La CNMV admet a tràmit l'OPA del BBVA sobre Banc Sabadell

L'ens recorda que per permetre l'operació cal acreditar tenir la "no oposició" del Banc Central Europeu

El president de la CNMV, Rodrigo Buenaventura | EP El president de la CNMV, Rodrigo Buenaventura | EP

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha admès a tràmit la sol·licitud d'autorització presentada pel BBVA per l'opa sobre el Banc Sabadell. En un comunicat difós aquest dimarts, l'ens recorda que aquest pas no suposa "cap pronunciament" sobre la resolució relativa a l'autorització. Així mateix, apunten que comissió no avalarà l'operació fins que no se li acrediti l'obtenció de la "no oposició" del Banc Central Europeu (BCE). Fa unes setmanes, la subgovernadora del Banc d'Espanya, Margarita Delgado, va avisar que en les fusions bancàries "més gran no sempre és millor". En plena opa hostil, va defensar que totes les operacions s'han de basar en una "anàlisi acurada dels beneficis específics que comportaria".

Més info: L'OPA del BBVA al Banc Sabadell en clau ESG

En el cas de la resposta de la CNMV arriba tres setmanes després que el BBVA formalitzés l'opa amb la presentació de la sol·licitud d'autorització de l'oferta. Per tirar endavant els seus plans de compra, l'entitat basca ha de rebre l'autorització de la CNMV, del BCE i de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC). El banc va confirmar les seves intencions poc després que el consell d'administració del Sabadell, presidit per Josep Oliu, rebutgés una fusió amistosa.

El document remès a la CNMV sol·licitava l'autorització de l'oferta pública d'adquisició del 100% del capital social del Sabadell, format per 5.440.221.447 accions, a un valor de 0,125 euros. L'entitat proposa un intercanvi de 4,83 accions del Sabadell per una del BBVA, una prima del 30% per acció segons el valor que tenia l'entitat al mercat la setmana que va anunciar l'opa.

Si prospera l'oferta, els accionistes del Sabadell tindrien un 16% de participació de l'entitat resultant

Si prospera l'oferta, els accionistes del Sabadell tindrien un 16% de participació de l'entitat resultant, un gegant bancari amb més d'un bilió d'euros en actius. En aquesta informació remesa a la CNMV, el BBVA assegurava que enviaria la documentació que acredita que té garanties suficients per fer front a l'oferta i convoca una Junta d'Accionistes per decidir sobre l'emissió de noves accions.

L'èxit de l'oferta queda condicionada a aconseguir el 50,01% de les accions i obtenir les autoritzacions dels òrgans reguladors i del Ministeri d'Economia. De moment, però, el govern espanyol ja ha expressat el seu rebuig a l'opa. A banda dels organismes estatals, el BBVA requereix l'aval del Banc Central Europeu, que haurà d'aprovar l'absorció de les filials a l'estranger.

Per la seva banda, l'entitat vallesana ha rebutjat en tot moment l'operació, en considerar que és insuficient i no reflecteix el valor del banc. Precisament, el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, ha defensat públicament que l'operació plantejada pel BBVA "no s'assembla en res a la prèvia fusió entre Bankia i Caixabank". També la Generalitat, el govern valencià o els sindicats s'han oposat a l'opa.

Més informació
El BBVA convoca una junta d’accionistes per ampliar capital i fer front a l’opa al Sabadell
L’OPA BBVA-Sabadell impacta a consumidors i empreses
La primera opa hostil (un viatge en el temps)
Avui et destaquem
El més llegit