La Consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, reuneix el consell de cambres per primer cop | Cedida
La Consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, reuneix el consell de cambres per primer cop | Cedida

El vot electrònic, la pugna a la Cambra

Les eleccions es convocaran abans de Nadal i se celebraran durant el maig, sempre i quan no hagi sorpreses als tribunals

Després de pràcticament mig any en stand by sense comptar pròrroges, el titular no s'ha fet esperar més: "Tindrem eleccions a les 13 Cambres de Comerç de Catalunya". Així ho ha anunciat la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, un cop celebrat el primer consell de cambres on s'ha detallat que el decret de convocatòria d'eleccions serà abans de Nadal i es farà públic després de Reis. "Si tot es manté normal, les eleccions seran al maig", ha augurat Chacón. Però, la normalitat depèn dels tribunals, la votació electrònica i els candidats.   

Chacón: "Tindrem eleccions a les 13 Cambres de Comerç de Catalunya i seran al maig si tot es manté normal"

Tal i com ja va avançar VIA Empresa, la Generalitat té "màxima confiança" en poder tirar endavant la convocatòria d'eleccions camerals només amb el vot electrònic (remot i presencial). El decret incorpora també la creació de la Junta Electoral Central per complementar les Juntes Electorals Territorials així com la figura de l'auditor del procés que vetllarà pel correcte funcionament. 

Ara bé, no tot és tan fàcil com sembla i és que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha de resoldre en els pròxims dies si admet o no a tràmit les mesures cautelars de la suspensió del decret de convocatòria presentat per un elector anònim que mostrava així la seva disconformitat amb el vot electrònic o en tot cas, amb el fet de no ser compatible amb el vot per correu postal. 

Pressions pel vot electrònic

De fet, un dels principals motius de disputa interna és el vot per correu electrònic i/o postal. També, entre la Generalitat i la Cambra de Comerç de Barcelona. Segons fonts de VIA Empresa, "hi ha hagut fortes pressions per impedir el vot electrònic des de fa mig any" però també s'alerta que de poc servirà tirar-lo endavant si no es fa la difusió corresponent. 

En aquest sentit, Chacón ha insistit que des de la Generalitat es farà campanya per incentivar la participació a través del vot electrònic alhora que es farà difusió a escala institucional i de mitjans de comunicació. Tot i fer una valoració positiva de la reunió, el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, no ho ha vist tan clar: "Volem aquest procés com més normal i participatiu possible però la Cambra té els recursos limitats". Chacón ha insistit a posteriori: "Farem campanya amb el vot electrònic i la informació arribarà a tots els membres". 

Valls: "Volem aquest procés com més normal i participatiu possible però la Cambra té els recursos limitats"

Pràcticament en campanya electoral, alguns dels candidats a la Cambra de Comerç de Barcelona ja han criticat que "a les eleccions del 2010, on la participació va ser de l'1,8% del cens electoral, del qual el TSJC va considerar nul el 100% del vot emès per correu postal i només un 9,2% va votar de forma presencial"

Així doncs i malgrat les pressions, sembla que el vot per correu electrònic no té aturador ja sigui amb o sense vot per correu postal. "No contemplem en cap moment que hagi de desaparèixer el vot electrònic, sinó en tot cas complementar-lo", ha insistit la consellera. De fet, el consell general de Cambres de Catalunya ja està licitant la contractació de la plataforma que permeti el vot electrònic i el departament d'Empresa està preparant la contractació de l’auditoria per verificar-ne correcció i transparència.

Ara bé, no queda descartat que futures impugnacions al decret elector de la Generalitat puguin frenar el procediment i fer tremolar qualsevol travessa de dates. 

Quatre protagonistes i una sorpresa

I quan la pel·lícula de l'any té data d'estrena, sovint tothom vol ser-ne el protagonista. La Cambra de Comerç de Barcelona que representa més de 400.000 empreses és segurament el millor exemple. Tant és així que ja hi ha fins a quatre empresaris que han fet pública la seva candidatura per arribar a la presidència. 

De moment, els candidats són: el president de Banca Mediolanum, Carles Tusquets, el president de Numintec, José Maria Torres, el conseller delegat de Cacaolat, Enric Crous, i l'economista Ramon Masià. Ara bé, fonts de VIA Empresa avancen que "hi haurà algun candidat més". 

Torres: "La Cambra actual no representa autònoms, pimes, ni grans empreses"

El Joc de Cambres ja ha començat. "No tinc cap proposta de pacte, tinc una bona relació amb els altres candidats i l'ideal és que confrontem projectes, estils i maneres de gestionar", explicava Crous durant la seva presentació. Amb Fair Play. "La Cambra actual no representa autònoms, pimes, ni grans empreses", etzibava Torres en una entrevista en aquesta casa.  

Fira de Barcelona: Embolica que fa fort!

El ball de cadires no s'acaba aquí i és que la presidència de la Fira de Barcelona penja també de la Cambra de Comerç de Barcelona. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau,  ja ha tirat pel dret i ha decidit convocar el consell general format per l'Ajuntament, Generalitat i Cambra de Comerç.

Fonts de l'Administració asseguren a VIA Empresa que "la reunió del 14 de desembre desencalla la situació" així com que el president de FemCat i CEO de MatHolding, Pau Relat, és "el candidat de consens" de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona, amb el vistiplau també de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Relat ha estat en tot moment el candidat preferit per la Generalitat però abans ja havien sonat també molts noms de les altres dues bandes: el president de Telefónica a Catalunya, Kim Faura; la CEO de Sellbytel, Helena Guardans; l'expresident d'Areas i conseller de Fira, Pedro Fontana; el conseller delegat del Grupo Zeta, Agustí Cordón; i el president de Moventia, Miquel Martí. Però aquell que no vetaven uns, el vetaven els altres... O amb aquell que no s'enrocava un, s'enrocava l'altre. Fins i tot, s'ha arribat a posar sobre la taula de negociació el nom de Mar Alarcón, CEO de SocialCar.  

Valls: "El 14 de Desembre se sabrà tot"

De fet, Valls va viure un buit a vuit aquest divendres en un dinar excepcional amb el consell de Fira de Barcelona per plantejar la proposta de Relat. No s'hi va presentar cap dels membres del consell: Núria Basi, Luis Conde, Agustí Cordón, Enric Crous, Enric Lacalle, Carles Vilarrubí, Fontana i Miquel Martí. "Els ha molestat el personalisme del president de la Cambra que no els ha consultat les seves decisions", apunten fonts de VIA Empresa pròximes a la Fira de Barcelona.

I com si es tractés d'una pel·lícula de misteri, Valls ha repetit fins a quatre cops que "el 14 de Desembre se sabrà tot". 

Més informació
Cambra i Generalitat proposen Relat per presidir la Fira de Barcelona
El 'Fair Play' de Crous per presidir la Cambra de Barcelona
Torres: "La Cambra actual no representa autònoms, pimes, ni grans empreses"
Avui et destaquem
El més llegit