MWC: 5G, IA i la Renfe

De dilluns vinent a dijous se celebra al recinte de Gran Via de Barcelona l’edició del 2019 del Mobile World Congress. Aquest any el lema del congrés és Intelligent Connectivity que es declina en vuit grans temes: la connectivitat, la Intel·ligència Artificial, la Indústria 4.0, els continguts immersius, la innovació disruptiva, el benestar digital, la confiança digital i el futur.

"Parlar al mòbil per dir-li que ens recordi de baixar la brossa, preguntar-li quant trigarem en cotxe fins a la feina o que se’ns desbloquegi per la cara són coses que fa només deu anys només li funcionaven a James Bond"

Anem a pams. Els cinc primers ja hi eren l’any passat. I l’altre, i en fa tres. De connectivitat, de xarxes 5G, de més velocitat i de menys latència i consum ja fa temps que en parlem. La novetat d’aquest any però, és que el 5G ja no és la jove promesa: comencem a veure els primers terminals comercials amb 5G, la primera trucada mundial amb un terminal 5G (l’Albert Cuesta ho explica molt bé en un apunt al seu blog), i el primer quiròfan del món amb aquesta connectivitat a l’Hospital Clínic de Barcelona. El 5G, amb unes velocitats de fins a 20 Gbps (fins a 20 vegades les actuals), una latència de l’ordre d’1 ms (50 ms en 4G) i amb unes connexions més barates permet aplicacions com les operacions a distància o en general la telepresència. Amb 5G conduir un cotxe a l’altra punta del món des del sofà de casa és possible i de fet un dels punts d’interès d’aquest Mobile serà el circuit Parcmotor Castellolí-Barcelona on hi veurem cotxes connectats autònoms. En aquesta línia Seat presentarà junt amb Telefónica un prototip de cotxe autònom.

D’IA també fa anys que en parlem. El problema és que no sabem ben bé què és a banda d’un reclam marquetinià. De definicions n’hi ha tantes com autors, però la que trobo més estimulant és la de l’enginyer Larry Tesler que diu que “Intel·ligència és tot allò que les màquines encara no han fet”. Quan un ordinador és capaç de fer una tasca que considerem intel·ligent passa a ser percebuda com a no intel·ligent. Els nostres mòbils són plens d’IA, de fet, no funcionarien sense. El que passa que com que inconscientment els apliquem el teorema de Tesler no ens n’adonem. Parlar al mòbil per dir-li que ens recordi de baixar la brossa, preguntar-li quant trigarem en cotxe fins a la feina o que se’ns desbloquegi per la cara són coses que fa només deu anys només li funcionaven a James Bond.

Més info: El Clínic, el primer hospital amb un cirurgià remot

I el tema que m’apassiona més és el darrer: el del futur. Si ningú no va preveure els canvis econòmics, polítics i socials que han comportat la confluència de la web, els mòbils, les xarxes omnipresents i els satèl·lits GPS és a més pensar com serà el futur. Sobretot perquè aquest futur es basa en un present de tecnologies exponencials i combinatòries; amb el solapament d’àtoms, bits i gens; amb Google indexant el món i les nostres constants vitals; amb una Internet de les Coses sempre connectada i a velocitat 5G; amb algorismes d’IA capaços d’aprendre i de decidir a la velocitat de la llum; i amb tots nosaltres traspassant al núvol el nostre coneixement del món amb les dades que generem.

"Aquest futur es basa en un present de tecnologies exponencials i combinatòries; amb el solapament d’àtoms, bits i gens; amb Google indexant el món i les nostres constants vitals; amb una IoT sempre connectada i a velocitat 5G..."

I a banda de parlar de futur, al MWC també s’hi presentaran mòbils més potents, mòbils amb pantalles plegables i una marca reeditarà un dels seus models dels anys 90 que farà passar per retro amb una tecnologia totalment renovada. Però això tot això és present.

Epíleg:

He començat aquest article a l’estació de Renfe del Clot mentre als altaveus anuncien que els trens de la línia R1, la que va cap al Maresme, van amb retard. Finalment arriba el tren que havia d’agafar amb 15 minuts de retard que deixo passar perquè va ple com un ou. Com que van com volen, al cap de dos minuts n’arriba un on veig que hi ha lloc per seure. Va tan buit que no hi ha ni corredisses per agafar seient. És el dia abans de la vaga general del dia 21, els trens ja van de qualsevol manera i tinc la bateria del mòbil al 9%. És la mateixa línia que el dilluns 25 a quarts de set del matí hauré d’agafar per tirar cap al MWC. Que el futur arribi ràpid.

Més informació
MWC19: 'la crème de la crème'
La ciutat intel·ligent o l’ordinador invisible
Avui et destaquem
El més llegit