Les eleccions a les Cambres es faran per vot electrònic

El TSJC desestima suspendre el decret elector convocat per la Generalitat, tal com va demanar Staff Pavillon SL

La Consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, reuneix el consell de cambres per primer cop | Cedida La Consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, reuneix el consell de cambres per primer cop | Cedida

Ja s'ha signat la resolució de convocatòria de les eleccions a les 13 Cambres de Comerç de Catalunya i es votarà només de forma electrònica (remot i presencial). Segons han avançat fonts de VIA Empresa, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat aquest dimarts la mesura cautelar presentada per Staff Pavillon, propietat de Xavier Vallhonrat que presideix l'Associació catalana de Franquícies, a través del despatx Pou de Avilés per suspendre el decret del procés elector de les Cambres de Comerç. 

Més concretament, Staff Pavillon dedicada als estudis de mercat considera que el decret de la Generalitat presentat a finals de juliol "no respecta la normativa bàsica estatal" de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació pel fet de promoure el vot electrònic en lloc del vot per correu postal. Es reclamava que en tot cas fossin compatibles, però, el TSJC ha desestimat el recurs i ha donat així via lliure a la convocatòria d'eleccions a les Cambres.  

Hi ha fins a 682.000 empreses que estan cridades a les urnes i podran emetre el seu vot de forma electrònica el dia 8 de maig, si opten pel vot electrònic presencial o entre els dies 2 i 7 de maig si opten pel vot electrònic remot.

Més info: El vot electrònic, la pugna a la Cambra  

Fa tot just dues setmanes, la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, va convocar el primer consell de cambres i ja va anunciar que "si tot es manté normal, les eleccions seran al Maig". Així doncs, els terminis són els següents: decret de convocatòria abans de Nadal, publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) després de Reis i eleccions a principis de maig. Les candidatures elegibles s’hauran de presentar entre el 12 i el 25 de febrer de 2019.

I quan la pel·lícula de l'any té data d'estrena, sovint tothom vol ser-ne el protagonista. La Cambra de Comerç de Barcelona que representa més de 400.000 empreses és segurament el millor exemple. Tant és així que ja hi ha fins a quatre empresaris que han fet pública la seva candidatura per arribar a la presidència. De moment, els candidats són: el president de Banca Mediolanum, Carles Tusquets, el president de Numintec, José Maria Torres, el conseller delegat de Cacaolat, Enric Crous, i l'economista Ramon Masià. Ara bé, fonts de VIA Empresa avancen que "hi haurà algun candidat més".

Torres: "A les eleccions del 2010, on la participació va ser de l'1,8% del cens electoral, del qual el TSJC va considerar nul el 100% del vot emès per correu postal i només un 9,2% va votar de forma presencial"

Torres va ser el primer a posicionar-se públicament a favor del decret del Govern tot recordant que "a les eleccions del 2010, on la participació va ser de l'1,8% del cens electoral, del qual el TSJC va considerar nul el 100% del vot emès per correu postal i només un 9,2% va votar de forma presencial". Crous que ha sigut l'últim a entrar a la cursa presidencial de la Cambra s'hi va sumar tot reivindicant que "si hi ha el vot electrònic no cal el vot per correu que és farragós, però tot allò que es pugui fer per augmentar la participació serà bo"

Les Cambres de Comerç del País Valencià són també exemple d'haver utilitzat el vot electrònic com a únic mecanisme. De fet, el president de la Cambra de València, José Vicente Morata, defensa que "el vot telemàtic permet que totes les empreses del cens puguin votar només posant el seu CIF". El decret elector de la Generalitat incorpora també la creació de la Junta Electoral Central per complementar les Juntes Electorals Territorials així com la figura de l'auditor del procés que vetllarà pel correcte funcionament.

De fet, el consell general de Cambres de Catalunya ja està licitant la contractació de la plataforma que permeti el vot electrònic i el departament d'Empresa està preparant la contractació de l’auditoria per verificar-ne tant la correcció com la transparència. Segons fonts de VIA Empresa, "hi ha hagut fortes pressions per impedir el vot electrònic des de fa mig any" però també s'alerta que de poc servirà tirar-lo endavant si no es fa la difusió corresponent.

Més info: Torres: "La Cambra actual no representa autònoms, pimes, ni grans empreses"

En aquest sentit, Chacón insisteix que des de la Generalitat es farà campanya per incentivar la participació a través del vot electrònic alhora que es farà difusió a escala institucional i de mitjans de comunicació. L'encara president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, no ho veu tan clar: "Volem aquest procés com més normal i participatiu possible però la Cambra té els recursos limitats". Chacón insistia a posteriori: "Farem campanya amb el vot electrònic i la informació arribarà a tots els membres". Un altre Joc de Trons català que comença a veure la llum electrònica al final del túnel cameral. 

Més informació
El 'Fair Play' de Crous per presidir la Cambra de Barcelona
Cambra de Barcelona, un comiat entre correus
Relat posa pau i futur a la Fira de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit