• Economia
  • McDonald's, nou cas de 'tax ruling' a Luxemburg

McDonald's, nou cas de 'tax ruling' a Luxemburg

Brussel·les creu que la cadena de 'fast-food' nord-americana va gaudir d'avantatges fiscals al Gran Ducat

La Comissió Europea investiga McDonald's
La Comissió Europea investiga McDonald's
Europa Press
04 de Desembre de 2015 - 08:13
La Comissió Europea ha obert aquest dijous una recerca formal contra Luxemburg per possibles ajudes fiscals a McDonald's que van permetre a la companyia nord-americana evitar el pagament de l'impost de societats a Luxemburg des de 2009, segons ha informat l'Executiu comunitari en un comunicat.

En concret, Brussel·les avaluarà si autoritats de Luxemburg va establir excepcions en disposicions de la legislació fiscal del país i de l'acord sobre doble imposició que manté amb Estats Units que atorguessin un avantatge sobre altres companyies en una situació legal comparable.

Així, la Comissió Europea assegura que a través de dos acords fiscals o tax rulings concedits per Luxemburg a la companyia McDonald's Europe en 2009, l'empresa no ha pagat l'impost de societats en aquest país des de llavors malgrat obtenir "grans beneficis". Aquests beneficis provenen del pagament de drets per les franquícies que operen a Europa i a Rússia per l'ús de la marca de l'empresa i serveis associats.

L'oficina central de Luxemburg era la responsable de les decisions estratègiques de l'empresa, que també té dues branques: una a Suïssa i una altra a Estats Units, sense activitat real. Els pagaments per drets eren transferits a aquesta branca nord-americana.

En un primer acord fiscal, Luxemburg va confirmar que McDonald's Europe no havia de pagar impost de societats al país posat que els beneficis estaven subjectes a imposició a Estats Units. A pesar que McDonald's havia de provar cada any que els ingressos transferits eren declarats i estaven subjectes a imposició, no eren tributats en aquest país: mentre que per a la llei luxemburguesa l'empresa tenia presència fiscal imposable a Estats Units, no existia a ulls de la legislació nord-americana.

Davant aquesta situació, McDonald's va sol·licitar un segon acord fiscal, en el qual afirmava que Luxemburg havia de seguir alliberant a l'empresa del pagament d'impostos per aquests beneficis. Al setembre de 2009 les autoritats del país van aixecar a McDonald's l'obligació de provar que els ingressos per drets estaven subjectes a impostos a Estats Units, de manera que des d'aquest moment no va tributar a Luxemburg, encara que tampoc a Estats Units.

D'aquesta forma, l'Executiu comunitari investiga si el segon acord fiscal entre Luxemburg i McDonald's Europa suposa un tracte favorable en contra de la legislació comunitària sobre ajudes d'Estat. En qualsevol cas, Brussel·les ha subratllat que la recerca "no qüestiona el règim fiscal" de Luxemburg i "no prejutja el resultat" de la mateixa.

La comissària de Competència, Margrethe Vestager, ha assegurat que aquests acords fiscals "han de ser examinats molt acuradament", i ha destacat que "l'objectiu dels tractats de doble imposició entre països és evitar la doble imposició, no justificar a doble no imposició".

El cas de McDonald's se sumeixi a les recerques que Brussel·les manté sobre Amazon (Luxemburg) i Apple (Irlanda), a més de sobre un règim fiscal de Bèlgica. L'Executiu comunitari ja va instar a Fiat i Starbucks a retornar 20 i 30 milions per tax rulings amb Luxemburg i Holanda.