Les 15 patologies del pacient digital

Robots, miralls intel·ligents, doctors virtuals, anàlisi en remot o sales d'espera interactives són algunes de les noves tendències digitals que estan revolucionant el sector de la salut

Les 15 tendències digitals que revolucionen el món de la salut | iStock Les 15 tendències digitals que revolucionen el món de la salut | iStock

Quan un pensa a fer una visita al metge, a tothom li ve al cap la imatge d'una sala d'espera blanca plena de gent, moltes hores d'espera, i una consulta petita on l'espera el seu metge de família. Ara, la imatge està canviant i ho fa tan de pressa que ja podem parlar d'un pacient digital. Robots, miralls intel·ligents, doctors virtuals, anàlisi en remot o sales d'espera interactives. Anar al metge aviat no serà el mateix i els professionals de la sanitat saben que part d'aquest canvi ha de passar per una transformació no només digital, sinó cap a les 4P de la nova medicina: predictiva, preventiva, personalitzada i participativa. 

Un nou model individualitzat, transversal i global, amb monitoratge en temps real i en el qual el pacient genera dades i posseeix el seu propi registre. Però, com sempre, l'healthtech també ve de la mà d'algunes patologies, 15 tendències emergents en la revolució digital del sector de la salut que ha presentat The Valley que els professionals han de tenir molt presents:

  1. Autoconeixement: El pacient pot tenir disponible en tot moment la seva anàlisi de salut per passar d'una medicina curativa a una medicina preventiva, personalitzada i adaptada a cada persona.
  2. Autodiagnòstic: Cada vegada hi ha més eines que faciliten l'autodiagnòstic i la prevenció de malalties, com analítiques en remot, un sostenidor detector de càncer de mama o dispositius amb sensors que analitzen les constants vitals. Unes eines que faciliten al personal sanitari un diagnòstic ràpid i precís.
  3. Xarxes de suport: Comunitats online que donen suport al pacient en qualsevol patologia o situació delicada per la qual estan passant, com persones amb problemes mentals o aquelles que es troben lluitant contra el càncer de mama.
  4. Personal sanitari: La salut sota demanda ja és una realitat amb aplicacions que ofereixen plataformes de xat online les 24 hores del dia i vídeo consulta mèdica. A través d'aquestes plataformes, es pot demanar metges a domicili, especialitzats en els símptomes presentats.
  5. Farmàcia digital: Comprar productes per a la salut en marketplaces i rebre'ls en la porta de casa és una de les facilitats que proposa la revolució tecnològica del sector de la salut. També s'estan dissenyant prototips que podrien permetre la producció de fàrmacs a casa.
  6. Hospital intel·ligent: Els hospitals més innovadors seran aquells que emprin la tecnologia 5G per transmetre dades en temps real i realitzar operacions en remot. Com l'exemple que es va poder viure en primera persona durant el MWC d'aquest any.
  7. Intervencions: Els assistents robòtics i els simuladors de realitat augmentada permeten als cirurgians simular les intervencions amb la finalitat de millorar els procediments quirúrgics. Tant que fins i tot en un futur serà possible simular una operació amb un metge que no està presencialment en la mateixa habitació.
  8. Implants: La impressió 3D està revolucionant l'healthcare permetent, entre altres, crear teixits i òrgans, pròtesis, implants i models anatòmics. A més, també s'estan creant implants amb materials bio. 
  9. Medicina no invasiva: Els sensors ingeribles, els mini robots intel·ligents i els sensors implantables estan fent possible el diagnòstic, el tractament i el seguiment més fàcil i menys invasiu de les patologies.
  10. Pacient augmentat: S'han creat dispositius robòtics com vestits biònics que serveixen per ajudar les persones amb debilitats o paràlisi en les extremitats inferiors; exoesquelets que permeten que nens amb problemes de mobilitat o malalties degeneratives puguin caminar; guants robòtics i altres. 
  11. Adherència als tractaments: Proporcionar un seguiment personalitzat i una major participació per part del pacient són algunes de les funcions de les apps dissenyades per accelerar els processos de recuperació. Com un mirall intel·ligent que contribueix al compliment correcte dels tractaments i el seu seguiment.
  12. Monitoratge i seguiment: Diferents wearables intel·ligents com roba funcional o pegats amb sensors, els pacients poden controlar la seva freqüència cardíaca o detectar la radiació solar absorbida, entre altres funcions. 
  13. Teràpies: Els robots també acompanyen el pacient, com un que fa companyia a les persones grans o un robot en forma de coixí de pèl suau que ajuda a superar l'ansietat i la depressió. 
  14. Investigació clínica: Aquesta rama també s'està digitalitzant, amb nous softwares que faciliten la recopilació de dades, milloren l'atenció al pacient, disminueixen els costos sanitaris i contribueixen a la gestió eficient d'historials mèdics.
  15. Medicina preventiva: S'ha comprovat l'eficiència de mètodes com el mindfulness en la prevenció de malalties i, per això, les apps de meditació guiada estan en auge. Així com els serveis de menjar saludable a domicili, els raspalls de dents intel·ligents i els programes de benestar corporatius. 
Més informació
L'art de la cirurgia: talent i innovació
Les dades, el nou bisturí dels metges
La medicina genòmica en la prevenció cardiovascular
Com podem prevenir les lesions de peu i turmell en els corredors?
Avui et destaquem
El més llegit