
El Banc Sabadell considera "impossible" que l'OPA hostil del BBVA triomfi amb el preu actual. El conseller delegat del banc català, César González-Bueno, ho ha asseverat amb "total i absoluta convicció" aquest dijous des de la seu operativa de Sant Cugat del Vallès, on s'han presentat els resultats del segon trimestre i el pla estratègic 2025-2027. Amb la mateixa rotunditat ha descartat la possibilitat que l'entitat basca es quedi amb el 30% del Sabadell en cas que no pugui assegurar-se la majoria necessària dels títols.
Durant les últimes setmanes, diversos analistes havien especulat amb la possibilitat que el BBVA optés a adquirir el 30% del banc a través d'un preu equitatiu i així esdevenir accionista de control del Sabadell. A partir d'aquí, podria guanyar pes gradualment al capital de l'entitat fins a assolir el seu objectiu. "No hi ha precedents d'això", ha advertit González-Bueno.
El conseller delegat ha matisat que el preu equitatiu s'ha d'establir "abans de saber si s'arriba al 50%" i sempre sota la premissa d'acudir al bescanvi a aquell import. No fer-ho així suposaria una "contradicció" pel dirigent: "No seria raonable declarar un preu equitatiu quan ja s'ha fet una oferta i no s'ha assolit l'objectiu perquè el mercat ja t'ha dit que no és equitatiu", ha agregat.
González-Bueno ha convidat el BBVA a retirar l'OPA: "Seria perfectament honorable revisar la decisió si les circumstàncies han canviat dràsticament"
Tal com dicta la Llei d'Opes, si el BBVA adquirís a partir del 30% del Sabadell, estaria obligat a llançar una segona OPA per la totalitat restant del banc. Ho hauria de fer, a més, en efectiu, a diferència de l'actual bescanvi, que està expressat majoritàriament en accions del BBVA. A més, González-Bueno ha qüestionat obertament que el BBVA tingui "prou capital" per fer front a una operació d'aquestes dimensions.
Per tot plegat, el conseller delegat del Sabadell ha convidat el BBVA a retirar-se de l'operació. "Seria perfectament honorable revisar la decisió si les circumstàncies han canviat dràsticament", ha deixat caure. Un discurs molt similar al que ja va emprar el passat mes de maig durant la presentació de resultats del primer trimestre, quan va suggerir que abandonar l'operació "no seria cap fracàs".
Sense polèmiques ni trucs
El Sabadell ha plantejat un pla estratègic 2025-2027 molt ambiciós en solitari. Durant l'acte, que s'ha allargat més de dues hores, González-Bueno s'ha mostrat caut i tranquil, i no ha volgut entrar en cap polèmica. Ni amb el Banc Central Europeu (BCE), de qui ha assegurat que no ha mostrat "cap objecció" a les seves explicacions sobre la compra del TSB; ni amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que recentment va demanar més detalls sobre l'operació. Una consulta a què el banquer no ha volgut donar gens d'importància.
El Sabadell no creu que repartir l'excés de capital del 13% sigui "treure l'artilleria" i recorda que és un compromís adquirit abans de l'OPA
Tampoc ha utilitzat un to bel·licista a l'hora de parlar dels 6.300 milions d'euros que el Sabadell preveu repartir durant els pròxims tres anys. Un megadividend al qual el president del banc, Josep Oliu, es va referir com a "l'artilleria" unes setmanes enrere. González-Bueno no ha comprat aquesta terminologia, ni tampoc ha considerat que aquest import sigui cap truc per convèncer l'accionista del projecte en solitari. "No estem tirant la casa per la finestra", ha defensat.
"Repartir l'excés de capital del 13% es va fixar abans que el BBVA tingués tant interès per nosaltres. No estem esgarrapant el 13%, sinó que estem complint", ha tancat. D'altra banda, sí que ha remarcat que el banc abonarà en 12 mesos el 25% del seu valor en borsa.
Porta tancada a una OPA... però no a una fusió
Si sobreviu a l'OPA, el Sabadell espera que el pròxim trienni sigui una època de bonança per al banc. Esperen arribar als 1.600 milions de beneficis, ja sense el TSB, i generar capital amb una alta correspondència amb el RoTE i rendibilitat.
Malgrat tot, hi ha qui pensa que serà complicat que sense la filial britànica el Sabadell sigui capaç de resistir una segona OPA, o bé del BBVA o d'un altre gran banc com CaixaBank o Santander. González-Bueno no ho veu d'aquesta manera. A principis de mes va tancar la porta a una nova operació similar a l'actual en els pròxims anys, i aquest dijous ho ha tornat a fer. També ha negat "totalment" la possibilitat que el Sabadell adquireixi un banc.

Ara bé, no ha estat tan rotund a l'hora de descartar una operació de fusió entre el Sabadell i una entitat menor dins de l'Estat. "Seria una irresponsabilitat", ha etzibat el conseller delegat, que en qualsevol cas ha rebutjat la idea que el seu banc necessiti aquest recurs per disposar d'un escut més potent contra una hipotètica OPA.
Amb tot, González-Bueno apunta cap a les fusions transfrontereres com a forma de guanyar dimensió. "És el moment de tenir una mirada llarga", ha proclamat. El dirigent ha remarcat que són aquests tipus d'operacions les que persegueix la Comissió Europea i no una OPA entre dos grans jugadors nacionals, malgrat que Brussel·les no s'hagi posicionat mai en contra de l'oferta del BBVA.
L'acte d'aquest dijous ha estat un primer tast abans de les juntes generals extraordinàries previstes el pròxim 6 d'agost. D'acord amb les paraules del conseller delegat, tot fa pensar que el Sabadell no tindrà gaires complicacions d'aprovar la venda del TSB i el seu superdividend extraordinari de 2.500 milions d'euros. Des d'aleshores, la pilota caurà a la teulada del BBVA. Enmig, unes vacances en què gairebé ningú podrà descansar.