Creen un robot que separa el plàstic de les deixalles

Picvisa i Ferrovial Servicios desenvolupen un sistema que permet incrementar la recuperació de residus i l’eficiència en la selecció gràcies a l’automatització

El robot ja s’ha instal·lat en una planta de tractament de residus a Els Hostalets de Pierola | Cedida El robot ja s’ha instal·lat en una planta de tractament de residus a Els Hostalets de Pierola | Cedida

Picvisa i Ferrovial Servicios han desenvolupat un robot que separa el plàstic d’altres residus en plantes de reciclatge. Es tracta d’un projecte pioner a Catalunya que detecta envasos de plàstic i els separa de la resta de deixalles per reciclar-los, fet que permet incrementar la recuperació de residus i l’eficiència en la seva selecció gràcies a l’automatització, fomentant així l’economia circular. Segons informen en un comunicat, les dues empreses ho han dut a terme a través de Cespa i gràcies a l'ajut de 300.000 euros en el marc del programa Nuclis d’R+D Empresarial per a projectes d’economia circular en l’àmbit dels residus que impulsen Acció i l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Més info: Fer útils les deixalles

El robot actualment es troba en fase de prova pilot i ja s’ha instal·lat en una planta de tractament de residus a Els Hostalets de Pierola. El braç robòtic utilitza un sistema de visió artificial que li permet escanejar els envasos, identificar-los entre la resta de residus i separar-los perquè puguin reciclar-se més tard. El robot treballa amb algoritmes de machine learning i deep learning que li permeten aprendre el procediment a mesura que selecciona els diferents residus i millorar la qualitat dels elements que es recuperen. Aquest robot es podrà aplicar tant als fluxos de deixalles que fins ara es destinaven a l’abocador per tal de recuperar-ne els plàstics, així com al control de la qualitat dels residus que ja es reciclaven per millorar l’exactitud de la selecció.

Segon el director general de Picvisa, Luís Seguí, aquest procés “té un doble efecte: incrementa l’eficiència en la selecció i recuperació de residus, a més dels beneficis ambientals que s’aconsegueixen quan es millora aquesta tasca”. Per la seva banda, el gerent de Plantes de Tractament de Ferrovial Servicios, Albert Sabala, sosté que “gràcies a l’ús d’un robot, s’automatitza el procediment de tractament de residus sense que es requereixi la intervenció humana, fet que permet alliberar els treballadors de tasques rutinàries”. “L’objectiu del projecte és oferir una millora tecnològica al sector de la selecció de residus per millorar la gestió i contribuir, d’aquesta manera, a nous models d’economia circular”, destaca.

El consorci treballarà en una segona fase per millorar les capacitats del robot i poder personalitzar-ne les funcionalitats. Integrada a Ferrovial Servicios, Cespa s’especialitza en serveis ambientals i gestió de residus. Per la seva banda, Picvisa es dedica al desenvolupament de solucions de visió artificial i robòtica i des del 2018 forma part del grup Calaf.

Més informació
Cercs tindrà la primera planta de l'Estat que produeix energia amb residus
Estrella Damm neteja les platges (i converteix els residus en art)
Sorigué transforma residus de pneumàtics en filtres d'aigua
Avui et destaquem
El més llegit