• Empresa
  • Casa Mas i vint grups alimentaris més encarreguen les noves fàbriques a Cunovesa

Casa Mas i vint grups alimentaris més encarreguen les noves fàbriques a Cunovesa

Aquesta enginyeria vigatana triplica la facturació amb els seus projectes per al sector agroalimentari

Josep Novellas, cofundador i conseller delegat de Cunovesa | Cedida
Josep Novellas, cofundador i conseller delegat de Cunovesa | Cedida
Barcelona
18 d'Octubre de 2022

Cunovesa s’ha convertit en un referent de l’enginyeria i de la construcció de les noves fàbriques agroalimentàries. En l’actualitat, aquesta enginyeria vigatana comandada pel matrimoni Emma Cunill i Josep Novellas –dels seus cognoms surt l’acrònim Cunovesa– executen una vintena de noves plantes industrials, claus en mà, per a empreses del sector alimentari com Casa Mas, Balfegó o Acuicultura del Delta. Preveuen tancar aquest 2022 amb una facturació de 34 milions d’euros, gairebé el triple que l’any passat.

 

Es tracta d’una de les poques enginyeries catalanes independents de capital familiar. Josep Novellas precisa que quan van crear l’empresa, a l’any 2008, en l’inici de l’anterior gran crisi, es van centrar en els projectes d’enginyeria industrial fins que, el 2017, van donar un salt perquè també es van encarregar de la construcció dels seus projectes. I no els ha anat gens malament.

Pel que fa a la facturació, en l’exercici de 2019 es va quedar per sota dels 10 milions d’euros. En el de 2020 va caure als 6 milions per la paralització de projectes a causa de la pandèmia de la Covid-19, però el 2021 es va disparar fins els 12 milions i esperen tancar aquest any amb 34 milions. Novellas avança que no preveuen tornar a multiplicar la facturació el 2023 però sí mantenir-la.

 

En paral·lel, la plantilla es va incrementar l’any passat en un 40%, fins a superar el centenar de treballadors, repartits en tres seus.

Cunovesa obrirà una delegació a Madrid l’any vinent i entrarà en el sector farmacèutic per dissenyar i construir les seves noves plantes industrials

En l’actualitat, el 80% de la seva activitat se centra en la indústria alimentària catalana però planeja intensificar l’expansió cap a altres territoris i sectors. El 2020 van obrir una delegació a Bilbao des de la qual porten a terme diversos projectes al País Basc i Navarra. Novellas apunta que l’any vinent s’establiran a Madrid i també entraran en el sector farmacèutic. Deixen per més endavant l’expansió per Europa i l’Àfrica tot i que hi han fet algunes incursions.

Abans d’acabar aquest any o a principis del vinent entrarà en funcionament la nova seu central de Cunovesa a Vic. Aquí centralitzaran tots els serveis, inclosos la formació o els magatzems. La inversió superarà els dos milions d’euros. Això no impedeix que obrin oficines en altres ciutats, com a Barcelona, operatives des d’aquest 2022.

Entre els projectes que han portat a terme en els dos últims anys, hi ha aquests deu exemples:

Casa Mas (Sallent, Bages). Projecte i direcció d’obres d’una planta de 30.000 metres quadrats en la qual aquest conegut elaborador de plats frescos ha invertit 33 milions d’euros. Quintuplica la superfície de la seva actual fàbrica de Castellterçol (Moianès). Han dissenyat unes instal·lacions energèticament eficients i amb acabats que garanteixin la màxima higiene. Es preveu que abans d’acabar aquest any iniciï l’activitat.

Imagen aérea de la nueva planta de Casa Mas en Sallent (Barcelona) | Cunovesa

Imatge aèria de la nova planta de Casa Mas a Sallent (Bages) | Cunovesa

Balfegó (L’Ametlla de Mar, Baix Ebre). Projecció i construcció, claus en mà, d’unes noves instal·lacions d’aquesta marca de tonyina vermella reconeguda arreu del món. Ocupen 11.000 metres quadrats. La inversió supera els 16 milions d’euros. Es troba en la fase inicial de les obres, amb el muntatge de les estructures.

Acuicultura del Delta (L’Ametlla de Mar, Baix Ebre). Projecte executiu de construcció d’un centre de recepció i classificació de peixos de piscifactoria. Disposarà de prop de mil metres quadrats de superfície útil per a obrador, sala d’envasat, magatzem i oficines. Està en fase de construcció.

• Confraria de Pescadors de Palamós (Palamós, Alt Empordà). Construcció d’un obrador per donar valor al seu peix. En obres.

Ànec de l’Empordà (Serra de Daró, Baix Empordà). Projecte de construcció d’una nau, de prop de 1.600 metres quadrats, per incrementar la producció de foie-gras i d’altres productes de l’ànec. És una instal·lació preparada per a la indústria 4.0. En fase de construcció.

Postres Masgrau (Sant Vicenç de Torelló, Osona). Projecte i construcció d’una nova nau de 1.300 metres quadrats on s’elaboren i envasen postres làctiques. A punt de finalitzar les obres.

Ova Projects (Roda de Ter, Osona). Projecte claus en mà per construir una nau de 3.770 metres quadrats destinada a la producció de maquinaria per a la indústria alimentaria. Es troba en l’última fase de l’obra.

Transports Codina (Hostalets de Balenyà, Osona). Projecte claus en mà d’una planta industrial de 5.000 metres quadrats destinada a l’emmagatzematge i logística de mercaderies alimentàries congelades, refrigerades i a temperatura ambient. La inversió és de 8 milions d’euros. Es va acabar l’any passat i ja està en funcionament.

General Càrnia (Mercabarna, Barcelona).  Nau industrial independent per a l’elaboració de productes carnis amb càmeres de congelació i zona de càrrega. Més de 13.500 metres quadrats. Està totalment acabada i en funcionament.

Rioverde (Logroño). Projecte clau en mà de condicionament d’una nau industrial de 4.000 metres quadrats per magatzem logístic d’aquesta empresa especialitzada en encurtits tradicionals.

Entre els clients pels quals han treballat també hi ha Torrons Vicens, Cavas Hill, Recaredo (vins), Haribo (gominoles), Borges (olis i fruits secs), Copesco Sefrisa (salmó i bacallà), Pasapesca (peix), Noel (embotits), Pirinat (carn ecològica), Suquipa (escalivats), Vegetalia (aliments vegetals) o Betera i TGT (formatges).

Josep Novellas recorda que la indústria agroalimentària “aguanta bé” les cícliques crisis perquè “tothom ha de menjar”. Sobre Cunovesa, apunta que la clau de l’èxit és i ha estat “aportar innovació” al sector.