La fabricació additiva: el nou model d'èxit de B. Braun

Un salt tecnològic i l'aposta pel coneixement intern fan de B. Braun un grup pioner en la incorporació de la modalitat d'impressió 3D a les seves fàbriques

Fa quatre anys que a B. Braun, amb seu a Rubí, s'han endinsat en la fabricació additiva | B. Braun Fa quatre anys que a B. Braun, amb seu a Rubí, s'han endinsat en la fabricació additiva | B. Braun

La impressió 3D fa molts anys que està de moda, sobretot en l'àmbit domèstic, però últimament s'ha incrementat en el professional a causa de tots els beneficis que comporta. Amb aquesta premissa, diversos professionals de B. Braun a Espanya -amb seu a Rubí i empesos per la curiositat tecnològica- van endinsar-se en el món de la fabricació additiva. Fa quatre anys, en època covid-19, van adquirir dues impressores domèstiques de 3D a baix cost i van començar a estructurar un projecte que amb el pas dels anys els ha donat grans resultats i s'ha convertit en un autèntic cas d'èxit. No es va contemplar en cap cas el seu ús sanitari a causa de l'estricta regulació del sector, però sí que ho empraven per a les operacions de suport, com ara noves implementacions ad hoc, fabricar peces de recanvi i prototips d'enginyeria. I així de clar ho tenen els impulsors: "ha valgut molt la pena". 

Pérez (B. Braun): "Fem servir la fabricació additiva per crear solucions personalitzades als diferents problemes que es donen"

En un mercat altament tensat i amb retards a les cadenes de subministrament mundials, internalitzar aquests dissenys els ha permès comptar amb un salt tecnològic, grans estalvis econòmics i escurçar els terminis d'entrega. "Hem creat peces que si les havíem de buscar fora ens comportava esperar entre 3 o 4 mesos i, en canvi, fetes in house ha significat una espera de tan sols dos dies", explica Antonio Pérez, plant manager de farma a B. Braun a Espanya. "Fem servir la fabricació additiva per crear solucions personalitzades als diferents problemes que es donen en les diverses àrees de la companyia", afegeix Pérez.

"Internament, vam plantejar una inversió i actualment tenim una àrea creada, amb 7 impressores 3D i un sistema d'escaneig per poder llegir i transformar peces físiques en digitals i una sèrie de software per fer el disseny i traçar la sol·licitud", continua l'expert de B. Braun, després d'inspirar-se i veure grans oportunitats en aquests productes quan va assistir a una fira de fabricació additiva a Bilbao.

Un model en expansió

En aquests moments, a B. Braun tenen una unitat de fabricació additiva que popularment es coneix com a fabricació 3D. "Aquesta tecnologia ens permet crear peces de manera autònoma i en un temps extremadament curt, quelcom absolutament inviable a si féssim servir altres tipus de tecnologia tradicional", continua el plant manager de B. Braun a Espanya. Per exemple, els terminis d'entrega i despeses costen un 90% menys que si s'hagués fabricat en un altre mètode. A més, la petjada ecològica s'ha reduït molt, ja que comparteixen dissenys digitals -i coneixement intern- amb les diferents seus d'Amèrica del Sud. 

Pérez (B. Braun): "Hem creat peces que si les havíem de buscar fora ens comportava esperar entre 3 o 4 mesos i, en canvi, fetes 'in house' ha significat una espera de tan sols dos dies"

Actualment, a B. Braun disposen de les tres principals tecnologies de fabricació additiva en plàstics. Gràcies a aquestes tres tecnologies poden cobrir gran part de les necessitats fabricant peces de diferents resistències i elasticitats. Aquest projecte va néixer per la iniciativa i la curiositat d'alguns col·laboradors, com s'ha esmentat anteriorment. De fet, Jonathan Infante, moldista i especialista en fabricació additiva, i que està al "peu del canó" del projecte, apunta a VIA Empresa que "avui no només tenim a veritables especialistes, sinó que estem traslladant aquest coneixement a la resta d'empreses del grup".

La impressió 3D ajuda a reduir molt la petjada ecològica | B. Braun Espanya
La impressió 3D ajuda a reduir molt la petjada ecològica | B. Braun 

Més info: Multicultural i talentós: així és el nou 'hub' de B.Braun que facilita la feina als hospitals

Finalment, en l'àmbit intern, a B. Bran estan sent pioners de la fabricació additiva en l'entorn d'operacions del grup. I un lema final dels dos membres: "davant de la innovació hi ha dues opcions, o t'apuntes a l'onada o el dia de demà hauràs de comprar la tecnologia a qui l'ha fet". I el més important: trencar els paradigmes de la impressió 3D i convertir-ho en un model d'èxit.

Més informació
B. Braun lidera el rànquing estatal de reputació sanitària per sisè any consecutiu
El centre logístic de B. Braun acull la planta fotovoltaica més gran del grup
B.Braun, de 'Can Tripes' a gran multinacional
Avui et destaquem
El més llegit