Alerta dels API: la limitació del preu dels lloguers redueix l'oferta un 15%

Els agents immobiliaris lamenten el "caos regulador" sobre l'habitatge

La limitació del preu del lloguer comporta altres conseqüències com l'augment de preu dels pisos de menor qualitat | iStock La limitació del preu del lloguer comporta altres conseqüències com l'augment de preu dels pisos de menor qualitat | iStock

Els Agents de la Propietat Urbana (API) han advertit aquest divendres que la limitació del preu del lloguer fa reduir l'oferta en un 15% i comporta altres conseqüències com la sortida del mercat dels millors actius per a ús residencial i l'augment de preu dels pisos de menor qualitat que havien quedat per sota el límit. A més, segons la directora general de l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), Anna Puigdevall, comporta "la no inversió dels propietaris en el manteniment dels seus pisos per la impossibilitat d'obtenir una rendibilitat de la seva propietat" i "un caos regulador" a nivell de tot l'Estat per la diferència entre comunitats en funció de si apliquen o no aquest topall.

Aquestes han estat algunes de les conclusions que han exposat els API en una taula rodona en la cinquena edició del Congrés Nacional de Servicing Immobiliari que s'ha celebrat a Madrid i en què hi han participat, entre d'altres, el president de l'Associació d'Agents Immobiliaris, Vicenç Hernández, i Puigdevall, que ha recordat que a Catalunya ja es va aplicar el límit del preu del lloguer, fins que el TC va tombar la llei.

La limitació del preu del lloguer fa reduir l'oferta en un 15%

La directora general de l'AIC també ha explicat que amb la definició de gran tenidor als propietaris de fins a deu habitatges -a Catalunya és de cinc- es dona al cas que alguns d'ells en venen algun per no entrar dins d'aquesta categoria. "A més, fan una menor inversió immobiliària i duen a terme un major control de la solvència dels llogaters per evitar situacions de vulnerabilitat i morositat", ha indicat. Els API han explicat que tenen temor a l'impagament i exigeixen més solvència al llogater. Per contra, han aplaudit els incentius fiscals per als propietaris que redueixin un 5% el lloguer del seu pis. "És la millor de les propostes. Si bé no tenim constància d'una aplicació massiva, és una mesura que va en el bon camí", asseguren en un comunicat.

Més info: El preu del lloguer a Barcelona ha pujat un 13,7%

D'altra banda, els agents immobiliaris han carregat contra el recent decret llei que limita l'activitat dels HUT. "Aquest tipus de mesures són de caràcter ideològic i no tenen cabuda en la realitat econòmica i jurídica del país. L'economia d'Espanya, en general, i de Catalunya, en particular, està enfocada principalment al turisme, la indústria i el comerç", han assenyalat.

Més informació
El preu del lloguer creix un 14% a Girona
Els salaris han crescut un 2,9% davant el 68,3% del preu del lloguer
Creix el preu del lloguer a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit