El 29 d'abril de 2023 estava predestinat a ser inoblidable per a més de 13.000 treballadors interins de la Generalitat de Catalunya. Era el dia assenyalat en el qual opositaven per a una de les 1.825 places de funcionari que s'oferien, un primer pas cap a l'estabilització, la transformació de temporal a fix, de precari a estable, de la inseguretat econòmica a un salari per a tota la vida. I, efectivament, el 29 d'abril de 2023 serà inoblidable, però per altres raons, menys poètiques, més sagnants: incidències "molt greus", "errors logístics", "espais insuficients", falta de material per a examinar-se... un caos d'organització, d'execució i de resolució (algunes proves ni van començar). El resultat final ha estat l'anul·lació de les proves i la seva repetició els dies 1 i 8 de juliol. Com per a oblidar.
El focus de tal atzagaiada s'ha posat en la decisió d'externalitzar l'organització de les proves per part de la Generalitat. Les raons per externalitzar una feina solen ser per eficiència, cost, logística, per reduir els temps d'execució... en definitiva, perquè l'empresa a la qual se li encarrega el treball t'assegura un nivell d'excel·lència en el resultat. És a dir, el contrari del que ha passat.
Pel que se sap, les tasques encarregades de CEGOS eren les d'organitzar l'ocupació dels espais on es celebrarien les proves, la producció del material necessari per executar-les, la vigilància dels opositors i la recollida, custòdia i correcció dels exàmens. Per tot això, CEGOS rebria 1,5 milions d'euros, 110 euros per opositor. No sembla poc.
De CEGOS podem dir que és una empresa francesa, té el 75% de la propietat de la filial espanyola la seu de la qual es troba a Madrid, i amb oficines a Barcelona, València, Saragossa i Bilbao; que ocupa directament unes setanta persones i que va facturar en 2021 gairebé set milions d'euros amb un benefici net de 319.552 euros.
Crida l'atenció el patrimoni net de l'empresa, més de tres vegades la facturació de la companyia, i la seva ràtio de solvència, que està molt per sobre del valor òptim i que ve a indicar que disposa de massa actius improductius. També crida l'atenció que, segons algunes fonts, paga gairebé a sis mesos i cobra a quatre.
No es pot parlar de parlar d'inexperiència, de fet, fa 25 anys que es dediquen a guanyar contractes d'externalització per a l'organització i execució d'oposicions
En el seu web es defineixen com a "desenvolupadors de solucions que potencien la transferència del coneixement al lloc de treball, assegurant un impacte significatiu i mesurable en el negoci dels nostres clients". Si bé podem dir que podrien ser un pèl més concrets, també és just indicar que en els webs corporatius de moltes empreses de serveis empresarials l'esmog és l'element amb més presència en els seus continguts.
Furgant una mica, veiem que es tracta d'una empresa que ven serveis de formació a mida; transformació organitzacional, bàsicament descripció de llocs de treball, definició de les competències necessàries per a l'acompliment funcional d'aquests, detecció d'ineficiències i duplicitats funcionals. També ofereixen serveis de selecció de personal i avaluació de la plantilla. Es tracta d'una empresa amb experiència amb l'Administració i amb els processos d'oposicions. Han treballat per a la Generalitat valenciana, el Ministeri de Foment, Consell de Seguretat Nuclear, RTVE, Correus, l'Ajuntament de Getafe, FUNDAE, l'Ajuntament de València... No es pot parlar de parlar d'inexperiència, de fet, fa 25 anys que es dediquen a guanyar contractes d'externalització per a l'organització i execució d'oposicions.
Tampoc és la primera vegada que treballa per a la Generalitat de Catalunya, almenys ja ho va fer una altra vegada, l'any 2020, quan va organitzar les proves psicotècniques de les oposicions a Bombers; i tampoc és inexperta en què l'acompliment del seu treball acabi en una polèmica perquè les citades oposicions van acabar en una denúncia penal contra el Govern de la Generalitat de Catalunya presentada per un grup d'opositors en el Jutjat penal número 1 de Barcelona per l'inexplicable percentatge de no aptes, amb un 45% de suspensos, quan habitualment és del 5%.
De moment, el desastre del 29 d'abril ha suposat el cessament de Marta Martorell, directora general de Funció Pública de la Generalitat, i l'extensió de l'estrès i l'ansietat de 13.500 opositors que sofriran dos mesos més del que tenien previst el que suposa participar en un procés d'oposició.