Un cafè enèrgic amb Antoni Abad: "Ens en sortirem"

La crònica de l'entrevista al president de la Cecot abans de la Nit de l'Empresari

Josep Sánchez Llibre i Antoni Abad a la seu de Foment. | ACN Josep Sánchez Llibre i Antoni Abad a la seu de Foment. | ACN

Primera llei de la Termodinàmica: "L'energia no es crea, ni es destrueix. Es transforma"

Energètic. Malgrat la complexitat del moment polític actual a Catalunya, així es mostra el president de la Cecot, Antoni Abad, quan rep VIA Empresa a les portes de la seu patronal a l'antic Magatzem Pasqual Sala de Terrassa. Els nervis es palpen a l'entrada, entre treballadors. Poques hores abans, la cúpula vallesana va plantejar a porta tancada si tirar o no endavant la Nit de l'Empresari. Spoiler: Se celebrarà.

Més info: "Al polític se li ha d’ensenyar què és una empresa"

Abad ja ha gravat el vídeo promocional de la seva gran nit que compleix 25 anys des de la seva primera edició. "No és una festa", alerta. L'eslògan d'enguany és Energètics amb les empreses sostenibles, les administracions responsables ("Un amic empresari diu que això és un oxímoron!") i la transició energètica. 

Entrem al despatx del president de la Cecot, impregnat de solemnitat i austeritat. Pocs quadres. El més gran de Joan Marquès Casals, "benemèrit industrial terrassenc" i "important propulsor de la canalització de l'aigua que propicià el desenvolupament industrial i comercial de la ciutat".

També hi ha una placa commemorativa al Treball del President Macià a l'Institut Industrial de Terrassa i un quadre de reconeixement a la Unió Empresarial Metal·lúrgica. Passem a la sala gran de reunions de la Cecot. Allà s'hi troben els quadres dels principals impulsors de la patronal com Josep Pous (oncle matern d'Antoni Abad), Miquel Rambla i Narcís Bacardit.

Abad: "Ens en sortirem i relativament ràpid i no arruïnarem l'economia catalana"

També hi ha una fotografia del president de la Generalitat, Quim Torra, amb qui Abad reconeix que ha intercanviat missatges posteriors a les sentències del Tribunal Suprem i durant els aldarulls a Catalunya. "La violència ens preocupa moltíssim", admet. I afegeix: "Ens en sortirem i relativament ràpid i no arruïnarem l'economia catalana, però fem el possible perquè s'acabi com més aviat millor".

Abad ve de família empresària i vallesana. Porta Cecot a la sang, tant per part materna com paterna ja que el seu pare també va estar molt implicat en les negociacions per a la creació de la patronal multisectorial que data de 1978. Els seus colors són els del tèxtil, la indústria i el comerç. Abad presideix la Cecot des del 2005 quan va substituir a Eusebi Cima

Abans de començar l'entrevista, demanem cafès i té des de la sala de reunions. Amb la gravadora encara apagada, parlem de tot. I durant l'entrevista, també. Són les 18 hores d'una tarda molt complicada de dijous. "Malgrat veiem núvols grisos al davant, a Catalunya fa sol i no plou", defensa en clau econòmica. 

Més info: Un quart de segle capitanejant el lobby de les pimes

"Els empresaris hem de fer allò que hem de fer", insisteix. Recordem el programa de "realisme" per a polítics a l'empresa i una intervenció del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, al Cercle Financer de La Caixa durant el passat mes d'abril: "Al polític se li ha d'ensenyar què és una empresa". 

"Josep Sánchez Llibre ha estat un interlocutor habitual nostre i hi havia aquell punt de proximitat i de bona relació. Ens hem retrobat amb una persona amb qui ens coneixem i, tot i que cadascú té el seu estil, podem parlar tranquil·lament i compartir posicions. Cada entitat té la seva personalitat i certes inèrcies", explica. Tant és així que per primer cop un president de Foment farà un discurs durant la nit de la Cecot. 

També parlem de la seva carrera d'Ade a Esade i de com va aprendre la importància del diàleg, el pacte i el pensament crític. Amb aquests valors, es cou un comunicat conjunt a la cuina de les patronals i els sindicats. Això sí, "cada entitat té la seva personalitat". Però, tenir personalitat també vol dir fer un pas endavant. 

Abad: "En aquesta conversa que ara estem tenint, ja hi asseuríem a Pedro Sánchez, Quim Torra, Pablo Casado i Oriol Junqueras, que ara no ens podria acompanyar"

"En aquesta conversa que ara estem tenint, ja hi asseuríem a Pedro Sánchez, Quim Torra, Pablo Casado i Oriol Junqueras, que ara no ens podria acompanyar", afegeix. 

Durant l'entrevista no hi falten plats forts com el dèficit fiscal o el greuge de les infraestructures a Catalunya. També hi ha temps per a les profecies autocomplertes de John Maynard Keynes: "El comportament quotidià és transcendent". Potser per això, Abad reivindica que val més "posar risc intel·ligent a la vida". 

- Un aprenentatge i un consell?

No paro d'aprendre. Quan vaig a parlar amb gent jove, els dono un consell: 'Posa més risc a la teva vida o te'n penediràs' perquè 'no és més fort qui mai no cau, sinó qui cau sempre s'aixeca'. Això no vol dir que tothom hagi de ser empresari, sinó que cadascú assumeixi més risc intel·ligent perquè vivim a Europa i Catalunya i tindrem terceres oportunitats. Que siguin persones amb talent, risc, bondat i sentit de l'humor."

Després de dues hores llargues, Abad bromeja amb canviar el mobiliari del seu despatx i ens acompanya fins a la porta secreta que es troba al despatx del secretari general David Garrofé. “M’agradaria que Cecot continués sent una bona eina al servei de la competitivitat de les empreses i el progrés de les persones”, augura. 

Energia patronal: talent, risc, bondat i sentit de l'humor. 

Més informació
La Cecot i Eines de País arrasen a la Cambra de Terrassa
Abad: "És el moment de dir prou i fer un gran acte en favor de Catalunya"
Avui et destaquem
El més llegit