• Economia
  • Ens allunyem d’Europa en productivitat. Cal revertir la tendència

Ens allunyem d’Europa en productivitat. Cal revertir la tendència

La clau per aconseguir benestar per a les persones radica en la creació de més riquesa i en la distribució justa d’aquesta

El dèficit fiscal és un dels factors que perjudiquen la competitivitat | ACN
El dèficit fiscal és un dels factors que perjudiquen la competitivitat | ACN
Oriol Amat | VIA Empresa
Catedràtic de la UPF BSM i president de l'Observatori de la PIME de Pimec
Barcelona
29 de Novembre de 2023
Act. 09 de Desembre de 2024

L'economia té una missió fonamental: generar benestar per a les persones. La clau per aconseguir aquest objectiu radica en la creació de més riquesa i en la distribució justa d’aquesta. Avui ens centrarem en el primer factor i recordarem que per generar més riquesa és crucial millorar la productivitat. Aquest tema s’ha tractat en una de les sessions de la darrera Jornada dels Economistes, en la que vàrem participar amb Marta Curto (Generalitat), Cèsar Molins (AMES), Martí Parellada (UB) i Maria Àngels Vallvé (GVC Gaesco). Malauradament, constatem que en els darrers anys, s’està produint un preocupant alentiment de la productivitat a Catalunya, situant-nos a una distància creixent respecte a la Unió Europea.

 

Com a exemple recordem que el PIB per càpita, que l’any 2000 a Catalunya era del 102,3% en relació amb la mitjana de cinc grans estats de la UE (Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica i Països Baixos), a finals de 2022 havia baixat fins al 98,6%. Aquesta tendència reflecteix un empitjorament que és urgent revertir.

El PIB per càpita del 2000 era del 102,3% i a finals de 2022 del 98,6%

Entre els factors clau que han contribuït a aquesta desacceleració, i que perjudiquen la competitivitat de Catalunya, podem destacar-ne els següents: el dèficit fiscal (que ja supera els 20.000 milions d’euros anuals i que explica un infrafinançament que perjudica molts elements relacionats amb la competitivitat i també una insuficient inversió en infraestructures), una inversió insuficient en recerca i desenvolupament (R+D), dificultats per convertir els resultats de la recerca en innovació tangible per a les empreses, poca eficiència de moltes administracions, excessives càrregues burocràtiques que generen retards i costos significatius, la manca d'empreses grans, i un desencaix evident entre l'oferta de formació i les necessitats reals de la societat. En aquests moments tenim encara un percentatge d’atur molt alt (8,5%) i al mateix temps moltes empreses no troben les persones amb els perfils que necessiten.

 

Per revertir aquesta tendència i impulsar la productivitat, cal actuar de manera urgent (i ja fa anys que ho estem dient) en temes com els següents:

  • Reduir el dèficit fiscal: Així es podran finançar més i millor programes relacionats amb la competitivitat i millorar les infraestructures. L’actual context polític a Espanya és una oportunitat en aquest tema.
  • Millora de la regulació i la seva aplicació per a eliminar la teranyina burocràtica que ofega empreses i emprenedors: Es tracta de convertir el sector públic en una fortalesa que afavoreixi el teixit empresarial en lloc de ser un fre. Això implica canviar les males regulacions, simplificar procediments, reduir la burocràcia innecessària i agilitzar els processos administratius.
  • Increment de la inversió en R+D, sobretot en el sector privat: Aquesta inversió ha de ser dirigida no només a l'obtenció de coneixement, sinó també a la seva aplicació pràctica, fomentant la transferència de coneixement i la innovació.
  • Incrementar la inversió en noves tecnologies (robotització, digitalització…) i en sostenibilitat. És imperatiu aprofitar els fons disponibles de la Unió Europea, especialment els fons Next Generation, per invertir en projectes que impulsen la productivitat.
  • Eliminar obstacles a l’augment de la dimensió i establir incentius: Recordem el triangle virtuós de la dimensió, l'R+D i la internacionalització. Aquesta mesura pot contribuir a la creació i expansió d'empreses més sòlides i competitives a escala internacional.
  • Transformar substancialment l’oferta educativa per a adaptar-se al que es necessita: Per això, és fonamental que el canvi es faci amb la complicitat del sistema educatiu i el teixit social i empresarial.
  • Increment de la col·laboració publicoprivada: És una via per accelerar la implementació de projectes innovadors i millorar l'eficiència dels recursos.
  • Finalment, en diversos països europeus i seguint la recomanació de la UE, s’ha posat en marxa una mesura que està demostrant que és útil: la creació d’un Consell Nacional de la Productivitat per a coordinar totes les actuacions públiques i privades en relació amb la millora de la productivitat.

 

En resum, per aconseguir una economia més productiva, cal abordar de manera decidida els punts febles identificats i implementar solucions amb la col·laboració de tots els actors: govern, reguladors, empreses, sistema educatiu i centres de recerca i la societat en general. L'èxit en aquest tema conduirà a un augment de la productivitat, i a la generació de més benestar per a la població. Ni podem continuar quedant enrere ni podem perdre més temps.