Azisa & Aren guanya el repte Drone Challenge d'Abertis, davant de 70 participants

Drone Challenge s'emmarca dins de Beyond Roads, el hub d'innovació d'Abertis per a la transformació de vies d'alta capacitat

El projecte guanyador aporta una solució que conjuga drons i intel·ligència artificial El projecte guanyador aporta una solució que conjuga drons i intel·ligència artificial

Un projecte amb un peu a Gijón i un altre a Nova York ha guanyat el repte d'innovació de Drone Challenge llançat a finals del 2023 per Abertis, líder mundial en la transformació de vies d'alta capacitat, i la Fundació Abertis. Es tracta del projecte d'Azisa & Aren, pilotat de manera conjunta entre l'empresa Azisa, amb seu a Gijón, i Aren, amb seu a Nova York. El projecte premiat suposa un abans i un després en la inspecció en infraestructures que conjuga drons i intel·ligència artificial

Aquesta iniciativa proporciona serveis d'inspecció industrial d'extrem a extrem mitjançant l'ús de vehicles no tripulats com drons, UGV, ROV i USV. A més, utilitza diferents eines de programari per crear informació valuosa en 2D i 3D i intel·ligència artificial per processar i analitzar danys en estructures de formigó i metall.

“El projecte pilot que durem a terme amb Azisa & Aren serà una gran oportunitat per impulsar l'eficiència de les nostres operacions, fomentar la innovació, i consolidar la nostra aposta per oferir infraestructures cada vegada més segures a través de la innovació”, afirma Antoni Duran, Global Head of Innovation a Abertis. ”Hem seleccionat aquesta opció perquè permet la inspecció automatitzada d'estructures com per exemple ponts, per a la identificació de possibles desperfectes, així com el seguiment de l'evolució d'aquests, la inferència de la condició estructural i el desenvolupament d'un pla òptim de manteniment”. Abertis és un dels operadors de referència internacional en la transformació d'autopistes d'alta capacitat i qualitat i gestiona prop de 8.000 km de vies en 15 països d'Europa, Amèrica i Àsia.

Abertis gestiona prop de 8.000 km de vies en 15 països d'Europa, Amèrica i Àsia

La companyia internacional aposta per la innovació i la tecnologia per projectar noves solucions per a la mobilitat del futur, des del prisma de la sostenibilitat i amb una ferma responsabilitat empresarial amb el futur de la societat i el planeta. Per aquest motiu, l'operador internacional va obrir el repte d'innovació Drone Challenge, amb l'objectiu identificar potencials solucions que donin resposta als diferents desafiaments que té el sector i atreure a un ampli ecosistema innovador compost per emprenedors, petites i mitjanes empreses (pimes) i startups.

Prop de 70 projectes de tot el món, principalment d'Espanya, l'Argentina, Mèxic, l'Índia, Itàlia, el Brasil, Puerto Rico, França, Xile o els Estats Units, entre altres, s'han presentat a aquesta primera convocatòria. Tots ells han estat avaluats per un comitè d'experts en manteniment d'estructures i operacions viàries format per membres dels diferents països en els quals el grup és present. 

Pel guardó, Azisa & Aren ha obtingut una recompensa estimada en 40.000 euros, que aniran destinats al desenvolupament d'un pilot en algun dels països en els quals opera Abertis, i a més, els cinc finalistes (Naitec, Uali Ibérica, Silent Falcon, Inspection Drone y Aiviewgroup) rebran un premi de 4.000 euros cadascun. La iniciativa de Drone Challenge s'emmarca dins de Beyond Roads, el hub d'innovació oberta d'Abertis, dissenyat per a explorar i impulsar solucions intel·ligents en l'àmbit de les infraestructures i de la mobilitat.

Paral·lelament, la companyia està desenvolupant diferents projectes d'innovació per a la mobilitat connectada i digital del futur, entre els quals destaquen 5GMED Corridor, EUMOB, PODIUM, Creta i Pharos. Aquest últim és una aplicació de gestió viària molt completa que recopila informació de tot el que succeïx a les autopistes, ajuda en la gestió dels esdeveniments de serveis viaris i facilita l'anàlisi i l'explotació de les dades. També destaca AWAI, una aplicació per al pagament del peatge amb telèfon intel·ligent que la companyia està desenvolupant per prestar altres serveis relacionats amb la mobilitat i la seguretat viària.

Els reptes de la mobilitat: des de l'aire

Entre els diferents usos que la utilització de drons pot tenir destaquen les solucions per millorar les activitats d'operació de vies d'alta capacitat, com és la gestió del trànsit, el suport a operacions viàries i la resposta eficaç a emergències i esdeveniments climatològics adversos a les carreteres. A més, a través dels drons es poden millorar les activitats de manteniment d'infraestructures, com ara la inspecció o la rehabilitació de paviments i estructures.

“De la mà de la Fundació, a Abertis ens comprometem a liderar la revolució en la gestió d'infraestructures, col·laborant amb emprenedors i startups visionàries que comparteixin la nostra passió per un futur més sostenible, segur i eficient -afegeix Georgina Flamme, directora de la Fundació Abertis-. Volem desenvolupar noves solucions encara més avançades que ens ajudin a millorar tots els nostres indicadors per a impactar directament i en positiu en el benestar de les persones i de l'entorn”.

Més informació
Miquel Roca Junyent apunta a nou conseller d'Abertis
Abertis estudia les vies "d'impugnació" sobre la sentència del Suprem per l'AP-7
Catalunya capta més de mil milions dels fons europeus en recerca i innovació
Octocamvision, drons catalans en rodatges com Spiderman o La Sociedad de la nieve
Avui et destaquem
El més llegit