Ficosa), Miquel Martí (Moventia i Automòbils del Mar), Albino Campo (Numintec, Clúster Digital i Invox), Chelo Tonijuan (Companyia General Càrnia), Joan Font (BonPreu), Gabriel Jené (La Mallorquina i Associació Barcelona Oberta), Josep Santacreu (DKV Seguros), Imma Amat (Amat Immobiliaris i FemCat), Manuel del Castillo (Sant Joan de Déu), Judit Llimós (The Project Music) o Genís Roca (Fundació Enciclopèdia Catalana), entre d'altres. 

Guixà ha aixecat els primers somriures dels candidats recordant que després de la fuga de seus posterior al referèndum, La Farga s'ha convertit en una de les 10 companyies que més facturen a Catalunya. La desfilada ha seguit, un per un, però amb alguns absents i quan ha estat el torn de Miquel Martí, Crous li ha fet les presentacions: "Ja m'agradaria tenir una companyia com la que té ell". En el cas de Joan Font, s'ha reivindicat la seva estima pel país i el territori català i de Josep Santacreu, s'ha dit que "serà cabdal i una de les figures de la pròxima legislatura". 

Tal com ja va avançar VIA Empresa, no hi ha hagut acord entre Crous-Torres i l'associació 50a50 presidida per Anna Mercadé. "Les vocalies i els continguts estaven tancats. Es necessita una confiança del 100% i ens hem quedat al 90%, malauradament no ha pogut ser", han explicat des de l'equip de campanya. En total, la candidatura dels dos empresaris inclou 12 dones, el que suposa un 30%, de les quals una encara se'n desconeix el nom però se sap que ha de representar l'epígraf fusta, suro i altres manufactureres i dues són Amat i Lluch que formen part del col·lectiu 50a50. 

Més info: Crous-Torres i 50a50: crònica d'un (des)acord en 72 hores

"Fa un any que preparo aquesta candidatura, he intentat aportar bon rotllo i lluitar fins aquest matí per aconseguir noms", ha explicat Amat. De fet, hi ha hagut quatre noms que s'han incorporat a última hora com és el cas de l'empresari i escriptor Xavier Roig. Seu és el llibre La dictadura de la incompetència. De fet, aquests quatre noms estaven reservats per a 50a50 i segons fonts de VIA Empresa, dues cadires eren per a Isa Moll i Carol Daunert, coordinadora i portaveu de 50a50. 

Casualitat o no, les dones de 50a50 han fet de forma paral·lela un comunicat reivindicant que es presenten "amb més empenta que mai" i com a independents a les eleccions a la Cambra de Barcelona. De fet, aquesta era la seva estratègia inicial abans no es sondegessin possibles aliances. "Tot i ser les impulsores de l’acord que han aconseguit aquestes dues candidatures, volem deixar constància del fet que diferents interessos econòmics i de poder per part d'aquestes llistes han bloquejat el pacte a tres. L'associació ha fet concessions fins a darrera hora per tal d’arribar a una entesa, però malauradament ens hem hagut d'assabentar de la seva decisió per una piulada", han etzibat. Així doncs, 50a50 segueix endavant, epígraf a epígraf, amb la seva particular revolta de les dones a la Cambra

Més enllà del 30% de dones, José Maria Torres ha afegit algunes xifres més: un 40% des integrants tenen menys de 50 anys, un 45% són empreses del territori i un 70% són pimes. "Sempre he dit que a la Cambra pots anar a servir-te o a servir; que ningú dubti que nosaltres som els segons", ha conclòs Crous de nou. Aquest cop, però, amb una llista de 40 principals. 

Més informació
El Govern espanyol fa marxa enrere amb el vot per correu postal a les Cambres
Cambra de Barcelona, un joc d'escacs a quatre (o més)
La revolta de les dones a la Cambra de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit