Park4Dis, la imprescindible 'app' per a les persones amb mobilitat reduïda

L'aplicació permet a l'usuari estar sempre informat sobre on té dret a aparcar i consultar la normativa d'una manera resumida i accessible

Els impulsors de Park4Dis, la imprescindible 'app' per a les persones amb mobilitat reduïda | Cedida Els impulsors de Park4Dis, la imprescindible 'app' per a les persones amb mobilitat reduïda | Cedida

A Barcelona, els usuaris amb mobilitat reduïda tenen dret a aparcar en una plaça de càrrega i descàrrega, en canvi, a Fuengirola no està permès. Amb aquesta idea va néixer Park4Dis una aplicació on l'usuari pot consultar la normativa d'una manera resumida i accessible, i estar sempre informat sobre on té o no dret d'aparcar. El 2019, Carlo Castellano va decidir crear una app amb l'objectiu que les persones amb mobilitat reduïda (PMR), poguessin estar sempre informades d'on podien o no aparcar. Cinc anys després del seu naixement s'ha convertit en un projecte pioner que està disponible en més de 350 ciutats de vuit estats d'Europa, pels que es reparteixen 48.000 places. Una iniciativa que col·labora amb cinc ajuntaments per impulsar la igualtat i la dignitat d'aquest col·lectiu, sovint marginat i estigmatitzat.

Castellano (Park4Dis): "La manca d'informació provoca la manca d'autonomia"

Els ajuntaments tenen la competència de regular aquests estacionaments a través de les ordenances municipals, per la qual cosa la normativa varia en funció de la ciutat, causant confusió en l'usuari. "Cada ajuntament té les seves regles i això provoca una manca d'informació per a la persona afectada que fins i tot pot arribar a incórrer infraccions, tenir multes, entre altres", apunta Castellano a VIA Empresa que va decidir actuar davant aquesta situació que l'afecta personalment, ja que va néixer amb un problema de mobilitat al maluc. "La manca d'informació provoca la manca d'autonomia", afegeix. 

Objectiu: arribar a tota Europa a finals del 2026 

Carlo Castellano, fundador de Park4Dis
Carlo Castellano, fundador de Park4Dis | Cedida

Carlo Castellano, va fundar Solucions de Mobilitat, SL (Solmes) i l'Associació de Persones amb Mobilitat Reduïda (AsoPMR). Amb aquestes entitats, va desenvolupar Park4Dis, una iniciativa recolzada per Barcelona Activa, per a gestionar els estacionaments reservats a persones amb mobilitat reduïda i combatre l'ús indegut i el frau de les targetes d'estacionament. "El 85% de les targetes s'usen incorrectament en algun moment", afirma Castellano, el fundador de la startup. D'aquesta manera, per a prevenir el frau i l'ús indegut de les targetes, Park4Dis vincula les targetes d'estacionament de la UE a l'usuari en lloc del vehicle, com és comunament practicat.

Castellano (Park4Dis): “pel 2024 l'objectiu és arribar als 250.000 euros, quasi el doble"

El potencial de Park4Dis es va fer evident des del principi, ja que poc després del seu llançament al mercat, va obtenir suport econòmic de la Fundació Once. A més, va ser guardonat amb el segon premi d'Emprenedoria Social de l'Ajuntament de Barcelona i va comptar amb recursos propis. Per tant, Park4Dis no ha requerit noves inversions ni rondes de finançament. "Solmes va tenir un volum de facturació de 120.000 euros el 2023 i pel 2024 l'objectiu és arribar als 250.000 euros, gairebé el doble", afirma Castellano, qui explica que en l'actualitat està destinant bona part dels seus esforços a créixer per arribar a tota Europa a finals del 2026.

Guardonat amb el premi ‘Google.org Impact: Tech for Social Good’

El projecte Park4Dis ha estat guardonat amb el premi Google.org Impact: Tech for Social Good, la qual cosa suposa un finançament addicional d'1,5 milions d'euros. Amb aquest suport, el projecte s'enfocarà a desenvolupar una solució tecnològica basada en intel·ligència artificial i imatges de satèl·lit per a identificar més eficientment les places d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda. Això simplificarà el procés de recopilació de dades actual i permetrà l'expansió del projecte a més ciutats i països.

En aquest nou escenari, Park4Dis evoluciona a Spot4Dis. Aquest projecte social proporcionarà places per a persones amb mobilitat reduïda en tota Europa. A més d'oferir la normativa i les característiques habituals de l'aplicació, Spot4Dis integrarà noves funcionalitats i tecnologies.

Més informació
Ukiyo i els retirs empresarials que lluiten contra la desmotivació laboral
Dàlia, la startup catalana que trenca els tabús de la salut íntima de la dona
Pot una empresa recuperar la il·lusió dels oficis en risc de desaparèixer?
Coparentalitat: pares compartits, despeses compartides
Avui et destaquem
El més llegit