Fa només unes setmanes, l'Estat espanyol va presentar unes xifres d'ocupació rècord: 20,7 milions d'afiliats a la Seguretat Social el febrer i la taxa d'atur més baixa dels últims 16 anys. Pel que fa al sector femení, també són positives. A finals de gener, 9,9 milions de dones tenien feina, el que implica gairebé un 48% del mercat laboral. A més, durant l'últim quadrimestre del 2023 van ser elles qui van dominar el creixement en aquest apartat, amb 437.000 nous llocs de feina per 346.000 dels homes, és a dir, un 55,8%. Però si mirem les altres estadístiques, les negatives, hi ha una realitat que encara no s'ha pogut capgirar. La dona continua representant el 60% de la població aturada a Espanya. I com més gran, pitjor és el panorama. A partir dels 55 anys, la situació laboral es complica molt per aquelles que busquen feina. De tots els possibles, és el perfil més malmès, el segment que més complicat té trobar una nova oportunitat laboral, amb un 18,9% del total. Dit amb altres paraules, 1 de cada 5 aturats en aquest país és una dona de més de 55 anys.
"La feina femenina marca un nou màxim històric i l'ocupació entre els joves creix amb força. Els efectes positius de la reforma laboral es consoliden. Més ocupació de qualitat, més drets i més convivència". Així celebrava fa només uns dies el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, els resultats publicats per l'Enquesta de Població Activa (EPA) que elabora l'Institut Nacional d'Estadística (INE). És una realitat que les dones treballen més que mai, però el mercat és igual d'implacable amb elles quan es troben a l'atur. Les dones de més de 55 anys i les que fa més de 2 anys que estan desocupades suposen els trams de més percentatge d'aturats del total de desocupació registrada. En concret, les persones amb més de 59 anys són el quinquenni més copejat per l'atur, ja que suposen el 16%. Del total en aquest àmbit, hi ha una diferència molt gran entre els dos gèneres: amb 59 anys, hi ha un 45% més de dones desocupades que homes. Són dades de l'Anàlisi del mercat laboral de febrer, publicat pel Gabinet d'Estudis de la Unión Sindical Obrera (USO), que deixa altres xifres igualment impactants. Per exemple, una de cada dues dones desocupades fa més d'un any que està sense feina. I el 18,3%, més de dos anys. És el percentatge que més destaca, gairebé duplicant el següent, que són els homes amb més de dos anys a l'atur. Aquest perfil, però, només suposa el 10% del total de desocupats.
A partir dels 55 anys, les dones aturades representen el 18,9% del total; des dels 59 anys, hi ha un 45% més de dones desocupades que homes
És una realitat que el mercat laboral castiga amb més duresa els demandants amb més edat. Curiosament, hi ha més persones que superen els 54 anys amb feina a l'Estat espanyol que joves entre 16 i 30 anys, però succeeix el mateix amb les dades de desocupació. Tot i això, hi ha un contrast evident pel que fa a inserció laboral entre els dos gèneres a partir dels 40 anys. En aquesta franja, l'atur femení és tres punts més elevat que el masculí. A partir d'aquest llindar, la bretxa comença a reobrir-se notablement, tot i que la dinàmica hi és en tot moment. L'informe de l'USO també apunta que hi ha més dones que homes buscant feina a tots els trams i perfils del mercat laboral, tot i que cal remarcar que sí que existeix una franja d'edat on l'home té un percentatge més gran de desocupació que el de la dona. És a l'inici de la vida laboral, entre els 16 i els 25 anys.
Una nova realitat al mercat laboral estatal
A banda del contrast entre gèneres, l'Estat espanyol ha patit grans modificacions pel que fa al seu mercat laboral en només uns mesos. Tot i que els contractes indefinits han augmentat des del 2022, durant aquest període ha minvat dràsticament la mitjana de durada d'un contracte. Actualment, és de 48,5 dies, quan el 2021 era de 58. Cal recordar, però, que la reforma laboral de fa dos anys comptava amb una alternativa per a la temporalitat: el contracte fix-discontinu. Segons l'anàlisi de l'USO, les xifres del seu estudi indiquen que aquesta tipologia "té més de discontinu que de fix", donat que el febrer hi havia més de 725.000 treballadors inactius amb contracte en vigor Tot i això, el fet d'estar contractats no permet que se sumin als 3 milions d'aturats. A més, l'informe també reflecteix que els demandants d'ocupació “no aturats” en acabar el febrer del 2024 superaven els 1,7 milions.
La xifra de demandants d'ocupació "no aturats" superava l'1,7 milions de persones a finals de febrer
D'altra banda, hi ha un últim punt a destacar: les baixes voluntàries. Durant aquests dos anys, han augmentat considerablement les de treballadors amb contracte indefinit, una dinàmica que no es produïa tan sovint abans de l'aprovació de la nova reforma laboral. Des de l'USO apunten que això es podria donar pel fet que molts empleats aposten per aquesta via només un cop han signat un nou contracte amb una altra empresa. Un fet que crida tant l'atenció com la següent dada: entre 2022 i 2024 han incrementat un 391,8% les baixes d'indefinits que no han superat el període de prova. Segons l'informe, moltes companyies podrien estar fent servir aquest mètode per utilitzar treballadors de forma temporal sense haver de pagar indemnitzacions.