Es posa en marxa a Viladecans la sala blanca de semiconductors més gran del sud d’Europa

La firma catalana IDEADED projecta una inversió de 149 milions d’euros durant els propers deu anys

Treballadors d'IDEADED equipant-se abans d'accedir a la sala blanca | Cedida Treballadors d'IDEADED equipant-se abans d'accedir a la sala blanca | Cedida

La catalana IDEADED ha posat en funcionament a Viladecans (Baix Llobregat) la sala blanca de semiconductors més gran d’Europa en l’àmbit privat. La companyia ha invertit 12 milions d’euros en unes instal·lacions de 7.000 m2 que acullen un laboratori basat en una tecnologia pròpia, on hi treballen mig centenar de persones. La planta està preparada per fabricar cada any entre 5 i 20 milions de sèries curtes de xips. A més, de cara als propers deu anys, IDEADED es proposa invertir 149 milions per, entre altres, obrir una nova planta de 30.000 m2. La companyia busca ara la zona idonia on ubicar les noves instal·lacions i preveu donar feina a prop de 700 persones més, una part de les quals seran treballadors altament qualificats.

La nova sala blanca de Viladecans compta amb un exhaustiu sistema d’aïllament per controlar la pressió ambiental i la temperatura. Responsables de l’empresa han apuntat que el nivell d’higiene és quatre vegades superior al d’un quiròfan d’un hospital. “Cal una neteja extrema perquè qualsevol partícula minúscula podria derivar en problemes de funcionament del microxip”, ha assegurat el CEO d’IDEADED, Eduard Puig.

Més info: Projectes del sector de semiconductors s'interessen per invertir fins a 1.600 MEUR a Catalunya

Des de la nova planta del Baix Llobregat, la companyia preveu donar resposta a les demandes de clients del sector retail, de l’automoció i de les telecomunicacions, si bé la digitalització focalitza bona part dels xips que desenvolupa i fabrica actualment IDEADED. Les instal·lacions s’han posat en marxa amb un préstec de 6 milions d’euros de la Generalitat. El conseller d’Empresa, Roger Torrent, ha lloat el projecte de la firma catalana i ha assegurat que permet posicionar Catalunya internacionalment: “Una part de la geopolítica s’explica en funció d’on hi ha més capacitat productiva, i ser-hi és determinant per l’economia que ve”. “Si no formes part de la cadena, tens menys opcions de comptar en competitivitat i en tecnologia”, ha afegit, tot assenyalant que Catalunya “ha de ser un actor fonamental al sud d’Europa en la indústria dels microxips”.

149 milions d'euros d’inversió de futur

Amb la planta de Viladecans al 90% de funcionament i amb previsió de donar feina a 100 treballadors, IDEADED ha avançat els plans de futur de la companyia. Eduard Puig ha apuntat que, vuit anys després de crear l’empresa, ara projecten una inversió de 149 milions d’euros. És una aspiració a deu anys vista i ja han sol·licitat 111 milions a l’estat espanyol, mentre la resta seran capital privat.

“Estem treballant noves inversions per aconseguir una capacitat productiva més elevada i contractar persones d’alt rendiment”, ha afirmat Puig, que ha refermant que la companyia “no pararà”. Ha ressaltat que un dels objectiu és ser capdavanters en la creació “d’ecosistemes” entorn la indústria de l’electrònica flexible.  La voluntat és poder obrir aquesta nova planta al Baix Llobregat, si bé Puig ha advertit que la tecnologia amb què treballen requereix d’un aïllament màxim respecte aigües subterrànies i xarxes ferroviàries. Tenint en compte la idiosincràsia de la comarca i de l’entorn de Viladecans, ha precisat que obrir una nova nau a la zona requeriria una inversió major que en altres indrets, però no ho ha descartat.

Més info: Acord per duplicar la quota de producció de semiconductors a la UE fins al 2030

El secretari general d’infraestructures, Francisco Blanco, ha donat suport a les aspiracions de la companyia i ha avançat que estudiaran diferents vies per donar resposta als 11 milions demanats. Entre altres, estudiaran incloure els projectes als fons Next Generation. “Són iniciatives molt importants per crear riquesa i ocupació”, ha celebrat Blanco, que ha assenyalat que IDEADED com a primer pas per a què Europa recuperi el mercat perdut les últimes dècades en el sector dels xips: “A Europa hem d’aconseguir tornar a ocupar el 40% de la producció mundial i no el 10% actual”.

Des del municipi, l’alcalde Carles Ruiz ha destacat la “força motriu” que juga la ciutat a l’hora d’atraure noves indústries “per desenvolupar productes innovadors de molts mercats diferents”. “Necessitem capacitat de reacció davant un món que obliga a tenir coneixement per afrontar els reptes de futur”, ha dit Ruiz, tot defensant el suport del consistori per “promoure” aquestes inversions.

Més informació
Catalunya, una de les fundadores de l'Aliança de Regions Europees de Semiconductors
La Generalitat crea l'aliança de semiconductors i xips de Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit