• Empresa
  • Què passa si em faig una foto amb la samarreta d'Espanya?

Què passa si em faig una foto amb la samarreta d'Espanya?

El president del FC Barcelona ja comença a no poder manar en qüestions que fins ara eren innegociables pel Club

    Fotografia de Joan Laporta realitzada diumenge passat, 8 de juny, amb motiu de la final de la Nations League | Cedida
    Fotografia de Joan Laporta realitzada diumenge passat, 8 de juny, amb motiu de la final de la Nations League | Cedida
    Albert Roura | VIA Empresa
    Consultor de comunicació
    14 de Juny de 2025
    Act. 03 de Juliol de 2025

    Hi ha detalls que passen desapercebuts i que, un per un, semblen no tenir importància, però que analitzats globalment preocupen perquè o demostren una incoherència alarmant o, encara pitjor, que el president del FC Barcelona ja comença a no poder manar en qüestions innegociables pel Club fins no fa tant de temps. Em refereixo a la foto que vam poder veure diumenge passat, 8 de juny, amb motiu de la final de la Nations League que van disputar a l’Allianz Arena de Munic, les seleccions de Portugal, la campiona, amb la d’Espanya.

     

    Joan Laporta va viatjar a Alemanya convidat per la Real Federación Española de Fútbol, acompanyant al seu president, Rafael Louzán i a d’altres personalitats. Laporta apareix en una foto, dalt de l’avió d’anada cap a Munic, agafant per una punta la samarreta d’Espanya (la de Pedri) i exhibint-la sense mostrar i exhibint-la sense mostrar, almenys aparentment, cap mena d’incomoditat. Per arrodonir la jugada, a l’arribar a la capital bavaresa, Laporta va anar a visitar la concentració de la selecció espanyola de futbol. Això el va convertir en el primer president dels 125 anys d’història del FC Barcelona a fer una cosa similar. Un fet simbòlic, però indiscutiblement important per molts barcelonistes que potser ni s’havien adonat d’aquest fet que expliquem perquè, curiosament, no s’ha fet gaire ostentació del gest.

    Uns diuen que Laporta va viatjar a Alemanya perquè hi havia molts jugadors del Barça a la selecció: Pau Cubarsí, Pedri, Dani Olmo, Fermín López, Gavi i Lamine Yamal. Però aquest únic argument no explica el desplaçament i encara menys la necessitat de fer-se la fotografia amb la samarreta d’Espanya. Hi ha qui diu que el viatge el va fer per complaure al president de la UEFA, Aleksander Ceferin (la Nations League és una competició que s’ha inventat recentment aquest organisme) i, amb la seva presència, fer-se perdonar o almenys rebaixar una més que possible sanció per incomplir per segona vegada la normativa del fair play financer per les seves famoses palanques. 

     

    El 2023 la UEFA ja va sancionar al Barça amb una multa de 500.000 euros. L'organisme que controla el futbol europeu va castigar al Club en considerar que va declarar erròniament com a ingressos operatius els beneficis obtinguts per la venda de drets televisius, una pràctica que la UEFA no considera vàlida segons les seves normes financeres. La UEFA no va acceptar la inclusió de vendes d'actius com ingressos ordinaris, sinó extraordinaris, ja que la venda de patrimoni futur compromet la sostenibilitat econòmica del club a llarg termini.

    Reincidents

    Segons la UEFA, la venda del 10% dels drets televisius a Sixth Street per 207,5 milions d'euros per un termini de 25 anys el 2022 va generar una plusvàlua de 267 milions i hauria d'haver estat inclòs els seus comptes com a "beneficis per pèrdues d'actius intangibles". El club va apel·lar la sanció, però el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) va ratificar la multa l'octubre del 2024, considerant que la infracció va ser "intencionada" i amb "important impacte", ja que la sobreestimació d'ingressos per 267 milions d'euros en una sola temporada era greu. El TAS també va destacar que la reincidència en violacions podria agreujar les sancions futures: la pèrdua de punts o la limitació a l' hora d' inscriure jugadors. Diuen que la reunió Laporta-Ceferin, “va anar molt bé”. Fixeu-vos si va anar bé que la UEFA, enlloc de posar-nos una multa de 60 milions d’euros, com tenia previst, només ens la posarà de 15 milions, segons informava Fernando Polo, a El Mundo Deportivo, dimarts passat. Si és que estem de sort! Què son 15 milions de multa per fer les coses malament? Com si anéssim curts d’armilla!

    Si aquest segon argument era el bo, tampoc calia anar tant de la maneta de la Real Federación Española de Futbol i, per tant, es podia estalviar la foto de l’avió i la visita a la seu de la selecció, si ho hagués volgut.

    Hi ha qui diu que hi ha una tercera possibilitat, gens excloent amb les dues anteriors: lligar curt a la Federació perquè hi ha d’haver canvis a la cúpula de l’arbitratge espanyol i el Real Madrid hi vol posar cullerada com és habitual. Mentre el Barça no aclareixi amb explicacions clares, raonables i consistents el què va passar exactament amb Enríquez Negreira, no li convé piular gaire en aquest tema, però, lògicament, tampoc no pot quedar-ne al marge i creuat de mans.

    Escoltem, però no jutgem

    Sigui quina sigui la raó, o les raons correctes, i podent-nos imaginar què hauria passat si ho hagués fet qualsevol altre president, no entrarem ara a jutjar si Laporta es pot fer una foto o no amb la samarreta d’Espanya o si passa alguna cosa si va a visitar la concentració de la seva selecció, encara que sigui el primer president dels 125 anys d’història del club que ho hagi fet. Alguns socis potser s’escandalitzaran perquè ni ho sabien, altres pensaran que és un ultratge a l’essència del club, però n’hi haurà també que diran que paga la pena i està plenament justificat el gest, i d’altres, fins i tot defensaran que aquests actes es facin amb normalitat. Que cadascú pensi i reaccioni com li sembli millor. El què si que és just és que els socis i sòcies del FC Barcelona estiguin informats de les actuacions del president del club i obrin en conseqüència, si així els plau. 

    La relació de Albert Luque, Enric Masip i Joan Laporta podria ser un dels motius que han portat el club a canviar d'empresa per organitzar el viatge d’estiu 

    I és que els que són del Barça perquè creuen que el club és l’exèrcit desarmat de Catalunya o que l’entitat és, simplement, més que un club, tenen motius seriosos per preocupar-se, això sí. Apart dels fets que acabem d’explicar, ens hem de remetre també a l’article que vam dedicar a l’ex-cunyat del president , Alejandro Echevarría, una figura que va haver dimitir de la Junta Directiva del Barça al primer mandat de Laporta perquè va voler ocultar que havia estat patró de la Fundación Francisco Franco. Avui, aquest senyor té un poder dins del FC Barcelona que supera de molt el de qualsevol directiu elegit pels socis el 2021. La darrera decisió que ha pres és col·locar una figurade la seva confiança, d’altra banda un bon professional, al vestidor del primer equip perquè no se li escapi cap detall del que allà hi passi o hi pugui passar. 

    I fa uns dies, Ivan San Antonio, periodista del diari Sport, ens va explicar que la relació d'amistat que mantenen Albert Luque i Enric Masip, membre de la comissió esportiva i assessor del president del Barça, i Joan Laporta, podria ser un dels motius que han portat el club a canviar d'empresa per organitzar el viatge d’aquest estiu al Japó i Corea del Sud en la gira del primer equip. De que Luque i Masip siguin amics ningú n’ha de fer res, però de que el polèmic Enric Masip, en nom del Barça, faci tractes amb qui va ser director de la selecció espanyola de futbol a l’època de Luis Rubiales i cara visible del partit Ciudadanos en el seu dia, ja és potser més discutible i menys acceptable per aquells mateixos socis i sòcies pels quals el Barça ha estat l’exèrcit desarmat de Catalunya o, simplement, més que un club. 

    Ens retrobem el 28 de juny, si vostès ho volen.