Exdegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya

Energies renovables: Espanya bé, Catalunya no

25 de Juny de 2025
Francesc Raventós | VIA Empresa

La conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic reunida a París l’any 2015, va fixar com a fita mantenir per sota dels 2 °C l’increment de la temperatura global del planeta a final d'aquest segle als nivells preindustrials.

 

L’augment de la temperatura és degut a l’efecte hivernacle causat, sobretot, per les emissions de CO₂ per l’ús de combustibles fòssils (carbó, petroli i gas) per a generar energia.

Per evitar l’escalfament, la Unió Europea (UE) es va comprometre a tenir l’any 2050 una economia climàticament neutra amb zero emissions netes de gasos d'efecte hivernacle. Per aconseguir la descarbonització de l’economia i incrementar la independència energètica, la UE està impulsant l’ús de l’energia elèctrica procedent de fonts renovables.

 

Amb la invasió de Rússia a Ucraïna, s’ha vist la gran dependència que la UE tenia del petroli i gas de Rússia i la necessitat de reduir primer i eliminar després aquesta dependència. Així la UE va aprovar el pla REPowerEU –basat en tres pilars: estalvi d’energia, producció d’energia neta i diversificació de les fonts d’aprovisionament– i va fixar un nou objectiu: l’any 2030 caldria haver reduït les emissions de CO₂ almenys en un 55%. Cal dir que l’any 2024, la participació de l'energia renovable sobre el total de la generació elèctrica a la UE va assolir el 48,4% de l'energia elèctrica produïda, o sia, que sembla que es va pel bon camí.

"Després d’Alemanya, Espanya és el segon país europeu productor d’electricitat amb energia solar i eòlica, per davant de països com França, Itàlia, Noruega o Suècia"

A Espanya el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) 2023–2030 fixa com a objectius que l’any 2030 el 81% de la generació elèctrica sigui obtinguda mitjançant energies renovables i que el 48% en l’ús final total de l’energia que consumeixen els consumidors vingui de les energies renovables. Com es veu, Espanya és encara més ambiciosa que la UE.

L’any 2024, la generació d’electricitat procedent d’energies renovables va assolir la xifra rècord d’un 56,8%, superant l’objectiu de la CE. Després d’Alemanya, Espanya és el segon país europeu productor d’electricitat amb energia solar i eòlica, per davant de països com França, Itàlia, Noruega o Suècia, convertint-se així en un referent internacional en el camp de les energies renovables, amb preus substancialment més baixos que als països que encara depenen en gran manera dels combustibles fòssils o de l’energia nuclear. És un aspecte clau per millorar la competitivitat.

A Catalunya, el 2024, les fonts d’energia renovable van representar el 16,2% del total de la demanda, mentre que les fonts no renovables van suposar el 68,8% de la demanda, de la qual la nuclear representa al voltant del 50%.

"En proporció al pes econòmic que té Catalunya a Espanya, un 19% del PIB i un 16% de la població, aquest minso 4,5% en energies renovables ens fa dependents de l’energia de les altres comunitats"

A Espanya les instal·lacions d’energia renovable representen el 66% del parc generador d’energia elèctrica. Catalunya només aporta el 4,5% de les instal·lacions d’energia renovable, mentre que comunitats com Castella i Lleó, Castella la Manxa i Andalusia aporten cadascuna més del 15% del total. En proporció al pes econòmic que té Catalunya a Espanya, un 19% del PIB i un 16% de la població, aquest minso 4,5% en energies renovables ens fa dependents de l’energia de les altres comunitats –especialment de l’Aragó– i suposa una contribució poc solidària amb l’objectiu d’aconseguir l’any 2050 que la UE sigui un espai amb neutralitat climàtica.

A més, aquest baix nivell d’instal·lacions d’energia renovable a Catalunya fa augmentar el preu de la llum, encarint l’energia de les llars i perjudicant la competitivitat de les empreses. Sortosament, sembla que ara la Generalitat hi vol posar remei i ha declarat d’interès públic les instal·lacions de fonts renovables d’energia, fet que facilitarà tramitar-ne les autoritzacions. De moment tot està només sobre el paper. Veurem.