Les professions que "fan l'agost" durant l'estiu

Molts treballadors catalans no pengen el cartell de tancat per vacances, sinó tot al contrari: facturen per tot l'any

Els organitzadors de festivals "fan l'agost" durant tot l'estiu | iStock Els organitzadors de festivals "fan l'agost" durant tot l'estiu | iStock

A Catalunya hi ha moltes frases fetes i refranys, però una de les més emprades del sector econòmic i empresarial és "fer l'agost". Bàsicament s'utilitza per referir-se a qui té un negoci exitós que es pot permetre gaudir del mes d'agost sencer de vacances sense preocupar-se per les factures o les nòmines a pagar. Pot semblar que el vuitè mes de l'any és el més fluix de tots els negocis però, com tot a la vida, sempre hi ha excepcions. A continuació, les professions que no necessiten "fer l'agost", sinó que viuen d'ell tot l'any. Quan els mesos d'estiu són la temporada alta.

1. Els organitzadors de festivals

Martín Pérez, creador dels festivals de Cap Roig i Jardins de Pedralbes | Cedida
Martín Pérez, creador dels festivals de Cap Roig i Jardins de Pedralbes | Cedida

Catalunya, que acull centenars de festivals de música en viu durant tot l’any, concentra entre els mesos d’estiu la major part de la seva oferta. Enguany, més de 100 festivals de música s’estan celebrant d’un cap a l’altre del territori català, entre els mesos de maig i setembre. Així ho apuntava la directora de VIA Empresa, Elena Busquets: "Si fa unes setmanes dèiem que Catalunya era terra de hubs tecnològics, també podem afirmar que ho és de festivals de música en directe". Malgrat que necessitin mesos de preparació és a l'estiu quan més brillen i més volum de feina requereixen. Aquest és el cas del Festival Cruilla (amb més de 76.000 espectadors) l'Acústica de Figueres o el White Summer de Pals, amb 100.000 assistents. Per exemple, durant l'any compten amb tres treballadors de forma fixa al White Summer, mentre quan ve la primavera i principis d'estiu ja s'amplia fins als 10 membres actius. Posteriorment quan el festival està en actiu la plantilla és de 90 membres, sobretot joves entre 20 i 30 anys.

També és interessant conèixer la història de Martín Pérez Lombarte, empresari i promotor musical que ha creat i impulsat alguns dels festivals més reconeguts com ara Cap Roig, Jardins de Pedralbes o Mil·lenni, a més d'organitzar concerts de grans artistes mundials com Los Tres Tenores, Sting, Mariah Carey o Julio Iglesias. Així ho desgrana el periodista Bernat Bella en el seu cas d'èxit: El creador de festivals de música d’èxit a Catalunya.

2. Els restauradors (sobretot les guinguetes de la platja)

Una guingueta a la Costa Daurada | EP
Una guingueta a la Costa Daurada | EP

Bars, restaurants, discoteques i guinguetes necessiten reforçar el seu personal a l'estiu per atendre la clientela més gran que tenen durant aquesta temporada. A les ciutats costaneres, el turisme experimentarà una important escalada en aquesta estació, cosa que fa que la majoria dels comerços, botigues de roba, supermercats, restaurants i hotels, necessitin diferents perfils, com els esmentats anteriorment. No és cap sorpresa en aquest llistat, quan el percentatge del PIB dependent del turisme ha superat des de fa dècades el 10% a Catalunya.

La novetat d'enguany és el turisme coreàBarcelona està de moda entre els coreans i el sector turístic s'ha marcat com a objectiu fidelitzar visitants que es gasten més de 300 euros diaris. "Només els volem a ells", confessen a VIA Empresa.

3. Socorristes, professors de surf i monitors de ràfting

Els monitors de ràfting no paren de treballar durant l'estiu | Cedida
Els monitors de ràfting no paren de treballar durant l'estiu | Cedida

És una de les professions estiuenques per excel·lència, tant si es treballa a la platja, als rius o en piscines públiques o privades. Molts d’ells són joves i gràcies a treballar durant més de tres mesos poden viure d’això gran part de l’any. Un cas curiós és el de l’empresa Ràfting Catalunya ubicada a Sort que té la majoria dels dies ocupats per practicar aquesta modalitat i que com confessen al nostre mitjà “és un no parar”. El preu de les activitats supera els 50 euros per persona.

4. Gelaters

Part de l'equip de Gelats D'liri | Cedida
Part de l'equip de Gelats D'liri | Cedida

Aquesta professió té un altre tipus de “perill”: el de voler menjar gelat a tota hora mentre es treballa. Malgrat que cada vegada s’ha destacionalitzat més, és habitual veure cues quilomètriques a les gelateries catalanes durant l'estiu. A continuació, la història dels Gelats D’liri, el deliri d’una família de l’Empordà per fer els millors gelats. La família Pagès no tenia experiència en fer gelats quan es va fer càrrec d'una gelateria de l'Escala i ara s'han fet un lloc a l'Empordà. I el ritme durant l'estiu, no s'atura.

Més info: Els nostres estius

El propietari Josep Pagès també confessa que "un negoci de temporada no és senzill, perquè quan no treballes, estàs tranquil, però a la temporada és molt intens, són les 24 hores”. I que un dia de pluja a ple mes d’agost pot fer caure la facturació de manera important.

5. Bonustrack: els agents de viatges i el cas d’Etiòpia

Els turistes i la guia a l'arribada al Prat | Cedida
Els turistes catalans i la guia de Kananga a l'arribada al Prat | ACN

Les agències de viatge catalanes preveuen un estiu rècord, amb un increment del 15% de les reserves respecte al 2022 i superior també al del 2019, abans de la pandèmia. Així mateix, el sector indica que assoliran preus històrics per la inflació i la gran demanda que es registra. Totes les esperances estan a l'estiu. Tanmateix, qui ha tingut feina extra ha sigut l'agència de viatges de Barcelona, Kananga.

En aquesta ocasió, un grup de catalans es va veure sorprès per una revolta violenta de la guerrilla Fano, enfrontada amb el Govern a la regió d'Amhara a Etiòpia, el 2 d'agost, i va quedar atrapat en una mena d'hostal que estava en molt males condicions, sense aigua corrent, puces als llits i compartint espai amb animals. En aconseguir sortir del país i arribar dotze dies després a l'Aeroport del Prat de Barcelona, els turistes van aprofitar per "criticar el Govern per la seva inacció i atribueixen el seu alliberament a un hoteler i l'agència de viatges".

Més informació
L’art de ser milionari a l'estiu
El Tingladu, el festival que va creure en la música en català
El Gremi d'Hotels de Barcelona preveu una ocupació d'un 85% per l'estiu
Llibres gastronòmics per a la maleta d'estiu
Avui et destaquem
El més llegit