Mercabarna preveu una "normalització" de la producció i els preus de la fruita aquest estiu

El mercat majorista preveu comercialitzar 360.000 tones, fins a un 6% més que l'any passat i a preus més baixos

Imatge de Mercabarna | iStock Imatge de Mercabarna | iStock

Els majoristes de fruites i hortalisses de Mercabarna preveuen comercialitzar 360.000 tones de producte aquest estiu -de juny a setembre-. La xifra és d'entre el 4% i el 6% superior a la de l'any passat. El president del gremi, Pere Parts, explica que això suposa una "recuperació dels nivells normals de producció". El 2023 les gelades de la primavera van minvar molt alguns productes "estrella" que enguany es recuperen "el seu potencial normal". Així, hi haurà un 36% més d'albercocs, un 46% més de cireres o un 11% més de préssecs. El que també es normalitza són els preus, però en aquest cas a la baixa, amb una caiguda generalitzada del 4%. El meló i la síndria baixaran de preu de forma excepcional un 50% i un 64%, respectivament.

De les 360.000 tones de fruites i hortalisses que es distribuiran des de Mercabarna, dues terceres parts seran fruita i un terç serà hortalissa. Els majoristes detallen que l'increment de la producció d'enguany ve afavorit, sobretot, per la bona producció de la fruita de pinyol a zones de referència, com Lleida, Múrcia o Saragossa. En el seu conjunt, la collita de fruita de pinyol s'ha incrementat un 10% aquest any.

De les 360.000 tones de fruites i hortalisses que es distribuiran des de Mercabarna, dues terceres parts seran fruita i un terç serà hortalissa

La campanya d'altres fruites protagonistes de l'estiu, com la síndria i el meló, ha estat també positiva a Almeria, Múrcia i València, el que ha permès la "normalització de preus" respecte a l'any passat, quan es van disparar de manera exagerada per les altes temperatures dels mesos de març i abril, que van afectar a la producció. "No hi havia prou producte i els preus van pujar molt".

Pel que fa a les hortalisses, la majoria de preus es mantenen estables en relació amb l'any passat, sobretot en el cas de productes com l'albergínia, la ceba, l'enciam llarg o el tomàquet madur. Altres, com el cogombre, el pebrot vermell o la pastanaga fins i tot experimenten baixades de preu.

Més informació
Mercabarna-flor preveu que es vendran 7 milions de roses per Sant Jordi, un 20% més que l’any passat
Pablo Vilanova, nou director general de Mercabarna
El sector hortofructícola de Mercabarna duplica les exportacions
Mercabarna preveu unes vendes de sis milions de roses
Avui et destaquem
El més llegit