Barcelona desacomplexada

La capital catalana té la maduresa i les peces necessàries per començar a jugar a les grans lligues dels ecosistemes

Barcelona i el seu ecosistema emprenedor | iStock Barcelona i el seu ecosistema emprenedor | iStock

La història econòmica de Barcelona s'ha construït durant segles al voltant d'un teixit empresarial fort basat en el comerç i les pimes. No és d'estranyar llavors que aquestes representin més del 90% del teixit empresarial i que segueixi sent un dels eixos vertebradors del nostre ecosistema. Diuen per això que falten grans referents. No obstant això, en ocasions ens oblidem que empreses com Chupa Chups, Fluidra, Grifols, Ferrer, Almirall o Puig van néixer aquí, van aconseguir jugar a les grans lligues i ser reconeguts a nivell internacional.

Crec que els propers Fluidres seran aquells que sàpiguen entendre una Barcelona global i sense complexos. Ja ho han fet, els Wallapops, Holaluces, Wallboxes o Glovos que han marcat el camí per a una segona ventrada de startups com Heüra, Goin, Tropicfeel o molts d'altres.

Si has estat a Sillicon Valley, Boston, Londres o Shenzhen entendràs del que parlem... Són ciutats amb les mateixes peces d'escacs que nosaltres, però amb ganes d'invertir, d'equivocar-se i de pensar a escala global.

Hem d'aconseguir grans 'exits', una major col·laboració entre administracions i pujar les apostes dels MWCs que situen Barcelona al punt de mira internacional

Barcelona té la maduresa i les peces necessàries per començar a jugar a les grans lligues dels ecosistemes i convertir-se en referent global. Per això, necessitem entrar en una nova fase que permeti crear el nostre propi relat emprenedor. Aconseguir grans exits, una major col·laboració entre administracions i pujar les apostes dels Mobile World Congresses que situen Barcelona al punt de mira internacional.

Per què no? Com deia un tal Xavi Hernández, "som el Barcelona i ens han ensenyat a guanyar".

Quan parlem d'ecosistemes, parlem de connectar cinc tipus d'agents: empreses, administració, inversors, centres tecnològics i universitats. Incloem també un sisè, subsistema relacionat amb els hubs d'innovació i cambres de comerç o patronals. Si mires les empreses, veus que cada vegada més existeixen corporacions com Pepsico, Nestlé, Novartis, Microsoft o King, que decideixen posar els seus hubs internacionals i centres tecnològics aquí.

La següent gran onada

Alberguem un llistat de startups de Barcelona que ja apunten a la següent gran onada. Algunes d'aquestes com Tappx, Badi, Typeform, Colvin o Signaturit, no fan més que confirmar que Barcelona és un espai perfecte per al fundador d'una empresa pel talent tecnològic que troba i el fàcil accés que hi té.

I és que el talent és clau per entendre bé el creixement de Barcelona. Bona part de responsabilitat l'ha tingut el teixit universitari que ha permès construir un dels grans pulls de talent tecnològic a nivell d'Europa. Això es deu a les innombrables escoles de negoci que trobem com Esade, UIC o Eserp i com les més clàssiques com la UB, la UPC i unes altres com la Universitat Pompeu Fabra o la Ramon Llull han sabut entendre el context, donar les eines necessàries als estudiants locals i atreure els internacionals que veuen Barcelona com un bon espai per fer carrera i viure.

Els centres tecnològics són els grans oblidats mediàticament de l'ecosistema, però dels actors que més fan que les coses succeeixin

Tot això ens porta a augmentar any rere any el nombre d'inversions que es fan. I aquest, si em permeteu, és un clar identificador que anem per amunt. Només una dada: el nombre d'inversions s'ha triplicat respecte l'any passat.

I és que players importants s'han incorporat o han nascut els últims anys a la Ciutat Comtal. Hem vist la recent incorporació de Waterland, i se suma a altres fons de capital risc com Miura, Abac o Squircle. A més, players també importants com Galdanas, Invereadys, Nautas, Antais o Encomendas que estan jugant un paper molt actiu en l'ecosistema local emprenedor i donen al·licients perquè startups passin a scale-ups i que el talent decideixi quedar aquí per créixer.

Per a mi, en tota aquesta equació, els centres tecnològics són els grans oblidats mediàticament de l'ecosistema, però dels actors que més fan que les coses succeeixin. Els dos per excel·lència són Eurecat i Leitat. Un exemple d'això és el major centre d'Impressió 3D d'Europa amb el 3D Factory o CATI, un centre tecnològic amb l'Hospital Clínic de Barcelona també impulsat per Leitat.

Un dels èxits de Barcelona és que és una ciutat de sets

En la part de l'administració soc optimista. Una Barcelona Activa que va com un tir. Generalitat que cada vegada entén millor el què, el com i el quan de l'ecosistema a través d'Acció. Una Cambra de Comerç que vol fer coses, i les està fent com per exemple allotjant el Tech Spirit Barcelona a la Llotja de Mar impulsat pel Tech City o aconseguint reunir 130 actors clau de l'ecosistema local de Barcelona en una gran trobada.

Potser, un dels èxits de Barcelona és que és una ciutat de sets. No té el millor clima, però té un clima bo. No té les millors muntanyes, però té bones muntanyes. El mar no és ni molt menys el millor, però té mar i això implica que és un dels millors llocs per a les noves generacions que treballen en la indústria digital i de tecnologia.

Aprofitar els recursos que tenim serà clau per construir el nostre propi relat emprenedor de ciutat. Posar focus a les fortaleses de cadascun per fer un pla conjunt, sense egos, a llarg termini i que permeti construir el hub referent a Europa al qual aspirem.

Si uns altres poden, nosaltres també. Visquem una Barcelona sense complexos.

Més informació
Barcelona i "l'extinció" computacional
Parlem i Barcelona s'alien per combatre la bretxa digital
Avui et destaquem
El més llegit