Barcelona, la capital tecnològica d'Espanya?

L'ovació del Círculo Ecuestre a la fusió i contra l'alcaldessa

La taula presidencial del Fòrum Barcelona Capital Econòmica del Círculo Ecuestre. | Cedida La taula presidencial del Fòrum Barcelona Capital Econòmica del Círculo Ecuestre. | Cedida

El Fòrum Barcelona Capital del Círculo Ecuestre ha tornat a aparèixer en escena el mateix dia que la revolució ha arribat a les escoles. Lluny d'un joc de nens a l'hora del pati, els empresaris han omplert fins a 10 taules al cor de la Diagonal per escoltar i repartir aplaudiments davant les intervencions del trident format pel president del Cercle d'Economia, Javier Faus, el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, i el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre. El menú temàtic ha tingut plats com la cocapitalitat de Barcelona, la gestió de l'alcaldessa Ada Colau o la fusió de CaixaBank i Bankia. No s'ho han perdut el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni o empresaris com Javier Godó (La Vanguardia) o Javier Moll (El Periódico). 

Què ha canviat des del 12 de març que era la data prevista per celebrar aquesta trobada? Preguntava el periodista Joan Tapia des de bon començament. Més aviat: Què no ha canviat? Faus, Relat i Sánchez Llibre han enfilat els seus respectius discursos pel que fa a les fortaleses de Barcelona per gestionar la crisi de la covid-19 amb visió a llarg termini. Així doncs, per què no acollir els Jocs Olímpics d'Hivern de 2030 a Barcelona Pirineus? Aquest és l'esperit Samaranch

"La col·laboració público-privada ha salvat moltes vides", ha recordat el president de Foment del Treball. Però, la crítica a l'alcaldessa de Barcelona no s'ha fet esperar i la sala d'honor del Círculo Ecuestre l'ha rebut amb una sonora ovació. Segons Sánchez Llibre, "tenim una pedra a la sabata molt important que és Ada Colau".

Sánchez Llibre: "La col·laboració público-privada ha salvat moltes vides"

Més concretament, l'ha titllat "d'autoritària i sectària" i l'ha acusat "d'arruïnar el comerç, l'hostaleria o la restauració de la ciutat", "posar traves als espais urbans" i de posar en risc 50.000 llocs de feina al centre de la ciutat. Fins i tot, ha parlat de "postureig i populisme". També ha mostrat el seu desacord amb l'increment de la pressió fiscal o la regulació "anticonstitucional" dels lloguers per part de la Generalitat.  

Més info: Faus: "Mentre presideixi Meridia Capital, la seu estarà a Barcelona"

"Hem de plantar cara per evitar la desertització i la mort del comerç a Catalunya i no volem que aquesta senyora [Ada Colau] acabi amb nosaltres", ha reblat Sánchez Llibre davant l'atenta mirada de Jaume Collboni. Faus s'ha sumat a les crítiques i ha evidenciat el seu "profund desacord": "Aquesta alcaldessa passarà i arribarà un altre... S'ha de parlar d'estratègia de futur i elevar la mirada." 

Barcelona, capital tecnològica d'Espanya? 

El president del Cercle d'Economia també ha recuperat el seu ja tradicional discurs de la bicapitalitat espanyola entre Barcelona i Madrid. “Ni tota la culpa la té Madrid ni tota la culpa la té el procés”, que deia el 31 de maig de 2019 a la XXXV reunió de Sitges. "Espanya ha de decidir si vol ser França o Alemanya. Però, Madrid no serà mai París. Aquí existeix el Mediterrani i això no ho canviarà cap govern espanyol", ha insistit. 

La seva aposta és per Barcelona com a "capital tecnològica d'Espanya". Al més pur estil Califòrnia. Ara bé, Faus també ha admès que "Madrid està empenyent molt fort per ser-ho i tot l'Íbex ja sabem on invertirà en tecnologia". Tota una declaració d'intencions que podria cotitzar a borsa. El president de Fira de Barcelona ha evitat entrar en "retrets" i s'ha mostrat partidari del "pragmatisme i el sentit comú". 

Faus: "Madrid està empenyent molt fort per ser la capital tecnològica i tot l'Íbex ja sabem on invertirà en tecnologia"

Com? Com era d'esperar, Relat ha defensat la institució firal com a "motor de reactivació" i ha reivindicat que "té més sentit que mai" ampliar el recinte de Fira per captar esdeveniments d'abast mundial. El Mobile World Congress 2021 ja està sobre la taula. Entre bromes futbolístiques sobre Messi i Wu Lei, Sánchez Llibre ha demanat a l'Estat oblidar-se del dèficit i injectar diners a l'economia espanyola, tal com ja han fet altres països. 

"Si han de venir milers de milions d'euros en subvencions, fem un esforç al Congrés per abandonar els temes ideològics", ha afegit. Pressupostos sí o no? És una de les preguntes més freqüents entre passadissos polítics i empresarials. El president de Foment del Treball ho té clar: "Jo crec que hi haurà pressupostos". Faus i Relat són partidaris de fer-li cas, però no a qualsevol preu i és que alerten del "dèficit de qualitat institucional" .

La finestra de la fusió bancària 

El teorema del Broken Windon de Nova York citat pel president del Cercle d'Economia explica que si es trenca una finestra, s'ha d'arreglar al moment. En cas contrari, es multipliquen les finestres trencades i pot arribar a augmentar el vandalisme o la criminalitat. De la seguretat a l'economia. "Tenim sort que alguns assumptes econòmics estan en mans de Collboni i no de Colau", ha insistit Sánchez Llibre. 

Faus: "Hem d'aconseguir que quan tractis amb La Caixa no hagis d'agafar el pont aeri, llavors seria una operació rodona per aquest país"

El plat estrella ha arribat durant els minuts finals del Fòrum Barcelona Capital Econòmica: Què implica la fusió entre CaixaBank i Bankia? Faus ha assegurat que com a català prefereix que sigui "el banc català qui absorbeixi" -amb una proporció de 3 a 1- i no al revés. "Hem d'aconseguir que quan tractis amb La Caixa no hagis d'agafar el pont aeri, llavors seria una operació rodona per aquest país". El Círculo Ecuestre hi ha tornat amb una segona ovació. 

Tant Faus com Relat s'hi han mostrat d'acord. Per sorpresa (o no), el tinent d'alcalde Jaume Collboni ha fet la cloenda del debat des del públic i ha reivindicat la necessitat de buscar aliats des de Barcelona i s'ha mostrat optimista pel que fa als atributs de la ciutat. Sense fer referència a les crítiques dirigides a l'alcaldessa Ada Colau, ha agraït el compromís de Fira amb el MWC, el de Sánchez Llibre per aconseguir inversions de caràcter industrial i el de Faus per la investigació acadèmica i les trobades empresarials. 

Més informació
L'esperit Samaranch i el negoci dels Jocs Olímpics d'Hivern
Bartomeu: "Som independents de poders econòmics, polítics i mediàtics"
Avui et destaquem
El més llegit