El PIB català creix un 5,5% el 2022

El creixement se situa dos punts per sobre de la zona euro

El PIB català creix un 5,5% el 2022 | ACN El PIB català creix un 5,5% el 2022 | ACN

Segons l'estimació avançada del PIB que elabora l'Idescat, l'any 2022 l'economia catalana ha crescut un 5,5%, al mateix ritme que l'economia espanyola i dos punts per sobre de la zona euro (3,5%). La recuperació del turisme estranger i l'evolució favorable del mercat de treball han permès apuntalar el creixement en un context advers a causa de la guerra a Ucraïna, la crisi energètica i la inflació.

En el darrer trimestre de l'any el PIB català ha experimentat un creixement del 0,3%, superior al que s'esperava i per sobre dels països de l'entorn, mentre que en termes interanuals la pujada ha estat del 3,3% entre els mesos d'octubre a desembre. L'economia catalana supera així els valors previs a la pandèmia, amb un volum de PIB un 0,4% superior al del quart trimestre del 2019, situant el ritme de recuperació entre el de la zona euro (que està un 2,4% per sobre) i l'economia espanyola (un 0,9% per sota).

Per sectors, es destaca la recuperació dels serveis que en el conjunt del 2022 han crescut un 8% gràcies al dinamisme de les activitats tecnològiques i la recuperació del turisme estranger. El PIB derivat de la construcció també ha generat un creixement notable del 4,7%, mentre la indústria (-2,5%) i el sector agrari (-13,7%) han caigut en un context d'encariment dels costos de producció, matèries primeres i cadenes de subministrament.

I observant l'ocupació, durant el quart trimestre del 2022, l'ocupació EPA ha desaccelerat el creixement fins a un 0,6% interanual, mentre que l'afiliació també ha perdut ritme, però encara mostra un augment significatiu (2,8% interanual). La taxa de temporalitat segueix a la baixa, arran de la reforma laboral, i ha assolit un nou mínim (14,5%), per primera vegada en línia amb la zona euro. L'alentiment en l'ocupació ha provocat un lleu repunt de la taxa d'atur, encara que en el conjunt del 2022 ha estat d'un 9,7%, la taxa anual més baixa des del 2008.

Més informació
El PIB espanyol va créixer un 5,3% el 2022 i la inflació un 8,4%
L'atur a l'eurozona es manté en mínims històrics
Catalunya registra el gener amb menys aturats dels últims 15 anys
L'economia espanyola creix un 5,5% el 2022
Avui et destaquem
El més llegit