Barcelona contracta més de 4.500 persones vulnerables

Un 48% dels participants en un Projecte Integral de Contractació troben feina en els darrers dos anys

El Tinent d’Alcaldia, Jaume Collboni, i el Director Executiu de Foment d’Estratègies d’Ocupació de Barcelona Activa, Paco Ramos | ACN El Tinent d’Alcaldia, Jaume Collboni, i el Director Executiu de Foment d’Estratègies d’Ocupació de Barcelona Activa, Paco Ramos | ACN

Les polítiques de contractació impulsades per l'Ajuntament de Barcelona per a col·lectius en situació de vulnerabilitat o precarietat han aconseguit que més de 4.500 persones puguin accedir a una experiència laboral, des de l'any 2015 i fins ara. En els darrers dos anys, el 48% dels participants en un Projecte Integral de Contractació (PICs) han trobat feina i es preveu que la xifra augmenti en comptabilitzar el seguiment de participants que estan en procés de recerca de feina, segons informen en un comunicat.

De les persones participants en un d'aquests projectes impulsats per l'Ajuntament de Barcelona, s'han prioritzat els veïns i veïnes de barris amb desequilibris socioeconòmics (un 75,1% resideixen en un dels districtes de més desigualtat de renda i més taxa d'atur, la qual cosa suposa 3.786 persones). A més, també s'han focalitzat en persones més grans de 40 anys (3.264 persones) i de més de 55, prioritzant la cotització per a la jubilació (718 persones), així com les persones perceptores de la Renda Mínima d'Inserció o la Renda Garantida de Ciutadania (372 persones).

D'aquesta manera, els Projectes Integrats amb Contractació, una evolució dels antics Plans d'Ocupació, ofereixen una contractació de persones i un caràcter integral que combina l'orientació, la formació i un treball d'inserció i acompanyament al mercat laboral per tal de millorar l'ocupabilitat d'aquests col·lectius. 

A partir de la incorporació de nous coneixements i l’augment de la motivació de les persones participants, es pretén aconseguir un augment de l’ocupació d’aquest col·lectiu amb unes condicions laborals “bastant més dignes que la mitjana del mercat de treball”, segons explica el Director Executiu de Foment d’Estratègies d’Ocupació de Barcelona Activa, Paco Ramos. Més del 70% de les persones que han aconseguit entrar al mercat laboral es troben en situació d'atur de llarga durada i viuen en barris que tenen taxes d’atur més altes i renda més baixa que la mitjana de la ciutat. Per aquest motiu, Barcelona Activa, una de les entitats col·laboradores principals, fixa un protocol d’intermediació que mana que els contractes laborals que es fixin amb aquests col·lectius siguin de sis mesos de durada i d’un salari mínim de 1.000 euros. Uns factors que, segons un estudi de l'Agència de Salut Pública, contribueixen a millorar la qualitat de vida i la salut mental de les persones que acaben trobant feina. 

El Primer Tinent d’Alcaldia, Jaume Collboni, fa balanç positiu d’aquests projectes i assegura que “l’ocupació, la qualitat i la dignitat laboral” són una prioritat dels serveis públics municipals que treballen en les polítiques públiques d’ocupació. És per això que l’Ajuntament de Barcelona fixa com a compromís de cara l’any vinent oferir 750 noves places de feina i plans d’ocupació que abordin aquests col·lectius. 

Durant l’últim trimestre d’aquest any s’anunciarà la nova convocatòria dels Projectes Integrals amb Contractació 2020, que a més de consolidar un model que doni suport als col·lectius més vulnerables de la societat, buscarà implantar millors condicions de seguretat i prevenció laborals, incorporarà mesures de conciliació i augmentarà també la contractació de persones amb diversitat funcional.

Més informació
Làbora signa més de 2.300 contractes amb persones vulnerables
El Punto Incorpora ajuda les persones amb discapacitat a trobar feina
Barcelona Activa destina 37 MEUR a fomentar l'ocupació 
Avui et destaquem
El més llegit