• Economia
  • El bon moment de les empreses de Girona: solidesa i rendibilitat

El bon moment de les empreses de Girona: solidesa i rendibilitat

Els sectors que estan mostrant una evolució més positiva són, en primer lloc, el turisme, seguit del comerç i la construcció

    Entre les quatre comarques amb més creixement de treballadors a Catalunya, tres són gironines | iStock
    Entre les quatre comarques amb més creixement de treballadors a Catalunya, tres són gironines | iStock
    Oriol Amat | VIA Empresa
    Catedràtic de la UPF BSM i president de l'Observatori de la PIME de Pimec
    23 de Juliol de 2025 - 05:30

    Les empreses de les comarques gironines estan protagonitzant una evolució econòmica positiva en els darrers anys. Segons la Memòria Econòmica de Catalunya 2024, recentment publicada pel Consell de Cambres de Catalunya, la demarcació de Girona compta amb un total de 34.121 empreses amb assalariats, de les quals el 98,76% tenen entre 1 i 50 treballadors. Això reflecteix un teixit fortament caracteritzat per la presència de petites i mitjanes empreses. Els sectors que estan mostrant una evolució més positiva són, en primer lloc, el turisme —motor clau de l’economia gironina—, seguit del comerç i la construcció. En canvi, la indústria ha tingut un comportament més discret. En termes macroeconòmics, Girona representa a finals de 2024, el 10,2% de la població de Catalunya, el 9,4% de l’ocupació i el 10,6% del total d’empreses catalanes.

     

    Tot seguit analitzem la trajectòria recent de les empreses gironines a partir de les dades oficials del Registre Mercantil corresponents a l’exercici 2023. Els resultats es presenten per dimensió empresarial: petites empreses (facturació inferior a 10 milions d’euros) i empreses mitjanes i grans (facturació superior als 10 milions d’euros). L’estudi inclou la totalitat de les 443 empreses grans i mitjanes de Girona que han dipositat al Registre Mercantil els comptes corresponents a 2023, així com una mostra representativa de 1.000 empreses petites seleccionades d’entre les 11.543 que també van dipositar comptes aquest any, el darrer amb dades disponibles. Cal tenir en compte que l’anàlisi inclou empreses de tots els sectors, i per tant els resultats poden estar influïts pel pes relatiu de cada sector en la mostra.

    Els sectors que estan mostrant una evolució més positiva són, en primer lloc, el turisme, seguit del comerç i la construcció

    L’any 2023, les empreses gironines van augmentar les vendes i l’ocupació. Les empreses mitjanes i grans van incrementar la seva facturació un 6%, mentre que les petites ho van fer un 4%. Pel que fa a l’ocupació, tant les empreses grans com les petites van registrar un creixement del 4% en el nombre de treballadors.

     

    Millora de la rendibilitat: la figura 1 mostra una evolució positiva del benefici net sobre vendes. Les empreses petites han arribat a una rendibilitat del 6,29% el 2023. En el cas de les empreses grans i mitjanes, el benefici és més estable arribant al 3,87%.

    Bon marge d’explotació: Com es mostra a la figura 2, les empreses petites de Girona generen més benefici net per cada 100 euros de vendes que les grans i mitjanes: concretament, 6,29 euros enfront de 3,87. Aquesta diferència es deu, en gran part, a uns consums d’explotació molt més reduïts. Tot i assumir despeses més elevades en personal i amortitzacions, les petites aconsegueixen un millor marge operatiu i també millors resultats abans i després d’impostos. Aquest comportament reflecteix una major eficiència i capacitat de rendibilitzar els recursos disponibles.

    Una estructura patrimonial equilibrada: el balanç de situació (figura 3) mostra una estructura patrimonial sòlida i ben equilibrada, tant en les empreses grans i mitjanes com en les petites. En tots dos casos, el patrimoni net supera àmpliament la meitat del total del balanç: el 54,55% en les empreses grans i mitjanes i el 57,71% en les petites. Si entrem al detall de l’actiu corrent, observem que les petites empreses tenen una posició de tresoreria més forta (19,77% del total d’actius) que les grans i mitjanes (15,13%). En conjunt, aquestes dades mostren que les empreses gironines, independentment de la seva dimensió, presenten una estructura patrimonial equilibrada, amb una capitalització elevada i una gestió prudent de l’endeutament. Aquestes característiques són claus per afrontar els reptes futurs amb solidesa financera.

    Més productivitat i resultats per treballador en les empreses més grans: les empreses mitjanes i grans de Girona destaquen per obtenir millors resultats per empleat que les petites, tant en termes de vendes com de beneficis i salaris. Cada treballador en una empresa mitjana o gran genera, 15.260 euros de benefici net anual, mentre que en una empresa petita aquesta xifra és de 11.930 euros. També les despeses de personal per empleat són lleugerament superiors en les grans (39.510 euros) en comparació amb les petites (37.790 euros). Tot i aquestes diferències, la rendibilitat financera és idèntica en ambdós grups (11%), una dada molt positiva que indica que, independentment de la dimensió, les empreses gironines generen un bon retorn per al capital invertit.

    Com a conclusió, les empreses gironines viuen un moment econòmic positiu, amb creixement sostingut de l’activitat i bons indicadors de rendibilitat i solidesa patrimonial. En conjunt, totes dues tipologies mostren una rendibilitat financera elevada (11%) i una estructura de balanç molt sanejada. El repte ara és consolidar aquesta evolució en un entorn global incert, aprofitant les oportunitats que ofereixen tendències com la innovació, la digitalització, la sostenibilitat, l’atracció de talent o la cooperació empresarial.