
"El ramader s'ha de poder guanyar la vida". És la filosofia que mou LàctiaAgroalimentària, que elabora i envasa 100 milions de litres de llet d'origen català cada any que es venen als supermercats Mercadona de Catalunya a través d'Hacendado.
En un mercat molt competitiu i agressiu amb el preu com el de la llet, les cooperatives esdevenen un element clau per a la supervivència dels petits ramaders catalans. "Organitzar-se en cooperatives és una eina clau per millorar la competitivitat i l’estabilitat", assenyala AlbaSerra, directora general de Làctia Agroalimentària.
Les sumes que multipliquen
Làctia Agroalimentària va néixer el 2016 per l'impuls de dues cooperatives: la catalana LleteradeCampllong i l'andalusa COVAP, que buscava socis catalans per abastir els supermercats de Mercadona a Catalunya i varen sumar esforços. I així va arribar a Campllong, nascuda el 1995 i que havia format part de Llet Nostra i de Llet de Catalunya.
"Mercadona vol que tota la llet que es distribueixi a Catalunya sigui catalana", explica Alba Serra. L'objectiu de Làctia Agroalimentària era recollir tota la llet d'explotacions ramaderes catalanes i envasar-la a la seva planta de Vidrieres, on donen feina directa a més d'un centenar de persones.
Serra: "Una clara aposta per la proximitat i la qualitat i el sector primari a Catalunya"
Làctia compta amb una setantena de ramaders com a proveïdors, dels quals una quarantena formen part de Campllong, que també envasa la seva pròpia marca a la planta de Làctia Agroalimentària. Entre els proveïdors de Làctia Agroalimentària predominen les petitesexplotacionsfamiliars. "La gran majoria estan a un radi inferior a 60 quilòmetres de la planta", emfatitza la responsable de Làctia Agroalimentària, que destaca que recullen i envasen llet diàriament per garantir-ne la qualitat: "Volem ramaderies de proximitat".
Els ramaders veuen en Làctia Agroalimentària un "projecte sòlid" i que garanteix l'estabilitat en el futur. Alba Serra afirma que el seu objectiu és donar suport als petits ramaders del país i al sectorprimari, repartint valor a tota la cadena. "Com que naixem de dues cooperatives, el nostre tret més distintiu és que posem el ramader al centre", apunta Serra.
100 milions de litres de llet
El 2024, Làctia Agroalimentària va envasar més de 100 milions de litres de llet i va facturar 91 milions d'euros. El 98% de la llet es va vendre a Mercadona, mentre que el petit restant va ser per Campllong. "Som l’únic proveïdor de llet Hacendado a Catalunya", descobreix Serra. Concretament, en les varietats clàssica, sense lactosa i amb calci d'UHT (llet no fresca). Tota la llet ve d'una setantena de ramaders catalans.
Aquesta realitat de dependència amb un únic client, Làctia Agroalimentària ho veu com una oportunitat per créixer en eficiència. "Treballar per un client implica una necessitat de millora contínua i recerca de l’excel·lència, de continuar reinvertint en la planta perquè pugui avançar i ser competitius", reflexiona Serra, que valora positivament aquesta "exigència" per millorar.
La cooperativa com a model de vida
L'economia d'escala, l'eficiència i l'estabilitat a llarg termini són els grans valors que aporta el fet de formar part d'una cooperativa, que és molt habitual en el sector ramader i agrícola català. Alba Serra recorda que la llet és un sector molt competitiu que requereix millores i inversions contínues: "Actualment, tota la cadena estem molt ben posicionats i hem fet molt bé la feina per arribar a on som". L'objectiu és que el ramader es guanyi la vida i pugui seguir creixent i modernitzant les explotacions.
Un dels grans reptes és el relleu generacional i la responsable de LàctiaAgroalimentària en fa una valoració positiva: "Hi ha hagut un abans i un després, ara el ramader pot generar benefici i reinvertir a la granja. S'estan posant més robots i tecnologia avançada i el sector és més atractius per als joves".
"Els ramaders han de tenir relleu generacional", conclou Alba Serra, que defensa i posa en valor la importància del sector primari per al país.