L'espai és un dels principals atractius de les fires en el context Covid-19 | NNG
L'espai és un dels principals atractius de les fires en el context Covid-19 | NNG

Fires de mostres, la virtut de l'espai

La tardor serà la tornada forta dels salons als recintes firals que en aquesta pandèmia actuen també com a magatzems i hospitals de campanya per a fer front a la Covid-19

Distància social és sinònim d'espai i justament a les fires de mostres d'això en van sobrats. A Fira València hi ha 98.500 metres quadrats de superfície útil dividits en el fòrum Nord, el fòrum Centre i el Centre d'Esdeveniments. En aquest últim espai, les dues sales de conferències tenen una capacitat per a 120 persones cadascuna. Òbviament, amb la separació recomanada, l'aforament es reduirà però així i tot, l'espai és sense dubte un dels punts forts dels recintes firals en aquest nou context. Però és que a més de ser els espais on reina el networking i el negoci s'han convertit aquests dies en hospitals de campanya i en magatzems sanitaris.

De fet, Fira València emmagatzema els monuments fallers que no es van poder plantar però també és el gran magatzem mèdic del País Valencià. Tal com ha mostrat el president valencià Ximo Puig aquest dimecres en una visita oficial, allí es guarden 102 milions de guants, 60 milions de mascaretes, 6 milions de bates, 3 milions de calces, 2 milions de capells, 640.000 davantals i 610.000 bussos (equips EPI), a més dels que han d'arribar. 

Visita al magatzem mèdic de Fira Valencia | GVA
Visita al magatzem mèdic de Fira Valencia per part del president Puig | GVA

 

L'espai magnànim d'una fira com aquesta és un dels aspectes que destaca el conseller valencià d'Economia Rafa Climent, que valora "l'alta capacitat per adoptar les mesures de seguretat exigides per Sanitat: ampliar corredors, incrementar l'espai expositiu, controlar de forma rigorosa els accessos i, per tant, l'aforament". És el que expliquen des de Fira València en declaracions a VIA Empresa, que aquests dies treballen "amb intensitat" en tot un protocol que permeta mantenir la distància social en el recinte. "Fira València compta amb un recinte que permet evitar la concentració de persones en el seu interior. Podem utilitzar més pavellons dels habituals, tenim fins a set fòrums que permeten diluir l'arribada de visitants. I, a més, estem implementant mesures perquè durant l'estada en fira la distància social es puga mantenir. Gestió de cues, accessos sense contacte, reforç de les mesures higièniques.... I la digitalització en la relació. Implantarem una relació sense paper, a través de l'aplicació mòbil que donarà accés a tota la informació rellevant per a expositor i visitant", expliquen fonts de Fira València.

A Fira València assseguren que "implantarem una relació sense paper, a través de l'aplicació mòbil que donarà accés a tota la informació rellevant per a expositor i visitant" 

La digitalització més enllà dels QRs d'entrada comença a obrir-se camí en els esdeveniments que gestionen les fires. Ha estat el cas de FiraCampusVirtual, la primera prova que Fira Barcelona ha fet en aquest desconfinament, ja que la trobada online s'ha celebrat el darrer cap de setmana de maig. Des de la institució firal barcelonina apunten que han registrat una "alta participació d'estudiants". Les xifre? 20.000 interaccions entre videotrucades, seminaris en línia i xats. Serà aquest almenys la meitat del camí que es planteja recórrer Fira Barcelona, que darrerament ha anunciat que treballa en una nova "conceptualització firal" amb models híbrids, que combinen la participació virtual i la presència física, com és el cas, per exemple, de la VBBFW, el saló de la moda nupcial. Apunten que aquesta opció oferirà "una nova experiència i la possibilitat d'arribar a un nombre més gran de persones".

I és que el nombre de persones, l'aforament -en definitiva- seguirà sent important, almenys a curt termini. Per això al recinte de Montjuïc treballen el condicionament d'espais, la regulació de fluxos de visitants i d'aforaments, els controls de salut, higiene, distanciament físic, desinfecció i neteja de zones comunes i estands, informació i suport sanitari, sistemes específics d'acreditació i organització dels serveis de restauració. El director de Fira Barcelona, Constantí Serrallonga, assegura al respecte que "la nostra prioritat és tornar a l'activitat en un entorn segur i profitós per a tots els participants amb l'objectiu que la seva assistència a un esdeveniment contribueixi a rellançar el seu negoci i networking".

Fires que ara, a més, són hospitals

Fent de l'espai virtut, en aquests mesos tan convulsos Fira Barcelona ha reconvertit alguns dels seus grans espais en allotjament mèdic pels pacients afectats per la Covid-19. L'Hospital Fira Salut ha estat a disposició del sistema sanitari des de mitjans del mes d'abril. L'equipament, ubicat al pavelló 4 del recinte de Gran Via, tenia inicialment capacitat per a 300 pacients ampliable a 700 més de manera ràpida. A més s'ha cedit el palau 7 (Victòria Eugènia) del recinte de Montjuïc com a centre d'acolliment amb 450 places per a persones en situació vulnerable. 

Imatge de l'interior | Fira Barcelona
Imatge de l'interior de l'hospital de Fira Barcelona a Montjuïc | Fira Barcelona 

 

Seguint l'anàlisi dels grans recintes firals del Mediterrani, viatgem a Palma de Mallorca. L'equivalent firal és el Palau de Congressos de la capital i també ha vist circular bates i material sanitari d'urgència. En el Palau de Congressos es van condicionar 105 llits amb oxigen i 24 llits UCI com a mesura preventiva, si bé fins a mitjan mes de maig no ha sigut necessari l'ús d'aquestes. "La medicalització de les nostres instal·lacions ha sigut un projecte sense precedents i una de les experiències més valuoses de la nostra història", ha manifestat Ramón Vidal, director del complex Palau de Congressos. 

Al Palau de Congressos de Palma de Mallorca  "enguany no preveiem que tinguem cap activitat, el 98% dels nostres esdeveniments s'han passat al 2021"

Amb ell parla també VIA Empresa i ens confirma que el Palau mallorquí ja no celebrarà cap esdeveniment en 2020. "Enguany no preveiem que tinguem cap activitat, el 98% dels nostres esdeveniments s'han passat al 2021. Sabíem que som els últims que en incorporaríem a la normalitat perquè el nostre negoci consisteix en reunir persones", apunta amb un to realista Vidal. Amb el calendari a la mà, el gener de 2021 ja té molts actes programats però la seua celebració dependrà de les garanties qie tinguen les empreses per poder treballar sense restriccions. Les garanties les donaran la vacuna i l'antiviral, que s'esperen per l'any pròxim", manté Ramon Vidal.

Mallorca i València, dos models diferents

A Mallorca, de moment, refusen la fòrmula híbrida perquè, afirma Vidal amb contundència, "el negoci del sector MICE no són els webinars, el nostre negoci són els aeroports, els taxis, els hotels... moure l'economia", es referma. Diferentment s'ho planteja Fira València, que sí que està treballant la translació a l'online preparant eines digitals per a complementar els seus esdeveniments presencials. "Pensant sobretot en possibles mercats que puguen tindre problemes de mobilitat. els facilitarem contacte amb l'exposició, amb les empreses expositores i posarem a la seua disposició eines que els permeten tancar negocis encara que siga a distància", expliquen a aquest mitjà.

El Palau de Congressos de Palma de Mallorca | iStock

El Palau de Congressos de Palma de Mallorca | iStock

 

Les bondats de l'ampli espai dels recintes firals les han comentat en la darrera reunió (telemàtica) que ha mantingut el conseller valencià amb el director general de Feria Valencia, Enrique Soto, i amb els màxims responsables de la Institución Ferial Alicantina (IFA), José Luis Gisbert i Esther Guilabert, president i directora general. No obstant al recinte firal d'Alacant, amb 28.000 metres quadrats de superfície neta d'exposició, recomençarà al setembre, quan vertaderament arrencarà la temporada de fires al Mediterrani, ja que se celebrarà Alicante Gastronómica, entre els dies 18 i 21 de setembre.

Ramon Vidal: "El negoci del sector MICE no són els 'webinars', el nostre negoci són els aeroports, els taxis, els hotels... moure l'economia"

Com repercuteix aquest nou 'croquis' en els comptes de les fires serà un aspecte a estudiar a partir del setembre, quan el sector torne a agafar posicions. Així ho creuen en Fira València, que opinen que és "molt prompte" per a saber com afectarà aquesta situació de pandèmia mundial als seus comptes. Asseguren a VIA Empresa que la vintena d'esdeveniments que es preveu celebrar al setembre estaven programats per a la tardor. "La veritat és que la declaració de l'Estat d'alarma ha suposat un ajornament rellevant en el nostre calendari: és el cas de FIMMA Maderalia que se celebrarà a la tardor. Però la resta de l'activitat ja estava programada per a la tardor", confirmen. 

Per exemple, pels dies 22 i 25 de setembre el recinte valencià celebrarà els certàmens Hàbitat València i Home Tèxtils Premium, amb els quals colabora la conselleria d'Economia per a reforçar la presència de compradors internacionals: treballaran per identificar i convidar a compradors prioritaris de mercats on s'espera que les restriccions de moviment de persones siga menors per a aquestes dates, amb l'objectiu que visiten els certàmens. 

 

Amb tot, a València assumeixen que l'afectació és "inevitable", però la seua dimensió dependrà de com transcórrega la tardor. "Que es donen les condicions per a poder celebrar fires, en aquest punt, és fonamental", afirmen. I per a garantir una bona avaluació, treballen cada dia en el manteniment de la relació amb els clients expositors i visitants, per a veure quines són les expectatives davant la 'nova normalitat'. "D'ací es van derivant totes les nostres decisions", conclouen.

Més informació
Així queda el calendari de fires després del coronavirus
Fira de Barcelona vol ser el motor de la recuperació
Més de 50.000 visitants passen per FiraCampusVirtual
Avui et destaquem
El més llegit