Navegant les incerteses: Perspectives econòmiques per al 2024

La visió compartida per la majoria dels analistes econòmics és que no serà un mal any, però sí una mica pitjor que el 2023

Pel 2024, les perspectives indiquen un creixement més moderat, amb l'oportunitat de mantenir la creació d'ocupació i l’obligació de millorar la seva qualitat | iStock Pel 2024, les perspectives indiquen un creixement més moderat, amb l'oportunitat de mantenir la creació d'ocupació i l’obligació de millorar la seva qualitat | iStock

L'horitzó econòmic per al 2024 es presenta amb llums i ombres. La visió compartida per la majoria dels analistes econòmics és que no serà un mal any, però sí una mica pitjor que el 2023. L’any que estem a punt de tancar, ha estat un any millor del que preveien molts catastrofistes, però la majoria dels treballadors han perdut poder adquisitiu, ja que els salaris han pujat menys que la inflació. 
 

Activitat econòmica: Comencem pel PIB (Producte Interior Brut) que mesura la riquesa produïda, és a dir el total de béns i serveis. Segons les darreres previsions de la Cambra de Comerç de Barcelona s’espera, pel 2024, un creixement de l'1,8% del PIB a Catalunya, que no està malament, però estarà per sota del 2,3% registrat el 2023.

Sens dubte, l'economia es veu afectada pels alts tipus d'interès i els riscos geopolítics amb turbulències per les tensions a Ucraïna i Gaza. Els tipus d'interès, que han estat pujant els dos anys anteriors, actuen com a fre, tant per al consum de les famílies com per a la inversió empresarial, generant incertesa en l’economia. Tot i això, es preveu que la inversió pública i el sector exterior continuïn impulsant l'activitat, encara que amb menys força que en anys anteriors. Inflació: La Cambra de Comerç preveu que l’IPC (Índex de preus al Consum) repuntarà fins al 3,9%, mentre que pel 2023, s’espera tancar amb un 3,3%. La causa de la pujada és sobretot la retirada de les bonificacions als combustibles. 

La majoria dels treballadors han perdut poder adquisitiu, ja que els salaris han pujat menys que la inflació

Tipus d’interès: Com que a Europa, a diferència de Catalunya i la resta de l’estat espanyol, s’espera que la inflació baixi en 2024, és possible que el BCE no pugi més i, fins i tot, comenci a reduir una mica els tipus d’interès. En el moment de redactar aquest article, l’Euríbor a 12 mesos (indicador de referència de la majoria de les hipoteques) està en 3,58%, que és menys que fa uns mesos quan havia arribat al 3,9%, però molt per sobre del que teníem fa un any (3,3%) i fa dos anys, quan era negatiu (-0,3%). I fa pocs dies la Reserva Federal (banc central dels Estats Units) ja ha anunciat la fi de les pujades dels tipus d’interès.

Si tot això es confirma, voldria dir que s’està aconseguint un aterratge suau i les pujades que hem vist de tipus d’interès dels dos darrers anys han aconseguit frenar la inflació sense fer massa destrossa a l’economia. Sector públic: S’espera que sigui un dels motors de l’economia durant el 2024, però un aspecte que pot influir negativament és que la Unió Europea ha decidit tornar a aplicar les regles de control fiscal que limiten els dèficits públics, que s’havien interromput a causa de la pandèmia. De tota manera, els Fons Next Generation continuaran arribant i ho pot compensar. 

Atur: La conseqüència de tot l’anterior és que l'any 2024 l’atur continuarà baixant. El 2022 va acabar a Catalunya arribant al 9,5%, el 2023 s’espera tancar amb el 9,1% i el 2024 podria baixar fins al 8,9%. Encara és massa alt, però no oblidem que ara ja està més baix que l'any 2008, abans de la crisi financera global. La confirmació d’aquestes previsions vindrà molt marcada pels conflictes d’Ucraïna i Gaza. Sobre Ucraïna és possible que Putin intenti mantenir l'statu quo fins a les eleccions presidencials dels Estats Units, ja que si guanyen els republicans es podria reduir el suport a Ucraïna el que s’afegiria a l’alentiment que s’observa en el suport europeu a Ucraïna. En conclusió, tot i les incerteses i els desafiaments, el 2023 ha estat un any positiu per a l'economia.

Sobre Ucraïna és possible que Putin intenti mantenir l'statu quo fins a les eleccions presidencials dels Estats Units

Pel 2024, les perspectives indiquen un creixement més moderat, amb l'oportunitat de mantenir la creació d'ocupació i l’obligació de millorar la seva qualitat. El repte continua essent aconseguir que els salaris no perdin poder adquisitiu, contribuint a una estabilitat econòmica sòlida. Arribar a bon port amb aquestes incerteses requerirà una combinació de bons governs, polítiques monetàries prudents, eficiència en la despesa i millora de la productivitat tant pública com privada; i que no es compliquin més els desafiaments geopolítics que ens amenacen.

Més informació
Pressupost en base zero per al 2024
Ens allunyem d’Europa en productivitat. Cal revertir la tendència
Cap a on va la indústria?
Avui et destaquem
El més llegit