En plena pandèmia, quan els estudis, la feina i milers d’idees i projectes d’arreu del món es van veure obligats a emigrar íntegrament als espais digitals, en un xat de veu en línia va néixer Antro, un videojoc desenvolupat arran del treball de fi de grau de dos estudiants de la UPC que van decidir representar la cultura urbana des d’una perspectiva “rebel i reivindicativa”. Des d’aleshores, el projecte ideat al Vallès ha evolucionat a Gatera Studio, una empresa de desenvolupament de videojocs que se suma a les més de 200 que componen aquest sector a Catalunya.
“En el món del gaming, la cultura urbana acostuma a no estar ben representada, es fa sota clixés, com ara les batalles de gàngsters o delinqüents que només fan grafitis”, explica a VIA Empresa Norman Benet, cofundador de Gatera Studio i productor d’Antro, qui afegeix que “tant la cultura hip-hop com la urbana i electrònica representen la reivindicació i la necessitat imperiosa d’aixecar-se i obrir els ulls, a partir de la qual neix Gatera Studio”.
Benet: “En el món del 'gaming', la cultura urbana acostuma a no estar ben representada”
“Més que un TFG”
A la fi dels estudis de disseny i desenvolupament de videojocs i amb una idea prometedora, Benet, juntament amb en Pol Ferrando, cofundador de la iniciativa, va decidir fer “quelcom de més que un treball de fi de grau”, i va ser quan va sorgir Gatera Studio. “És la nostra primera línia de negoci on fem jocs propis a partir d’un equip especialitzat en videojocs i amb un llarg recorregut en el sector audiovisual, des d’una òptica disruptiva, amb un rerefons social i amb un missatge reivindicatiu”, explica Benet.
L’escenari d’Antro té lloc després del Col·lapse, on només l’1% de la humanitat que ha sobreviscut s’ha vist obligada a viure sota l’antiga ciutat de Barcelona. En aquest nou món subterrani, els habitants dels nivells més baixos lluiten per sobreviure mitjançant treballs forçats, mentre que els dels més alts dominen el nou panorama mundial. Els productors del videojoc asseguren que “la música és la millor aliada del jugador”, i no podia ser d’una altra manera: Antro ha estat premiat pel millor so a l’Ultralan Gaming Festival 2021, al Gamepolis 2022, a l’Indie Dev Day 2022 i al Tenerifegg 2023.
Un equip d’experts en el sector audiovisual
Així i tot, el videojoc encara no està disponible. “En tractar-se d’un projecte de molts anys, va sorgir una segona línia de negoci, els projectes per a tercers”, apunta Benet. En aquest sentit, Gatera Studio fa servir el coneixement del seu equip d’experts del sector audiovisual per desenvolupar projectes educatius i d’espais immersius que giren entorn de la tecnologia de la realitat augmentada i virtual. “A la indústria de l’entreteniment, si no tens una comunitat darrere, és complicat avançar i, gràcies a aquesta segona línia, no ens ho juguem tot amb Antro i obtenim uns ingressos recurrents que podem injectar al videojoc”, afegeix el cofundador de Gatera Studio.
L’equip de nou persones coliderat per Benet i Ferrando preveu acabar la seva obra a finals d’aquest any i, de cara a mitjan del vinent, dur a terme la seva portabilitat a consoles i expandir-lo al mercat internacional. Gatera Studio ha iniciat recentment la seva activitat econòmica cercant inversió publicoprivada amb la qual acabar el videojoc, amb l’ajut de Barcelona Activa, que ha assessorat els joves emprenedors en l’àmbit financer i empresarial. “Ara ens trobem a la recerca de publishers, les empreses publicadores de videojocs, per tant, la nostra facturació es basa en la segona línia de negoci”, afegeix Benet.
Créixer a base de videojocs i de projectes
Malgrat tenir previstos els següents moviments d’Antro, l’activitat de Gatera Studio ni molt menys acaba aquí. La desenvolupadora de videojocs ja té al cap el següent videojoc i té previst començar a materialitzar-lo a finals d’aquest any, coincidint amb el llançament d’Antro. En aquest sentit, el cofundador detalla que “la idea és continuar creixent i desenvolupant jocs propis, per no jugar-nos-ho tot a una carta”.
Disposar de diversos projectes és un dels grans aprenentatges dels darrers anys per a l’equip de la iniciativa. Assentar les bases del projecte adequadament, n’és un altre: “Vam passar molt de pressa de la preproducció a la producció, vam començar a produir el joc sense assentar unes bones bases”, reflexiona Benet, qui afegeix que, en aquesta indústria és clau “desenvolupar adientment un tros del pastís per veure si pot funcionar i, a partir d’aquí, decidir cap a on anar”. En cas contrari, “el camí se’t pot complicar molt”.