Ukiyo i els retirs empresarials que lluiten contra la desmotivació laboral

L’Anna Colomer, responsable de la iniciativa, ofereix una solució innovadora per al món empresarial

L’Anna Colomer, responsable de la iniciativa, ofereix una solució innovadora per al món empresarial | Cedida L’Anna Colomer, responsable de la iniciativa, ofereix una solució innovadora per al món empresarial | Cedida

Nou de cada deu espanyols no se senten compromesos amb el seu treball, d'acord amb una macroenquesta mundial de la consultora Gallup. Una dada que, a més de manifestar la importància d'aquest fet en un context de salut mental, recorda la necessitat del compromís laboral, ja que és un factor clau pel benestar i el rendiment dels treballadors. En aquest sentit, l'enquesta manifesta que no ho estem fent adequadament: un 20% dels ocupats declaren sentir-se enfadats en el seu lloc de treball, una dada que sobrepassa la mitjana europea, situada en el 14%. És per aquest motiu que l'estudi apunta que, per millorar la situació, és important que les empreses "prenguin mesures per abordar la precarietat laboral i promoure un entorn de treball saludable i motivador".

En aquest context, sorgeixen iniciatives com ara UKIYO, projecte pioner a la comarca del Ripollès, que té la missió de canviar la vida dels treballadors que formin part de qualsevol empresa. “Ukiyo -concepte japonès que significa oblidar-se de les preocupacions i viure el moment present- és estar en aquest món flotant”, apunta a VIA Empresa Anna Colomer, responsable de la iniciativa, qui fa més de 10 anys que es dedica al sector del coaching i del creixement personal. Colomer explica que “consta d’un retir de 3 dies de formació intensiva teòrico-pràctica amb el qual es treballen els 4 pilars: ment-cos-energia-emoció”. Una solució innovadora per al món empresarial, en el qual la fusió del coaching, la natura i les tècniques d’alt impacte pretén ajudar al fet que els treballadors “se sentin consolidats i que no tinguin la necessitat de buscar un canvi de feina”, declara a VIA Empresa la coach.

Nou de cada deu espanyols no se senten compromesos amb el seu treball

Líder 3.0

L’Anna Colomer, responsable de la iniciativa
L’Anna Colomer, responsable de la iniciativa | Cedida

Les activitats es duen a terme al parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al municipi de Molló. Entre aquestes, la coach destaca caminar sobre vidres i brases (firewalking), llançar-se al buit sense elements de seguretat, trencar una fletxa amb el coll i doblegar una barra d'acer entre dues persones de l'equip. Són algunes de les tècniques que permetran als membres de l'equip obtenir eines per l'autoconeixement i l'autogestió mental i emocional. En altres exercicis es treballarà la gestió financera i l'ampliació de les competències de lideratge 3.0 -es tracta d'ampliar la visió de lideratge començant per un mateix per després poder acompanyar a un equip i potenciar que surtin nous líders-. "Aquest líder 3.0 és el líder dels líders. És que dintre les organitzacions no hi hagi només un líder, sinó que aquest propi líder creï més líders". "És aquesta adaptació als nous canvis de l'entorn laboral i econòmic", afegeix Colomer.

El projecte UKIYO es dona a conèixer en el marc de la Setmana Internacional del Coaching (13-19 de maig) organitzada des de fa més de 10 anys per la International Coaching Federation (ICF) per la coach Anna Colomer. "Qui s'apunti durant la setmana del couching tindrà una sorpresa, que pot ser un avantatge econòmic, un avantatge personal o les dues coses", explica Colomer, qui afegeix que les empreses catalanes han de ser les primeres a consolidar aquests equips i en transformar els seus líders perquè "hem de fer terra".

Colomer (Ukiyo): “Qui s'apunti durant la setmana del coutching tindrà una sorpresa, que pot ser un avantatge econòmic, un avantatge personal o les dues coses”

Amb UKIYO es pretén millorar la connexió entre els empleats per augmentar la seva productivitat i alinear-los amb els objectius corporatius. A més de millorar la comunicació entre els membres de l'equip, es busca optimitzar l'eficiència operativa i el creixement econòmic de l'empresa. Entre les diferents propostes de la iniciativa per a les empreses, la més significativa és el pack VIP. Aquest inclou un retir i un acompanyament personalitzat de l'Anna durant un any, anàlisi de comportament, motivacions i intel·ligència emocional per a cada membre de l'equip. També ofereix dues jornades addicionals d'un dia, una al cap de sis mesos i una altra a l'any del retir, juntament amb allotjament, menjars i materials, tot per 2.199 euros per persona.

El primer paquet bàsic inclou un retir de tres dies amb materials, allotjament i menjars per 899 euros per persona. El segon paquet, platí, ofereix el mateix, a més de dues jornades addicionals, una al cap de sis mesos i una altra a l'any del retir, per 1.499 euros per persona. La coach comenta que de moment no té cap objectiu econòmic per assolir, ja que pensa que les xifres venen soles.“Vaig un pas més enllà i és realment que els resultats impactin en aquestes empreses en les quals elles puguin viure aquest impacte i que puguin multiplicar les seves xifres”. “Jo més aviat em centro a potenciar aquests líders i aquestes organitzacions i que siguin elles les que creixin”, afegeix l’Anna.

Objectiu: arribar a totes les empreses i equips regionals

 

“Els imputs que estic rebent de moment són bons. Hi ha empreses que s’han interessat per aquest retir i per tot el que implica i lògicament les expectatives són bones”, se sincera la coach. En aquest sentit, Colomer explica que les pròximes passes d’Ukiyo és arribar a totes aquelles organitzacions i equips regionals i, més endavant, fer el salt a Espanya arribant als treballadors nacionals mitjançant els retirs que s’adaptaran segons les necessitats de cada empresa.

"Aquesta adaptació als nous canvis en l'àmbit laboral i econòmic implica treballar en equip i consolidar aquests equips. Per què? Per evitar la desmotivació i el desig de canvi tan freqüent entre els treballadors", explica Colomer, resumint el seu objectiu amb Ukiyo. "Sovint, aquest desig de canvi no es deu a la insatisfacció amb la feina en si, sinó a la falta de satisfacció de totes les necessitats dins de l'empresa", destaca la fundadora, assenyalant les dificultats que això comporta. "És crucial que els líders captin les necessitats del seu equip i els hi proporcionin suport perquè se sentin consolidats i no busquin un canvi de feina. És en aquesta consolidació d'empreses on es crea un impacte real en la societat, i crec que hem de centrar-nos en això", conclou la coach.

Més informació
Dàlia, la startup catalana que trenca els tabús de la salut íntima de la dona
Pot una empresa recuperar la il·lusió dels oficis en risc de desaparèixer?
20 anys: el temps per aconseguir la paritat salarial en llocs directius
Bloome, o quan l'estètica i l'ètica van de bracet
Coparentalitat: pares compartits, despeses compartides
Avui et destaquem
El més llegit