Els Lara, una nissaga de poder Planeta al descobert

José Martí Gómez presenta el llibre 'Los Lara' al Cercle d'Economia

José Manuel Lara Bosch, en una de les presentacions del Premi Planeta José Manuel Lara Bosch, en una de les presentacions del Premi Planeta

S'aixeca el teló del Cercle d'Economia. A primera fila s'hi troben l'expresident Antón Costas, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, el president del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, o l'advocat Miquel Roca, entre d'altres. El motiu de la trobada? La presentació d'un llibre titulat Los Lara. Aproximación a una familia y a su tiempo (Galaxia Gutenberg). La nissaga del poder Planeta al descobert. 

Els Lara Cercle d'Economia

Josep Ramoneda, José Martí Gómez i Juan-José López Burniol, al Cercle d'Economia. | Cedida

A l'escenari hi ha tres protagonistes. Per aquest ordre: el filòsof i escriptor Josep Ramoneda, l'autor José Martí Gómez i el vicepresident del Cercle, Juan-José López Burniol. "Personatge de molta entitat, energumènic i pantagruèlic, intel·ligent, llegit... José Manuel Lara era un mestís no independentista que, per exemple, salva Edicions 62", comença López Burniol. 

En aquest cas, el també vicepresident de la Fundació Bancària "La Caixa" fa referència a José Manuel Lara Bosch. Però, una generació abans es troba José Manuel Lara Hernández que va fundar el Grup Planeta en la dècada dels 40. Ramoneda apunta un primer titular sobre allò que un deia de l'altre: “No he hagut de fer gaires putades perquè el meu pare ja les va fer gairebé totes”. S'escolten els primers riures entre el públic. 

José Martí Gómez: "La relació entre pare i fill va ser difícil, hi havia alguna història tèrbola..."

Ramoneda encara fila més prim i insisteix que "no hi havia una relació empàtica entre pare i fill". José Martí Gómez entra en acció i deixa anar que "la relació entre pare i fill va ser difícil, hi havia alguna història tèrbola..." El misteri està servit. O no... "El pare putejava tots els seus col·legues, en canvi el fill no ho feia", afegeix.  A l'hemeroteca queda que el patriarca va canviar José Manuel per Fernando (germà petit) a la direcció general de Planeta. 

Malgrat les diferències, sembla que també hi havia similituds fins i tot més enllà de la passió pel Bridge. "Tots dos no van renunciar als seus orígens humils i tenien passió pel poder", explica l'autor. El traspàs definitiu de poders es va produir el 2003 quan Lara Bosch va agafar les regnes de Planeta després de la mort del seu pare. "Tots dos deien en públic allò que molts només deien en privat", recorda López-Burniol. 

José Manuel Lara Bosch va ser president del Cercle d'Economia entre els anys 2005 i 2008. De fet, el lobby va estrenar el Premio José Manuel Lara a la ambición y el propósito empresarial durant la XXXV Reunió Cercle d'Economia celebrada el passat mes de maig a Sitges. Els guanyadors van ser: Marfeel, Asti TechGroup i Jeanologia. "Porto feta una dotzena d'entrevistes i ningú m'ha fet una sola pregunta sobre el Cercle", bromeja José Martí Gómez. 

Més info: "La pel·lícula de Facebook ha fet molt mal entre emprenedors"

Així doncs, quin millor escenari que el Cercle per retre homenatge a la nissaga de fins a tres generacions dels Lara a Planeta: "La conversa amb els dos fills del José Manuel Lara Bosch va ser molt reveladora. Jo sabia dels prontos dels Lara i ells em deien que també ho patien per part de la mare. Els Lara són una família genèticament forta, però lamentaven no gaudir de les petites coses."

López Burniol remata a boca de gol: "Qui és ric de veritat? Ric de veritat és aquell que té la suficient riquesa per exercir poder. El José Manuel va tenir molt clar aquest salt: Del grup editorial als mitjans de comunicació". S'abaixa el teló, però l'obra dels Lara segueix present a les llibreries i sobretot a la història recent de Catalunya, Espanya i el món. A peu de carrer i a Internet. 

López Burniol: "Ric de veritat és aquell que té la suficient riquesa per exercir poder"

Són les 20 hores passades d'un dia feiner de juliol i encara hi ha temps per brindar amb una copa de cava al vestíbul del Cercle pel record dels Lara. Sánchez Llibre i Roca marxen junts i acaben de comentar la jugada al costat de la Pedrera. El primer coneixia la família de Planeta i Atresmedia sobretot per futbol blanc-i-blau i política. El segon, els coneixia per dret i política d'empresa. Tot queda a peu de pàgina.  

Més informació
Els Lara surten del Banc Sabadell
Planeta relleva José Manuel Lara per Carlos Fernández com a conseller delegat
Planeta també trasllada la seu social a Madrid
Avui et destaquem
El més llegit