Les 18 catalanes empresàries més influents (i poderoses) que dominen la llista Forbes

Des de directores generals, empresàries, cantants, futbolistes i alguna sorpresa més en el prestigiós llistat de personalitats amb més reputació

Anna Boldú (Platanomelón), Rosalía i Aitana | VIA Empresa Anna Boldú (Platanomelón), Rosalía i Aitana | VIA Empresa

Des de la Baronesa Thysen fins a la Rosalía. Forbes Women ha elaborat un llistat de les 100 dones més influents a l’Estat, entre les quals es troben periodistes, polítiques, esportistes, investigadores i empresàries. Forbes afirma que aquestes personalitats “no només tenen poder i influència sobre elles mateixes, també sobre la resta de la societat”. Segurament, en aquest llistat podrien entrar moltes més, però el rànquing recull fins a 22 catalanes, de les quals 16 es troben directament relacionades amb el món empresarial.

Aitana Ocaña

Acabar al segon lloc d'Operación Triunfo el 2017 no li ha impedit convertir-se en l'artista espanyola més influent de la música pop nacional i, encara que d’entrada no ho pugui semblar, manté una relació estreta amb el món empresarial: l'artista és administradora única d'una companyia que ha anomenat Sop i Oli S.L., en honor als seus gossos. A més, recentment ha llançat el seu tercer àlbum, Alpha, i ha obtingut diversos premis com ara la Millor Artista Espanyola als Europe Music Awards i el Premi Ondas Fenomen de l'Any, tots dos el 2021.

Anna Boldú

És la CEO i cofundadora de la barcelonina Platanomelón, la primera marca de joguines eròtiques que disposa d’un equip de sexòlogues. Amb la intenció de trencar prejudicis i acabar amb la desinformació, el 2015 va llançar un concepte diferent de les sexshop. Posteriorment, el 2021, la seva empresa va facturar gairebé 20 milions d’euros. 

Platanomelón va facturar gairebé 20 milions d’euros el 2021

Blanca Sorigué

La directora general del Consorci de la Zona Franca Barcelona (CZFB) no es podia perdre aquest rànquing. Enguany ha estat triada vicepresidenta de la World Free Zone Organization, fet que la converteix en la primera dona a ocupar el càrrec. Va entrar al consorci català el 2017, dos anys després va estimular la transformació cap a la sostenibilitat i innovació. El 2020 va impulsar el Consell de la Dona de la Zona Franca per reduir la bretxa de gènere al sector industrial.

Més info: Blanca Sorigué (CZFB): "Al Consorci no vivim dels impostos de ningú"

Carmen Cervera (Baronesa Thyssen) 

La col·leccionista i filantròpica ha conegut tota mena de personalitats, des de Marilyn Monroe fins a Carles d'Anglaterra. La seva vida ha discorregut entre museus i art, i entre els seus èxits destaca haver portat la col·lecció privada Thyssen-Bornemisza a l‘Estat. Enguany ha decidit que és el moment de prendre un paper actiu a Imigolf S.L., la seva societat dedicada a la compravenda i lloguer de béns immobiliaris, on ja figura com a apoderada. 

Elena Foguet

Elena Foguet és directora de negoci de Value Retail Espanya, que treballa amb més de 1.300 firmes arreu del món per condensar la millor oferta als dos centres d'outlet que dirigeix: La Roca Village (Barcelona) i Las Rozas Village (Madrid). Ha fet que comprar roba de temporades passades esdevingui una qüestió de luxe i sostenibilitat, a través d’una experiència de compra personalitzada que contribueix al turisme.

Fina Puigdevall

La xef nascuda a Olot porta el seu propi restaurant des del 1990 a la seva ciutat natal. Té dues estrelles Michelin i el Premi Nacional de Gastronomia 2019 i, enguany ha obtingut el Premi Montagud 2023 a la sostenibilitat. Treballa amb les seves tres filles, el relleu generacional de la seva filosofia: valorar el producte de la comarca.

Més info: 30 directives catalanes per recordar en el dia internacional de la dona

Gemma Sorigué

La CEO d’Infojobs també havia de ser present en aquest llistat. Des de l’any passat dirigeix la borsa digital d'ocupació, propietat d'Adevinta, que rep 40 milions de visites al mes i té sis milions d'usuaris actius. És una emprenedora amb una àmplia trajectòria en el comerç electrònic amb experiència en càrrecs directius de diverses companyies com Atrápalo, Emagister LetsBonus. El 2014 va cofundar Deliberry, plataforma digital per fer la compra al súper.

Laura Ros Verhoeven

Laura Ros és la directora general a l’Estat de Volkswagen, on fa 26 anys que treballa. El 2015 va prendre definitivament els comandaments per pilotar la multinacional a l’Estat amb la intenció de tenir una companyia CO2 neutral. De fet, va ser la primera fabricant a signar el Protocol de París.

María Jesús Almazor

La COO de Telefónica Tech a l’Estat i Amèrica es va incorporar a la companyia el 2021 per liderar la divisió de serveis empresarials de ciberseguretat i cloud. Aquesta referent, tal com ho postula el premi AMMDE Stem d'Innovació 2022, es va unir a Telefónica el 1994 per optimitzar la xarxa ràdio i posar en marxa el 2G i la fibra, ocupant diferents llocs de responsabilitat. Des del 2019 és ambaixadora de Star4Big.

Maribel López

Maribel López és la directora d’ARCO i, des que va arribar a la direcció el març del 2019, la dada de paritat d'artistes dones ha passat de 22% a 35%, i la seva intenció és que continuï creixent. És una de les persones més respectades i estimades al sector en clau estatal, i entre els seus èxits es troba augmentar el perfil internacional de la fira. De fet, la pròxima edició se celebrarà el març del 2024 i reunirà 20 galeries llatinoamericanes. 

María Luisa Martínez Gistau 

Acaba de ser jurat dels Premis Imatge d'Espanya. María Luisa Martínez Gistau és la directora de Comunicació i Relacions Institucionals de CaixaBank. És llicenciada en Història Contemporània i Ciències de la Informació, i va estar quatre anys a l'agència LLYC, on va ser directora de l'oficina a Barcelona. El 2001 va entrar a CaixaBank i des del 2014 ocupa el seu lloc actual. També és presidenta de l'Associació de Directius de Comunicació Catalunya.

Marta Vall-llosera

La presidenta del Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes de l’Estat és la primera dona a presidir aquest consell. Com a objectius prioritza la sostenibilitat i la rehabilitació. A la seva trajectòria institucional destaca la seva tasca com a degana del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, càrrec que va exercir en 2015 i que després va renovar el 2019, fins al 2021.

Mercedes Oblanca

Mercedes Oblanca és la presidenta d’Accenture a Iberia. És l'única presidenta catalana del sector de les grans consultores i pertany a aquest 42,5% de dones que componen Accenture, l'empresa on va començar la seva carrera professional. És llicenciada en Matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i PDG per IESE. Està compromesa amb la diversitat i inclusió, igual que la companyia, que busca assolir la paritat el 2025. 

Mercedes Oblanca és l'única presidenta catalana del sector de les grans consultores i pertany a aquest 42,5% de dones que componen Accenture

Núria Cabutí 

Núria Cabutí és la CEO de Penguin Random House, que ha signat l'adquisició de Roca Editorial i els drets de la saga Cançó de gel i foc, de George R. R. Martin. Lidera més de 2.500 títols a l'any a l'empresa, on va entrar el 2001, i que aglutina 61 segells editorials i 37 Premis Nobel -escriptors-. Des de l'any 2010 és a la seva cúpula i tota la seva trajectòria professional ha influït en aquest sector.

Núria Vilanova

La fundadora i presidenta d’Atrevia, Núria Vilanova, va decidir fundar l’empresa amb 23 anys, amb els seus propis estalvis i una accionista minoritària, la seva mare. Avui el seu negoci té presència a 15 països. Aposta per la diversitat i, entre els seus valors, hi ha les causes humanitàries. Als seus 25 anys de carrera té una cosa clara: una crisi és una oportunitat.

Rosa Tous Oriol 

El seu cognom és més que reconegut en l’actualitat. És la vicepresidenta corporativa de Tous que va assolir, l'any passat, un rècord de facturació arribant als 450 milions d’euros. Enguany ja ha aparegut en un rànquing molt similar, el Top 100 Dones Líders de l’Estat, elaborat per Mercedes Wüllich

Amb més de 30 anys de professió, la gemmòloga i presidenta de l'Associació per la Defensa de la Marca és vicepresidenta corporativa des del 2013 de la marca. L'any passat va sumar un altre càrrec al seu currículum: Reach & Relevance Officer.

Més info: Núria Cabutí: "No pots anar pel món vetant cultura"

Rosalía

La Rosalía és una de les dones més influents del planeta. El Motomami World Tour va facturar més de 30 milions de dòlars. No és d’estranyar, va recórrer 21 països amb 68 concerts i va reunir dos milions d'espectadors. Al març, el logotip de Motomami va decorar la samarreta del FC Barcelona durant el Clàssic que el va enfrontar al Madrid, i el gener del 2023 es va convertir en la primera espanyola a aparèixer a la portada Rolling Stone USA. El 2019 va crear una empresa que es dedica a la gestió de serveis d'artistes i que, curiosament, porta per nom el mateix que el seu darrer projecte, Motomami.

Més info: Rosa Oriol (Tous): "Hem après molt dels errors"

Sol Daurella 

Sol Daurella presideix l’embotellador filial de The Coca-Cola Company, Coca-Cola Europacific Partners. Es tracta de l’embotellador més gran a escala mundial del famós refresc. El seu grup va comprar la fàbrica de Filipines i Aboitiz Equity Ventures per 1640 milions d’euros. És consellera d'altres embotelladors internacionals, copresidenta de Cacaolat i cònsol Honorària d'Islàndia.

Més info: MOTOMAMI, l'imperi darrere del fenomen Rosalia

Catalunya té una representació d’un 22% en el privilegiat llistat de Forbes Women

Més i més catalanes

Malgrat no estar directament vinculades al món de l’empresa, Aitana Bonmatí, Àngels Barceló, Julia Otero i Susanna Griso són també considerades per Forbes Women algunes de les 100 dones més influents a l’Estat. Així, Catalunya té una representació d’un 22% en aquest privilegiat llistat.

Més informació
Laia Rogel: “Hem de passar d’emprenedores a empresàries”
Som Dones, una lluita per la visibilitat laboral femenina
Manifest: 15 veus de dones pel 8 de Març
Sol Daurella, el discret encant de l'emprenedoria
Avui et destaquem
El més llegit