Ja són 32 anys que Pimec entrega els seus premis a empreses del país. Uns guardons que reconeixen les millors iniciatives empresarials realitzades a Catalunya i que enguany han rebut 78 candidatures de 59 empreses. Des de la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya, la patronal de les petites i mitjanes empreses s'ha vestit de gala per honorar la feina dels empresaris que aixequen la persiana dia sí i dia també. Així mateix, i davant de la plana major del Govern de la Generalitat, Govern central i altres autoritats, el president de Pimec, Josep González, ha repassat les reivindicacions de les pimes i ha comentat els resultats electorals a les Cambres, ha repartit clatellots a Foment i el Cercle d'Economia i ha tingut un record pels presos polítics reclamant "diàleg" entre Catalunya i Espanya. Unes demandes que són a anys llum de les respostes i propostes que ha dut la ministra d'Indústria en el seu discurs. Una nit de greuges i guardons.
Economia i política, de la mà
El President Joaquim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident Pere Aragonès, el conseller d'Interior, Miquel Buch, el conseller de Treball, Chakir El Homrani i la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, així com amb la presència de la ministra d'indústria, Reyes Maroto, el ministre d'empresa d'Andorra, Jordi Gallardo, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, han escoltat amb atenció a González, qui ha desitjat "encert" a totes les formacions polítiques guanyadores a les eleccions generals de l'Estat, municipals i europees.
González ha desgranat les reivindicacions i les necessitats de les empreses davant dels polítics. "Esperem millores en la reforma laboral, la implantació d'un règim sancionador a la morositat, la reducció del cost de l'energia més alt d'Europa per a les pimes, polítiques industirals i reforç del comerç davant l'ecommerce", ha reclamat.
González: "Esperem millores en la reforma laboral, la implantació d'un règim sancionador a la morositat, la reducció del cost de l'energia més alt d'Europa per a les pimes, polítiques industirals i reforç del comerç davant l'ecommerce"
El president de la patronal també ha tingut un record per als guanyadors de les eleccions de les diferents Cambres de Comerç, just el dia que Joan Canadell ha pres possessió com a president de la Cambra de Barcelona. "El nou vot electrònic ha aportat democràcia a les eleccions", ha afirmat, i ha rebutjat les fortes crítiques a aquest sistema de vot per "desproporcionades i interessades". De fet, el vot electrònic, tot i que poc, "ha fet augmentar el nombre de votants" i això "ens ha de fer reflexionar sobre el poc interès que han tingut els empresaris a votar a les Cambres".
En el seu discurs Foment també ha rebut, per la seva contrarietat a fer una llista de consens: "No va voler. Fer-la no era qüestió de neutralitat", sinó "d'unitat d'acció patronal", ha reblat. Una clatellada a la patronal de la gran empresa, que només ha atesorat dues de les sis cadires de representació patronal a la Cambra barcelonina.
I més garrotades a Foment, quan González ha celebrat que "després de 12 anys de judicis" la representativitat patronal a Catalunya es reparteix a mitges entre les dues patronals. "Per fi s'ha fet justícia, ja tocava", ha sentenciat.
El discurs de González ha celebrat, així mateix, la creació de la Plataforma Pymes a escala estatal i la bona marxa de les empreses catalanes "tot i una certa desacceleració europea que ens afecta en les exportacions". "Aquest 2019 creixerem per sobre del 2% del PIB i per al 2020 es preveu un 1,9%", ha vaticinat.
En aquestes xifres s'ha basat per rebatre els "mals auguris" sentits a Sitges durant la trobada del Cercle d'Economia. "A Pimec no compartim els mals auguris que es fonamentin en causes catalanes sense fer esment als greuges externs d'infraestructures o costos energètics", ha exclamat. González també ha tingut un record per a les empreses que van traslladar la seva seu social gràcies al decret del Govern central després de l'octubre del 2017: "Van marxar seus socials d'empreses i ens va saber molt de greu que ho fessin. Desitgem que algun dia tornin, però ho han de fer soles, sense incentius, ja que no seria entès per les que es van quedar", ha avisat.
González ha seguit parlant sobre el Pacte Nacional per a la Indústria, sobre la Formació Professional, autònoms i salaris, però per acabar ha tornat a la política. El president de la patronal ha tingut un record pels presos polítics i la "proximitat de sentències" que espera que tinguin l'objectiu de "solucionar discrepàncies" i que permetin tornar a la política. "Ponts de diàleg" entre el Govern i el pròxim govern de Madrid, ha reclamat González.
Els reptes de Maroto
La ministra d'indústria, Reyes Maroto, també ha parlat durant el sopar empresarial i ha tret pit de les "millores en el tema polític i empresarial" que ha deixat la darrera legislatura. Ha volgut parlar sobre els "reptes de futur" que tenim al davant: "La situació econòmica acutual és favorable però plena d'incerteses en el pla internacional", ha dit, basant-se en les xifres del creixement del PIB espanyol. "Els empresaris sabeu que la confiança és la peça clau per al creixement del negoci" i, segons la ministra, prova d'això són els 52.800 milions d'euros d'inversió internacional rebuda el 2018 o el creixement d'afiliació a la Seguretat Social amb més de mig milió de llocs de feina en el darrer mes.
"Necessitem consens per afrotnar les transformacions de futur, necessitem modernitzar el model productiu per donar resposta a la digitalització, una economia baixa en emissions, per donar resposta al canvi climàtic i la internacionalització per treure més profit al comerç exterior", ha destacat. Pel que fa al repte de la digitalització, la ministra ha afirmat que l'empresariat està disposat a entomar aquesta transformació, "no es dubta de la digitalització", però adverteix que la manca de formació pot ser una pedra a la sabata en aquest àmbit.
Sobre el repte de donar resposta a l'economia baixa en emissions, la ministra diu que el Govern aposta per una "transició ordenada i justa". Finalment, sobre el repte de la internacionalització, Maroto ha mostrat el seu suport i el del Govern espanyol a les empreses que venen a l'exterior, però ha avisat sobre el Brexit i les inestabilitats internacionals del proteccionisme i la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.
Així, la ministra no ha donat resposta concreta a cap de les demandes que González, que l'acompanyava a l'escenari, li ha fet en el seu discurs.
El "voldriem" de Torra
El president de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra, ha decidit fer una "aportació a la conciliació familiar i gastronòmica", donat que els parlaments s'han allargat i el públic estava famolenc.
"Em sento a casa entre empresaris que treballen cada dia pel país", ha destacat i ha volgut enviar un missatge positiu a la seva audiència: "Aquest és un país que està en marxa, reactivat, un país on l'economia va bé, i és bo dir-ho, fa cinc anys que puja el PIB ininterrompudament i fa sis anys que baixa l'atur, batem rècords d'exportacions, i això són dades". Així mateix, ha afegit que "l'any que ve tancarem amb un 2,2% i el vinent amb un 2%, hi ha desacceleració a escala mundial i precisament això ens afectarà".
Dirigint-se al públic reunit al MNAC, el president ha volgut felicitar "els empresaris i emprenedors del país que creen riquesa i la redistribueixen", ha seguit. Torra, al costat de González, li ha reclamat que els empresaris reclamin "al Govern de Catalunya què pot fer per vosaltres", posant-se a disposició de la patronal.
Torra: "Voldriem poder regular el preu de la llum, gestionar ports i aeroports, acabar amb el dèficit fiscal, acabar les infraestructres, fer un Corredor Mediterrani que passi pel Mediterrani"
"Voldriem poder regular el preu de la llum, gestionar ports i aeroports, acabar amb el dèficit fiscal, acabar les infraestructres, fer un Corredor Mediterrani que passi pel Mediterrani", ha afegit Torra entre aplaudiments tot donant resposta, ara sí, a les relcamacions que el president de Pimec havia fet en el seu discurs. Per acabar la seva breu intervenció, Torra ha demanat, a canvi, que els empresaris estiguin "sempre al costat dels drets humans i dels drets polítics i socials i del dret d'autodeterminació de Catalunya".
Els protagonistes de la nit
Els guardons han quedat així: l'empresa situada a Barberà del Vallès Kivnon Logística, orientada a la indústria 4.0, ha rebut el premi a la mitjana empresa més competitiva. El premi a la petita empresa més competitiva ha estat per a Ceras Roura, companyia de Figueres que es dedica a la fabricació i venda d'espelmes de cera. El premi a la microempresa més competitiva ha estat per a Santea Products, que elabora productes sense gluten ecològics i és de Llinars del Vallès.
El premi PIMEC Jove ha estat per a l'empresa barcelonina de disseny i desenvolupament de productes per a aplicacions industrials GPA Innova, administrada per Pau Sarsanedas. El premi Fundació PIMEC als Valors d'Empresa ha estat per a LC Paper, una pime de Besalú que es dedica a la fabricació de paper i derivats. El premi a la Qualitat Lingüística en el món empresarial ha estat per a Agro Foods, una petita empresa del Priorat que elabora l'oli d'oliva verge extra Priordei.
El premi Diplocat a la diplomàcia empresarial, que reapareix en el parlmarès, l'ha rebut Munich, la marca barcelonina de sabates, accessoris i moda esportiva. El guardó al Millor Treball Periodístic en temes econòmics ha estat per a El Periódico de Catalunya. El Reconeixement en el comerç s'ha atorgat a la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable (Rezero). El fundador de TwisterBox, Ramon Martínez, ha estat premiat amb el Reconeixement a la segona oportunitat empresarial.