• Innovació
  • La crisi energètica, el revulsiu del sector turístic per caminar cap a la sostenibilitat

La crisi energètica, el revulsiu del sector turístic per caminar cap a la sostenibilitat

El grup Habitat Futura, junt amb cadenes com Catalonia o Barceló, impulsa 'Re think Tourism', una agrupació empresarial vinculada a la rehabilitació energètica d'edificis hotelers i allotjaments turístics

Interruptor de targeta d'un hotel | iStock
Interruptor de targeta d'un hotel | iStock
Barcelona
26 d'Octubre de 2022

"La factura de la llum ha passat a ser la segona despesa prioritària d'un hotel, després del pagament de nòmines", amb aquest exemple, un representant d'un grup hoteler intenta descriure l'impacte de la crisi energètica en el sector turístic. La mateixa font adverteix que alguns establiments assumeixen increments de 30.000 a 90.000 euros mensuals.

 

Sota aquest pretext neix Re think Tourism, una agrupació empresarial vinculada a la rehabilitació energètica d'edificis hotelers i allotjaments turístics. Impulsada pel grup Habitat Futura, els socis d'aquesta iniciativa són Catalonia, Barceló, Vincci i Ilunion, entre d'altres. Unes cadenes que concentren 500 establiments a Catalunya i la resta de l'Estat.

"Volem transmetre al món hoteler tota l'experiència adquirida en altres projectes com l'Illa Eficient de l'Eixample, on s'ha creat la primera comunitat energètica de propietaris", apunta Celia Galera, CEO d'Habitat Futura. Com a socis tècnics apareixen la Universitat Politècnica de Catalunya, el Centre Internacional de Mètodes Numèrics i la Universitat de Barcelona.

 

Unir esforços per captar els fons Next Generation

Un dels objectius principals de Re think Tourism és agrupar els interessos del sector per minimitzar l'impacte de l'increment de les despeses i aconseguir el màxim d'ajudes públiques. L'esmentat finançament està estretament vinculat a l'execució dels fons Next Generation. "L'aposta o inversió dels hotels i allotjaments per la rehabilitació energètica s'ha d'interpretar des de la perspectiva de guanyar competitivitat amb la sostenibilitat", exposa Xavier Espasa, gerent de l'agrupació empresarial i antic director general de l'Agència Catalana de Turisme.

Per la seva banda; Antoni Fontseca, doctor i especialista en desenvolupament tècnic sostenible per la Universitat Politècnica de Catalunya remarca que "el confort energètic agafa més rellevància en els hotels, perquè en un habitatge tenim més elements per suplir determinades mancances".

L'agrupació vol unir els interessos del sector per minimitzar l'impacte de l'increment de les despeses i aconseguir el màxim d'ajudes públiques

Definició de projectes estratègics

L'aliança entre les empreses i els centres d'investigació de les universitats també es vehicula en els següents projectes estratègics: Disseny d'un sistema d'indicadors digitals de sostenibilitat, protocol per assolir com a mínim el 30% d'estalvi d'energia, la digitalització per incrementar la satisfacció del client i la gestió dels residus.

En paral·lel a les iniciatives de l'empresariat i l'àmbit turístic, a principis de juny, la Generalitat, a través de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, i un grup d'entitats van signar un conveni de col·laboració per facilitar l'accés al finançament de les obres de rehabilitació energètica residencial, promoguda per particulars, agents rehabilitadors i comunitats de propietaris.