Alerta en el sector tèxtil: un 73% de les empreses anticipen grans pèrdues per la sequera

Les restriccions imposades per la Generalitat suposaran una reducció mitjana de la producció del 25%

Es preveu una reducció mitjana de la producció del 25% | ACN Es preveu una reducció mitjana de la producció del 25% | ACN

La Confederació de la Indústria Tèxtil (Texfor) anticipa que el 73% de les empreses del sector tindran pèrdues econòmiques greus a conseqüència de la restricció d'un 25% de l'ús d'aigua per la sequera, que hauran d'afrontar unes companyies ja "castigades per la recent crisi de preus desorbitats de l'energia". Els enquestats patiran una reducció mitjana de la producció del 25% i es plantegen haver de demanar col·laboracions amb empreses de fora de Catalunya.

La repercussió serà especialment alta en el cas de les fàbriques de tints i estampació. Segons recull l'ACN, en algun cas es parla de la possibilitat de plantejar un ERTO, així com el possible tancament de línies de producció. Encara que la majoria d’empreses disposa de sistemes de regeneració i recirculació d'aigua, "les restriccions del 25% imposades per la Generalitat posen en perill la continuïtat d'aquestes empreses vitals per a la indústria tèxtil catalana",  afirma Texfor. Les empreses anticipen baixades importants del rendiment en la producció i pèrdues econòmiques proporcionals a aquesta disminució.

Els enquestats patiran una reducció mitjana de la producció del 25%

Un dels aspectes "més preocupants": la "manca de comunicació directa"

Segons la patronal, un dels aspectes "més preocupants" és la "manca de comunicació directa" a les empreses per part dels ajuntaments i de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) sobre les restriccions establertes pel pla de sequera. "Aquesta manca d'informació crea un clima d'incertesa entre els fabricants, que demanen claredat i orientació immediates per mitigar els impactes econòmics i operatius", indica l'entitat associada a Foment del Treball.

Més info: Quan s’acabi la sequera

En aquest sentit, han reclamat al Govern que estableixi les instruccions perquè aquelles indústries que hagin d’aturar la producció a causa de les restriccions puguin accedir a ERTO i ajudes compensatòries, així com, la definició d’uns serveis essencials. També es proposa d’ampliar les línies d’ajut i subvencions al sector tèxtil per invertir en la millora de l’eficiència en el cicle de l’aigua.

Més informació
El Port de Barcelona impulsa un acord amb els creuers per minimitzar l'impacte de la sequera
Antoni Cañete: "Com amb la covid-19, necessitem aconseguir la vacuna de la sequera"
La sequera limitarà el consum d’alguns productes frescos aquest Nadal
Avui et destaquem
El més llegit