L'antiga fàbrica Falbar de Falset acollirà un centre turístic museïtzat del vi

Diverses institucions es comprometen a treballar també per traslladar-hi la seu de Vitec

L'exterior de la fàbrica tèxtil Falbar, a Falset | ACN L'exterior de la fàbrica tèxtil Falbar, a Falset | ACN

Un doble projecte vinculat al món del vi és l'aposta de l'Ajuntament de Falset per revitalitzar l'espai que va ocupar l'antiga fàbrica tèxtil Falbar. El primer projecte ja està en marxa i consisteix a habilitar l'edifici annex per convertir-lo en un centre turístic museïtzat del vi i el Priorat. S'espera que estigui enllestit el 2025. Però el principal és portar-hi la seu de Vitec, centre tecnològic del vi, per tal de convertir-lo en un centre de recerca, innovació i formació referent al sud d'Europa. Generalitat, Estat i Diputació de Tarragona ja s'han compromès a treballar-hi, si bé es tracta d'una iniciativa a llarg termini per la qual caldrien uns 10 milions d'euros, tal com reconeix a l'ACN l'alcalde de Falset, Carlos Brull.

Des de l'adquisició, el consistori de Falset ha treballat per revitalitzar l'espai i dedicar-lo al món del vi

L'Ajuntament de Falset va comprar la nau de l'antiga Falbar el 2022. L'empresa va tancar el 2011 i des d'aleshores els més de 4.000 m2 de la nau situada al mig de la localitat estan pràcticament desaprofitats. De fet, tan sols serveix de magatzem per guardar-hi maquinària municipal entre restes del que va ser una indústria tèxtil que elaborava camises.

Des de l'adquisició, el consistori ha treballat per revitalitzar l'espai i dedicar-lo al món del vi. Ara els projectes es comencen a concretar. D'entrada l'edifici annex, d'uns 400 m2, es destinarà a l'anomenat "espai del vi". "Ja està caminant i té el projecte executiu fet, que aviat haurem d'aprovar i licitar", comenta Brull. En detall hi haurà un espai de degustació, informació i atenció al visitant de la comarca així com sales immersives i de realitat virtual que expliquin la història vitivinícola i del paisatge de la comarca. Per dur a terme els treballs el consistori ha aconseguit 600.000 euros dels fons Next Generation, que es complementaran amb una aportació municipal més minsa.

Nova seu de Vitec

Però l'obra principal és el trasllat de Vitec, que permetria fer un salt qualitatiu al centre en matèria de "formació, recerca, innovació tecnològica i atendre els reptes del canvi climàtic" i convertir-se "en referent al sud d'Europa", segons Brull. De moment ja hi ha un pla estratègic que posa sobre plànol la distribució a la Falbar. Així, a la planta baixa hi hauria la recepció, una sala de criança i guarda d'ampolles, una sala de processament de raïm, una planta pilot de noves tecnologies, cambres de temperatura controlada, magatzem i una zona destinada a un celler experimental. Al primer pis s'hi ubicaria una sala d'actes i de formació, una sala de tast i cuina "amb capacitat per més de 100 persones", laboratoris, despatxos i sales de reunions per atendre entitats relacionades amb el sector enoturístic, agroalimentari i agrari. També hi ha la porta oberta perquè s'hi ubiqui l'escola d'enologia de Falset.

Més informació
Torna la Fira del Vi de Falset amb més d'una setantena de cellers
La veritat del vi està en el preu del raïm
El sector del vi al sud d'Europa mira a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit