
23
de Desembre
de
2014 - 12:08
Els formatges catalans es troben al màxim nivell en el concert internacional, ha assegurat Ramon Berengueras, propietari de la formatgeria Betara, que en l'últim Mundial de Londres va aconseguir cinc medalles.
En l'última edició dels World Cheese Awards, la formatgeria Betara, ubicada a la comarca del Lluçanès, ha estat reconeguda per tercer any consecutiu i en aquesta ocasió ha rebut 5 guardons: Dues medalles d'or al formatge de cabra amb pebre i al formatge de cabra amb llet crua, una medalla de plata al formatge de cabra cremós, i dues medalles de bronze al formatge d'ovella i al formatge de cabra amb castanya.
Berengueras assenyala que no hi ha secret concret per obtenir tants premis: "la feina del dia a dia, l'esforç, la dedicació, tenir una llet de màxima qualitat, sigui d'elaboració pròpia com la de cabra o de proveïdors de confiança com és el cas de les altres llets que utilitzem".
Els World Cheese Awards, que Berengueras no té dubtes a qualificar com "els Oscars dels formatges", han enlairat Betara com la tercera formatgeria més premiada en l'àmbit espanyol, amb tretze medalles en el seu currículum; i en la passada edició, la formatgeria barcelonina va presentar deu formatges i va obtenir 5 medalles, recorda amb orgull.
Berengueras considera que "si fa vint anys els formatgers catalans i espanyols estàvem en l'anonimat, ara ens trobem al nivell dels millors del món, com s'ha pogut veure aquest any a Londres, on els formatges catalans han obtingut 15 premis".
De la mateixa manera que en l'esport o en el món de la cultura, els reconeixements internacionals en relació amb el món del formatge tenen també repercussions comercials: "a Londres competim amb productors i elaboradors d'uns vuitanta països i en el nostre cas ja hem rebut peticions de fora del territori, i fins i tot vaig rebre felicitacions des dels Estats Units".
El nivell dels nostres formatges, afegeix, també ha canviat la percepció que es té en el món dels productes espanyols, on sempre s'ha venut molt manxec, però ara "hi ha altres formatges artesans madurats que no tenen res que envejar a ningú".
El formatger de Betara admet que tant a Catalunya com en general a Espanya hi continua havent registres de consum de formatge baixos amb relació a països amb més tradició com França, Anglaterra o Alemanya, però adverteix que "en els últims deu o quinze anys s'ha duplicat el consum, un fet inèdit, i el formatge està cada vegada més present en les taules de la majoria de famílies al costat dels embotits".
Amb aquests índexs de consum encara baixos, Berengueras creu que "hi ha un gran recorregut per fer" i pensa que s'hauria de promocionar el formatge en l'alimentació perquè "no deixa de ser un producte energètic". A més, des de les empreses, les administracions i les associacions de consumidors caldria fer "una bona campanya i anunciar que el formatge és saludable, perquè és un producte lacti més".
En relació amb els concursos, allò que més valoren els jurats, assegura Berengueras, és "el gust, l'olor, la imatge del formatge i en el cas dels madurats es fixen de manera especial en el florit". Entre els productes que elabora Betara, Berengueras subratlla "L'atrevit", "un formatge blau que té un gust suau i que és un madurat, tot el contrari d'aquest tipus de formatges, que solen ser cremosos i amb un gust fort".
En l'última edició dels World Cheese Awards, la formatgeria Betara, ubicada a la comarca del Lluçanès, ha estat reconeguda per tercer any consecutiu i en aquesta ocasió ha rebut 5 guardons: Dues medalles d'or al formatge de cabra amb pebre i al formatge de cabra amb llet crua, una medalla de plata al formatge de cabra cremós, i dues medalles de bronze al formatge d'ovella i al formatge de cabra amb castanya.
Berengueras assenyala que no hi ha secret concret per obtenir tants premis: "la feina del dia a dia, l'esforç, la dedicació, tenir una llet de màxima qualitat, sigui d'elaboració pròpia com la de cabra o de proveïdors de confiança com és el cas de les altres llets que utilitzem".
Els World Cheese Awards, que Berengueras no té dubtes a qualificar com "els Oscars dels formatges", han enlairat Betara com la tercera formatgeria més premiada en l'àmbit espanyol, amb tretze medalles en el seu currículum; i en la passada edició, la formatgeria barcelonina va presentar deu formatges i va obtenir 5 medalles, recorda amb orgull.
Berengueras considera que "si fa vint anys els formatgers catalans i espanyols estàvem en l'anonimat, ara ens trobem al nivell dels millors del món, com s'ha pogut veure aquest any a Londres, on els formatges catalans han obtingut 15 premis".
De la mateixa manera que en l'esport o en el món de la cultura, els reconeixements internacionals en relació amb el món del formatge tenen també repercussions comercials: "a Londres competim amb productors i elaboradors d'uns vuitanta països i en el nostre cas ja hem rebut peticions de fora del territori, i fins i tot vaig rebre felicitacions des dels Estats Units".
El nivell dels nostres formatges, afegeix, també ha canviat la percepció que es té en el món dels productes espanyols, on sempre s'ha venut molt manxec, però ara "hi ha altres formatges artesans madurats que no tenen res que envejar a ningú".
El formatger de Betara admet que tant a Catalunya com en general a Espanya hi continua havent registres de consum de formatge baixos amb relació a països amb més tradició com França, Anglaterra o Alemanya, però adverteix que "en els últims deu o quinze anys s'ha duplicat el consum, un fet inèdit, i el formatge està cada vegada més present en les taules de la majoria de famílies al costat dels embotits".
Amb aquests índexs de consum encara baixos, Berengueras creu que "hi ha un gran recorregut per fer" i pensa que s'hauria de promocionar el formatge en l'alimentació perquè "no deixa de ser un producte energètic". A més, des de les empreses, les administracions i les associacions de consumidors caldria fer "una bona campanya i anunciar que el formatge és saludable, perquè és un producte lacti més".
En relació amb els concursos, allò que més valoren els jurats, assegura Berengueras, és "el gust, l'olor, la imatge del formatge i en el cas dels madurats es fixen de manera especial en el florit". Entre els productes que elabora Betara, Berengueras subratlla "L'atrevit", "un formatge blau que té un gust suau i que és un madurat, tot el contrari d'aquest tipus de formatges, que solen ser cremosos i amb un gust fort".