Ja és oficial: el Barcelona Finance Hub engega motors a la Borsa de Barcelona

Ubicat en un edifici icònic, el hub impulsat per la Generalitat i adjudicat a Aticco busca posicionar el sector financer català arreu del món

El maig del 2024 s'iniciarà l'activitat del Barcelona Finance Hub | Cedida El maig del 2024 s'iniciarà l'activitat del Barcelona Finance Hub | Cedida

Era final de desembre del 2023 quan va saltar la sorpresa: la Generalitat havia adjudicat a l'empresa Cospase, propietària de la cadena de coworkings Aticco, el projecte per convertir l'icònic edifici de la Borsa de Barcelona amb un hub de finances digitals. L'objectiu? Aticco havia de convertir cinc de les nou plantes en unes oficines modernes per desenvolupar i fomentar projectes financers nacionals i internacionals, que donessin suport a startups, inversors, neobancs, sistemes de pagament digital, ciberseguretat i tecnologies vinculades al sector financer. L'acord? 224.240 euros anuals i una adjudicació de sis anys. I el més important: una aposta estratègica per posicionar Catalunya en l'ecosistema digital financer.

Més info: La Generalitat crearà un 'hub' financer a l'edifici de la Borsa de Barcelona

Quatre mesos després d’anunciar l’acord i, amb l'aposta d'Aticco d'invertir un milió d'euros en reformar l'espai de la Borsa de Barcelona, s'ha presentat el Barcelona Finance Hub (BFH) davant de nombrosos membres del sector i autoritats. Quino Fernández, director del BFH, té clar que un hub no és només un espai físic i està preparat per tot el que això comporta: “que succeeixin coses de veritat”. Encara més i, a parer de Fernández, “un hub és una comunitat, talent, col·laboració, esdeveniments, networking i molt més”.

Barcelona, centre financer a la Unió Europea?

Si algú pregunta al ChatGPT si Barcelona és un centre financer a la Unió Europea, la ciutat no apareixerà entre les primeres posicions de la resposta. "A Barcelona no l'espera ningú al món financer", li explicaven diversos experts a Fernández, tot i que en els últims anys hi ha hagut una transformació, tal com vam apuntar a VIA Empresa amb la reivindicació del sector financer a Catalunya: 628 empreses i 100.000 llocs de treball. En canvi, Barcelona sí que segueix entre les ciutats preferides dels emprenedors. Encara més, per setè any consecutiu la capital catalana és la tercera ciutat d'Europa favorita pels emprenedors a l'hora de fundar una empresa emergent. I, d’aquí el “combo” i “mix” de la definició del naixement del hub financer: “el BFH serà un centre de referència d'innovació financera a Europa, on la confluència de tecnologia, sostenibilitat i emprenedoria impulsi la transformació del sector financer, tot fomentant un ecosistema inclusiu i innovador”, explica el director.

El maig del 2024 s'iniciarà l'activitat del Barcelona Finance Hub i el juliol del 2024 s'inaugurarà l'espai físic

Núria Manils, hub manager del BFH, ha donat més detalls del hub a l’esdeveniment inaugural celebrat a la Borsa de Barcelona davant d’un centenar de persones. "Es tracta d’un espai emblemàtic ubicat a les plantes 5, 6, 7, 8 i 9 del mateix edifici al passeig de Gràcia. A més, compta amb 3.000 metres quadrats i serà un punt de trobada amb sales de reunió i sales de juntes i un multipropòsit", apunta. I també, l'emblema de la terrassa, el segell “per excel·lència” dels espais d'Aticco.

Més info: La reivindicació del sector financer a Catalunya: 628 empreses i 100.000 llocs de treball

Serà el maig del 2024 quan s’iniciarà de ple l’activitat del hub i ja el juliol del 2024 s’inaugurarà l’espai físic després d’unes llargues reformes. Entre els esdeveniments, s’abordaran cicles temàtics, networking, demo days de startups i emprenedors i presentacions de productes, llibres o serveis. I, a part de crear continguts, volen rebre'n i abordar newsletters sectorials i jugar amb les xarxes socials i white papers & reports.

Fernández (BFH): "El BFH serà un centre de referència d'innovació financera a Europa, on la confluència de tecnologia, sostenibilitat i emprenedoria impulsi la transformació del sector financer"

També hi haurà dos programes dirigits a startups, un d’incubació i l’altre d’acceleració. Entre la formació hi haurà un màster financer per a emprenedors i píndoles curtes de formació per a professionals. Tot això amb comunitats de business angels, xarxes de mentors, directius i comunitats per ser un espai de trobada. I el més destacat: el Future Finance Summit, l'esdeveniment anual d'innovació financera de referència que engegarà motors durant la primavera del 2025. Amb activitats de networking, taules rodones, pitch competition i molt més.

Uns orígens lligats al Tech Barcelona

Si es va parlar de sorpresa quan es va notificar l’adjudicació a Aticco era perquè havia quedat fora del projecte l'associació Tech Barcelona, que feia tres anys que havia ideat la proposta dins de la seva estratègia de convertir edificis emblemàtics en oficines per empreses digitals. De fet, van arribar a tancar un acord amb Bolsas y Mercados Españoles (BME), amb el compromís d'obrir un hub fintech. Tanmateix, com van explicar des de Tech Barcelona fa uns mesos, l'autorització havia de comptar amb el vistiplau de la Generalitat, que era la propietària de l'edifici i que en el passat hi havia ubicat el Departament d'Economia. Tanmateix, des de Tech Barcelona sentien que no podien comptar amb “sostenibilitat econòmica” si ho tiraven endavant i estratègicament van preferir centrar-se en els espais del Pier 01, 03 i 07.

Més informació
COSPACE serà l'empresa encarregada de transformar la Borsa de Barcelona en un hub financer
Els somnis faraònics de la Borsa de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit