Intel·ligència artificial és un concepte que fins fa poc temps s’ha visualitzat des d’una perspectiva abstracta. Ara bé, gràcies a l’evolució de la tecnologia s’obren noves oportunitats de negoci. Dins d’aquest context apareix Diip Artificial Intelligence, un projecte emergent nascut el passat mes de juliol de la mà de David Santana i José Solà, dos joves de la Vall d’Aran residents a Barcelona, ciutat on s’han format professionalment en economia i enginyeria de camins, respectivament. “A les nostres antigues feines, tots dos hem estat en contacte amb la intel·ligència artificial i és aquí on detectem que hi ha un espai escalable”, expressen els fundadors de l’empresa durant una conversa amb VIA Empresa. Concretament, Santana formava part de la plantilla de Minsait i Solà de Mediobanca.
“És la diferència entre competir i no competir, la competència et pot passar per damunt”, apunta David Santana a l’hora de justificar la presència de la intel·ligència artificial dins del món empresarial. Tot i dur a terme tasques de programació i consultoria en els sectors de la logística, construcció, finances, alimentació, turisme, industrial i l’energia, ara mateix, Diip Artificial Intelligence prioritza l’univers de la construcció amb una aliança amb Certis. “La construcció és un sector que té molts procediments obsolets i per aquesta raó creiem que existeixen moltes oportunitats”, descriu Santana.
David Santana: “La intel·ligència artificial a l'empresa és la diferència entre competir i no competir"
La disponibilitat de mà d'obra qualificada és una preocupació que creix entre les empreses catalanes i espanyoles. Segons dades del Banc d'Espanya, actualment el 39% d'empreses perceben problemes per a trobar mà d'obra. Específicament en l'àrea de la construcció, hi ha una necessitat laboral a escala nacional de 800.000 places i sembla que la xifra millorarà amb els anys però insuficientment. ManpowerGroup preveu que per al 2026, el dèficit sigui de 450.000 ocupacions. A Espanya, ja són més del 50% les empreses de construcció que reconeixen estar afectades per la manca de personal qualificat i no qualificat, forçades a reduir els acomiadaments i augmentar el salari dels treballadors actuals.
El creixement de l’empresa i el futur de la intel·ligència artificial
Sense defugir el debat sobre l’ús de la intel·ligència artificial, més enllà de l’activitat a l’empresa, José Solà vaticina que aquesta tecnologia “no traurà tants llocs de treball com es pot pensar, facilitarà un increment de la productivitat”. L’enginyer aposta perquè les aplicacions i la resta d’eines “siguin funcionals i simples” per facilitar la tasca dels treballadors o usuaris. En clau jurídica, Sola lamenta com a “Europa hi ha un afany per legislar tot, no com l’escenari dels Estats Units i això pot aturar el desenvolupament de l’ecosistema”.
Pel que fa al futur de Diip Artificial Intelligence, David Santana i José Solà són partidaris d’un creixement “a poc a poc”. La tecnologia desenvolupada és factible, segons els emprenedors, de ser exposada a tot el món des del primer moment de la seva creació i respecte dels serveis de consultoria, Diip AI vol concentrar els seus esforços als mercats de Catalunya i la resta de l’Estat, tenint en compte que, segons un informe de la Fundació Telefònica, un 12,3% de les empreses catalanes fan servir la intel·ligència artificial en algun dels seus processos. La xifra representa un increment d'un 38,2% en comparació amb l'any anterior. Segons aquest informe, el 30,3% han fet servir la IA per identificar objectes o persones a través d'imatges i un 16,1% per analitzar grans volums de dades.
Catalunya compta amb un ecosistema de 200 empreses de la intel·ligència artificial. El 92% dels negocis són pimes i un 27% de les mateixes exporten la tecnologia a tot el món. De cara al 2030, la previsió és que la IA generi un impacte de 14,4 bilions d’euros al PIB global. L’ecosistema crea més de 8.000 llocs de treball d’alta qualificació, personal tècnic que, principalment, desenvolupa la seva tasca en projectes d’algorismes, serveis i programari.