• Empresa
  • OPA sobre el Banc Sabadell: la decisió

OPA sobre el Banc Sabadell: la decisió

El banc biscaí ha devorat en poc més una dècada bona part del mercat bancari català, abans molt divers i potser aviat en unes úniques mans que, a més, són alienes al país

La presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, Cani Fernández Vicién, durant una Comissió d'Afers Econòmics i Transformació Digital, al Congrés dels Diputats | EP
La presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, Cani Fernández Vicién, durant una Comissió d'Afers Econòmics i Transformació Digital, al Congrés dels Diputats | EP
Roger Vinton
Escriptor
02 de Maig de 2025

El dimecres 30 d'abril, vigília de pont massiu, i amb grans dosis de suspens, es va superar una de les fites que tothom tenia al calendari en aquest transitar lent i pesant de la proposta d’OPA del BBVA sobre el Sabadell. El que va passar dimecres és que, que després d’una llarga espera, l’autoritat de la competència, la CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia), va emetre l’esperat dictamen que detalla les condicions perquè els biscaïns puguin tirar endavant l’operació. Però no ha estat tot tan simple, i és que la resolució s’esperava per dilluns, però l’apagada colossal que va patir la península va impossibilitar que brollés la fumata del veredicte des de les dependències d’Alcalá 47.

 

Per afegir encara més tensió, a mitja tarda del dimecres el diari basc El Correo va informar que la decisió estava presa i que la CNMC havia autoritzat l’opa per unanimitat, incloent-hi uns condicionats no especialment complicats de complir per part del BBVA. Quan la capçalera Expansión va replicar la notícia i es va fer viral, la mateixa CNMC va haver de sortir al pas emetent un comunicat que a hores d’ara continua penjat a la pàgina web de l’entitat on afirmaven que “la Sala de la Competència encara no ha aprovat la resolució del procediment de control de concentracions tramitat a l‘expedient C/1470/24 BBVA / BANCO SABADELL”. 

La resolució encara trigaria un parell d’hores en fer-se pública, quan qui més qui menys pensava que els membres de la comissió ja serien camí de Santa Pola. Al final la fumata no va ser del tot blanca, però gairebé, perquè tal com avançava El Correo, els requisits a complir -coneguts com a remedies, que vindria a significar alguna cosa com “mesures correctores”- no són gaire exigents. 

 

 En essència, el que diu la resolució és el següent: 

  • La CNMC ha detectat riscs als mercats de banca minorista, tant en serveis prestats a particulars, com a pimes i autònoms, així com als mercats de mitjans de pagament.   

  • Amb la finalitat de resoldre els riscs observats, BBVA ha presentat compromisos que han permès autoritzar l’operació. 

  • Un cop enllestida la investigació, la CNMC considera que els compromisos que ha presentat BBVA són adients, suficients i proporcionats per tal de solucionar els problemes que aquesta concentració suposa per a la competència als mercats afectats. 

Els compromisos que el BBVA havia proposat a l’autoritat i que, finalment, han estat validats, són els següents: 

  • Creació d’un compte per a “clients vulnerables” (sigui el que sigui això). 

  • Informació als clients del Banc Sabadell dels eventuals canvis de condicions. 

  • Manteniment de presència física en determinats municipis, especialment els afectats per la manca de competència, per baix nivell de renda o per escassa densitat de població. També es comprometen a mantenir obertes totes les oficines d’empreses del Banc Sabadell. 

  • Manteniment de les condicions comercials (bàsicament preus i tarifes) als codis postals més afectats per la manca de competència. 

  • Manteniment, amb condicions, de les línies de crèdit a pimes. 

  • Manteniment de les condicions actuals d’accés a caixers automàtics segons els acords vigents entre el Banc Sabadell i les diferents xarxes existents. 

  • No empitjorament de les condicions dels serveis d’adquisició d’operacions de pagament que les pimes i els autònoms tinguin actualment contractades. 

En general, tots aquests compromisos tindran una durada de tres anys, ampliables en dos més en tot allò que afecti el crèdit a pimes i en any i mig en l’àmbit dels caixers automàtics. 

És important saber que aquesta decisió de la CNMC ha estat presa per unanimitat dels seus cinc membres, el que deixa poques escletxes al govern per frenar l’operació. I és que precisament aquesta serà la darrera fase, la política, perquè el Ministeri d’Economia ara disposarà de dues setmanes per decidir si analitza la situació amb la finalitat que, eventualment, el Consell de Ministres imposi condicionants addicionals. El que sabem és que, fins a la data, el president del govern, Pedro Sánchez, s’ha manifestat contrari a aquest procés de concentració. Per altra banda, el principal al·ludit, el Banc Sabadell es va afanyar a mostrar el seu descontent amb la decisió de l’autoritat de competència i a recordar que, amb l’actual equació de bescanvi, la prima per als accionistes del seu banc és negativa, d’un -7%. 

Pel que fa als protagonistes de la decisió, és públic i notori que la Sala de la Competència de la CNMC està presidida per Cani Fernández Vicién (1963), una advocada amb passat al bufet Cuatrecasas i que també va formar part del Gabinet de Presidència del Govern d’Espanya. Actua com a presidenta de sala en virtut del seu càrrec de presidenta de la CNMC. 

Si tot plegat va endavant, i el Banc Sabadell acaba dissolt dins del BBVA, es podrà dir que el banc biscaí ha devorat en poc més una dècada bona part del mercat bancari català, abans molt divers i potser aviat en unes úniques mans que, a més, són alienes al país.