La Cambra de los Hermanos Marx: "Es filtra aquí i allà, mirem les dades"

La consellera Àngels Chacón vol "reduir a la mínima expressió" les cadires de plata del ple

Escalinata de la Llotja de Mar | Cambra de Barcelona Escalinata de la Llotja de Mar | Cambra de Barcelona

Ja fa temps que a VIA Empresa diem que la realitat de la Cambra de Comerç de Barcelona supera la ficció de Joc de Trons. Però, en aquest cas, el gran protagonista cinematogràfic de la roda de premsa encapçalada per la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, per explicar els resultats electorals no tenia a veure amb set regnes sinó amb tot un clàssic: El camarote de los Hermanos Marx. "Arriba un moment en què és gairebé esgotador haver de rebatre els que parlen d'hecatombe empresarial, doncs no!", ha etzibat Chacón. Una sèrie de filtracions, ball de xifres i joc d'escons. 

 

Marta Felipc, Àngels Chacón i Raül Rabionet, a la Conselleria d'Empresa i Coneixement | ACN

Marta Felipc, Àngels Chacón i Raül Rabionet, a la Conselleria d'Empresa i Coneixement | ACN

Tot ha començat amb normalitat. Almenys, amb tota la normalitat que es pot començar una roda de premsa després d'unes eleccions històriques a les 13 Cambres de Comerç de Catalunya que s'han celebrat per primer cop amb la introducció del vot electrònic remot i presencial. Els resultats definitius són els següents: 22.938 vots vàlids, davant dels 15.817 del 2010, eleccions en 6 de les 13 Cambres i la Cambra de Comerç de Barcelona a l'ull de l'huracà. 

Més info: Eines de País s'imposa a la conspiració: majoria a la Cambra

En concret, hi ha hagut 19.243 vots vàlids a la Cambra de Barcelona, el que suposa un 4,55% de participació, i 287 electors que s'han admès amb l'escrutini final després d'esvair dubtes sobre els 955 "sospitosos". "No podíem fer més publicitat [del procés electoral] per un motiu de terminis", ha explicat Chacón. I ha afegit: "Hi ha hagut un ball de xifres increïble creant confusió. Una cosa són els electors, l'altre els vots, els NIFS... Tot quadra perfectament, aquí no fem jocs de màgia". 

El Montmeló d'Empresa i Coneixement

Tot just després de la celebració del Gran Premi de Fórmula 1 de Catalunya a Montmeló, no hi ha faltat la metàfora d'actualitat: "Des del Departament d'Empresa hem creat un circuit amb pistes asfaltades amb seguretat tècnica i jurídica on els cotxes que són les candidatures havien de córrer". La primera part d'aquesta pel·lícula cameral ens ha donat per a molt: Draps bruts, foc creuat de declaracions, picabaralla i cues... Qui no corre, vola!

Però malgrat la conspiració d'algunes grans empreses, Eines de País s'ha acabat imposant i té majoria a la Cambra de Barcelona al crit de "Visca la República!". Tant és així que no necessita les 14 cadires de plata o les 6 cadires patronals per governar. "El proper pas serà l'elaboració de la nova llei de Cambres que haurà de delimitar el finançament i les funcions del sistema electoral", ha augurat Chacón. 

Chacón: "Des del Departament d'Empresa hem creat un circuit amb pistes asfaltades amb seguretat tècnica i jurídica on els cotxes que són les candidatures havien de córrer"

A banda i banda de la consellera d'Empresa i Coneixement, s'han situat la secretària general d'Empresa que també presideix la Junta Electoral Central (JEC), Marta Felip, i el soci de la consultora Agtic Consulting, Raül Rabionet, que s'ha encarregat de l'auditoria del procés electoral. "El nostre paper és d'àrbitre i resolutori de l'escrutini", ha reivindicat Felip. 

Més info: Lliçons empresarials a la Cambra de Comerç

En aquest sentit, Rabionet ha volgut deixar molt clar que la plataforma de vot electrònic de Scytl no es va penjar en cap moment del dilluns 6 de maig, sinó que va tenir "una baixada de rendiment" durant aproximadament dues hores on van entrar fins a 200 vots. "La plataforma ha estat disponible de forma ininterrompuda i no s'ha identificat cap altra irregularitat en el seu comportament", ha insistit. 

Segons Chacón, "l'obsessió" de la Conselleria d'Empresa i Coneixement no era tant el resultat cameral sinó que "el procés fos impecable". I en això, Felip ha detallat que només hi havia una reclamació respecte el vot electrònic per part d'un votant que reconeixia que inicialment li havia costat, però que finalment havia pogut votar. Encara queden també pendents els recursos d'alçada del candidat Ramon Masià que ha obtingut in extremis una cadira al ple després del recompte final. 

La Cambra de los Hermanos Marx

El torn de preguntes ha sigut de pel·lícula. I mai millor dit. Lluny de la tensió viscuda a la sala cotxeres del Palau Robert amb el fantasma de la impugnació llavors com a gran protagonista, la tragicomèdia s'ha apoderat de la sala de premsa de la Conselleria d'Empresa i Coneixement. El periodista Albert Closas ha etzibat: "Això sembla el Camarote de los Hermanos Marx". Aquí, una escena mítica: 

- Camarero, camarero... Oye esclavo que tienes para tomar?

- Todo lo que usted quiera señor: puede usted tomar jugo de tomate, jugo de naranja, jugo de uva, jugo de piña... 

- Está bien, le sacaremos el jugo a la compañía. 

Amb el sentit de l'humor per bandera, el recurs cinematogràfic de los hermanos Marx ha servit per fer referència a la nit electoral viscuda a la Llotja de Mar quan el director general de la Cambra de Barcelona, Xavier Carbonell, assegurava que encara s'hauria d'esperar uns dies per saber els resultats provisionals alhora que els resultats ja s'estaven filtrant als mitjans de comunicació. 

Més info: "Visca la República!" a la Cambra de Barcelona

Ben entrada la mitjanit de dimecres a dijous, el secretari general de la Cambra de Barcelona, Xavier Coronas, compareixia a la Llotja de Mar per aclarir el malentès i detallar que hi havia 955 vots, un 6,3% dels llavors aproximadament 17.224 totals, que havien estat apartats de l'escrutini i que estaven pendents de verificació. Quasi una setmana després, les xifres oficials han canviat. O no, segons des d'on es miri.  

El 'Best Hit' de l'economia catalana 

"La Junta Electoral va fer un escrutini i d'aquest escrutini va aixecar un acte que li va passar als secretaris de les Cambres. Qui va convocar a la Llotja de Mar va ser la Cambra de Barcelona i era Xavier Coronas qui tenia la informació", ha recordat Felip. I Chacón s'hi ha sumat: "No podem respondre per algú que representa una de les Cambres i va donant xifres, nosaltres hem de ser rigurosos i vam dir per activa i per passiva que les dades les donaríem ahir". 

En aquest sentit, la consellera d'Empresa i Coneixement ha celebrat el rigor i les garanties del seu departament: "Es filtra aquí i allà, mirem les dades". Encara ha afegit: "Els resultats no es van filtrar, alguns es van alterar... Haurem de controlar els missatgers". Amb els resultats definitius a la mà, Chacón ha defensat que "ja fa temps que hi ha interessos per a què l'economia catalana es vegi perjudicada, però la realitat és molt tossuda". 

Chacón: "Ja fa temps que hi ha interessos per a què l'economia catalana es vegi perjudicada, però la realitat és molt tossuda"

No ha faltat el recordatori del rècord d'exportacions o les inversions internacionals a Catalunya davant les crítiques constants pel trasllat de seus socials de les grans empreses. "El meu objectiu és ser competitius i que l'any vinent se'ns torni a escollir com a millor regió per invertir a Europa. Tenim reptes, potser ja toca canviar de música", ha etzibat.

I per acabar la primera part (electoral) d'aquesta gran pel·lícula cameral, ja ha avançat que la voluntat de la Generalitat és "reduir a la mínima expressió" els representants que tenen garantit el seu lloc a la Cambra pel simple fet de pagar almenys 75.000 euros per any. És a dir, les 14 cadires de plata de grans empreses com Abertis, Banc Sabadell, Banc Mediolanum, CaixaBank, Criteria Caixa, Indra, Naturgy, Racc, Damm o Societat General d'Aigües de Barcelona, entre d'altres. 

Tal com ha recordat Chacón, la normativa espanyola "condiciona"... Però, la voluntat de la Generalitat és introduir "criteris purament democràtics" en l'elecció dels plens camerals. Així doncs, es preveu que la nova llei de cambres es comenci a redactar en els pròxims mesos i el seu guió principal serà el finançament i el funcionament de les cambres. 

"La pròxima vegada ens tancarem en una sala, tancarem els telèfons i no podrà sortir ningú fins que surtin els resultats". Llavors la pel·lícula potser passaria a dir-se... El cuirassat Potemkin​. Crispetes preparades. Pròximament, als millors cinemes. 

Més informació
Cal fer autocrítica: eleccions a la Cambra
Caiguda (o no) del sistema de votació remota a la Cambra?
La Cambra, una vegada més....
Avui et destaquem
El més llegit