El Govern espanyol vol impugnar el vot electrònic a la Cambra

El ministeri d’Indústria emet un esborrany d’ordre en el qual afegeix un altre cop el vot postal en les eleccions camerals

Miquel Valls és president de la Cambra de Barcelona des de 2002 | ACN Miquel Valls és president de la Cambra de Barcelona des de 2002 | ACN

Després que el passat mes de desembre es confirmés que a les eleccions de les cambres de comerç catalanes es podrà votar de forma electrònica (remot i presencial), ara el ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ho vol impugnar. Segons ha avançat el diari ARA, el Govern espanyol ha emès un esborrany d’un ordre ministerial amb el qual vol regular el vot electrònic a les cambres.

Segons l’ordre, els electors podran emetre el seu vot de forma presencial, per correu o per mitjans electrònics. Ara bé, aquests tres sistemes de vot seran complementaris i no supletoris, la qual cosa suposa que s’hauran de fer servir els tres.

Fins ara, les eleccions a les 13 Cambres de Comerç de Catalunya s’havien de celebrar amb vot electrònic de forma remota entre el 2 i el 7 de maig i presencial el dia 8 de maig. Ara bé, l’ordre ministerial del Govern espanyol podria desbaratar el calendari previst.

Més info: El vot electrònic, la pugna a la Cambra

L’estiu del 2018, la Generalitat va anunciar que les eleccions a les cambres de comerç catalanes inclourien, per primera vegada, el sistema de vot electrònic. L’objectiu era incentivar la participació en les eleccions. José María Torres, un dels candidats a presidir la Cambra de Barcelona, va posicionar-se a favor del decret del Govern recordant que “a les eleccions del 2010, on la participació va ser de l’1,8% del cens electoral, del qual el TSJC va considerar nul el 100% del vot emès per correu postal i només un 9,2% va votar de forma presencial”.

Poc després d’aquest anunci, un dels electors, Xavier Vallhonrat, a través de l’empresa Staff Pavillon, va intentar suspendre el decret del procés elector. No obstant això, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar la mesura. Ara és el Govern espanyol qui posa traves. Encara està tot per veure.  

 

Més informació
Les eleccions a les Cambres es faran per vot electrònic
El concurs per auditar el vot electrònic de les Cambres queda buit
Arrenca el procés per posar en marxa el vot electrònic a les Cambres de Comerç
Cambra de Barcelona, un comiat entre correus
Avui et destaquem
El més llegit